неділю, 4 вересня 2016 р.

Pizza with tomato, ham and cheese

Піца з помідорами, шинкою і сиром
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Цей маленький апетитний шматочок пирога є частиною великої, круглої піци, теж дуже смачної і поживної.

А за визначенням Вікіпедії, «пі́ца (італ. pizza), це – італійська національна страва, а саме, корж, зазвичай круглої форми, який покривається томатною пастою та сиром і запікається. В піцу можуть додаватися різні інгредієнти, такі як м'ясо, шинка, салямі, морські продукти, овочі, фрукти, гриби, зелень та інші...»




Дріжджове тісто для традиційної італійської піци готується на воді, і з нього випікається гарний апетитний корж, але як на нас, то занадто вже прісний.

Тому, для приготування піци ми, зазвичай, беремо або молоко, або кисляк, або сироватку. Звичайно ж, в результаті, ми отримуємо більш здобне тісто, але корж з такого тіста смакуватиме навіть тоді, коли ви забудете покласти на нього зверху начинку. А щодо всього іншого, то технологічний процес в нашому рецепті не порушується, в результаті чого виходить традиційна італійська піца, приготовлена в домашніх умовах але з українським колоритом. Все дуже смачно! Запевняємо.

В піцеріях, піца випікається при температурі 360 °С, протягом 5-10 хвилин, разом з начинкою. Побутові ж печі мають найвищу температуру 250-260 °С, тому, щоб отримати в домашніх умовах красивий, рум’яний, з хрусткою шкуринкою і ніжною м’якоттю корж, необхідно знати декілька зовсім невеличких секретиків, що дозволить вам завжди радувати себе, рідних, друзів і всіх бажаючих чудовою піцою, скуштувавши яку, всі вони вже не матимуть того задоволення від піцерійної піци, оскільки в іхній пам’яті назавжди відкладеться смак саме вашої піци!..

Технологічний процес приготування піци розбивається на два етапи: 1) приготування замісу та 2) власне, випікання піци...

Перед тим, як взятись до замішування тіста на піцу, ми радимо вам прочитати нашу статтю Домашній хліб, звернувши особливу увагу на розділ Замішування і визрівання тіста, в якій ми стисло даємо теоретичні викладки щодо хлібо-булочних виробів. Ви також зрозумієте, чому необхідно ставити тісто визрівати в холодильник на 24-36 годин, що рекомендують робити також й італійські піцайоло (майстри по випічці піц).

Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Вироби з борошна; Піци
Час визрівання тіста:
1 доба
Країна:
Італія
Час випікання:
20 хв
К-сть порцій:
на 4 особи



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
500
г
Дріжджі (за рецептом виробника)
-
-
Молоко / кисляк / сироватка
350
мл
Сіль
1
чайна ложка
Олія оливкова екстракласу
1
ст. ложка
Для начинки:
-
-
Сік помідора з м’якоттю або соус Чортополох
50
мл
Олія оливкова екстракласу
1
ст. ложка
Цибуля ріпчаста
2-3
шт
Часник
2
зубки
Помідори середнього розміру
3-4
шт
Перець солодкий
1/2
шт
Листя базиліку
1
жменя
Перець чорний мелений
-
за смаком
Суміш мелених спецій та пряних трав
-
за смаком
80
г
Сир тертий
50
г
Сіль
-
за смаком




Замішування і визрівання тіста:
1
Молоко підігріти до температури ~36 °С.
2
Цукор розчинити в молоці.
3
Якщо дріжджі за рецептурою виробника необхідно розмочувати, то розтрусити їх зверху молока і дати постояти ~15-20 хв; і перед додаванням у борошно, розколотити.
4
Борошно просіяти в миску, додати молоко з дріжджами і вимісити протягом 10 хвилин до однорідної гладкої маси.
5
Тісто покласти в миску, яка разів у чотири більша за об’єм колобка з тіста, накрити поліетиленовою плівкою, рушником і поставити в тепле місце без протягів для виброджування на 1 годину. Найкраще для цього підходить розігріта до 40 °С духовка.
6
Через 1 годину, олію, сіль добавити до тіста, яке підійшло щонайменше удвічі, і обережно вимісити в однорідну масу.
7
Тісто знову накрити плівкою і рушником та поставити в холодильник на одну добу для визрівання.
8
За 3 години до випічки тісто дістати з холодильника, злегка обім’яти, накрити плівкою і рушником та залишити прогріватись в теплому місці. За годину до випікання, найкраще поставити тісто в розігріту до 40 °С духовку для його прогрівання. Тісто не повинне бути холодним.
9
Якщо тісто прогрілось і підійшло, то можна переходити до формування і випікання піци.





Формування і випікання піци:
1
Тісто злегка обім’яти, викласти на жаровню або на форму для піци і руками розім’яти рівномірним шаром на всю її площу.
2
Розпластане тісто накрити плівкою і рушником та поставити в тепле місце на 30 хвилин для підходження. Чудово для цього підійде тепла плита.
3
За 15 хвилин до випікання, увімкнути духовку на повну потужність (побутові духовки – 250-260 °С) для розігрівання.
4
Цибулю почистити, розрізати навпіл і мілко нашаткувати смужками, присолити, перемішати і залишити трохи вистоюватись.
5
Через півгодини, корж, який підійшов, змастити за допомогою пензля соком з помідора або соусом Чортополох.
6
Поставити корж випікатись в розігріту на максимумі духовку при 250 °С на 15-20 хвилин (до отримання рум’яного коржа).
7
За цей час підготувати начинку, тоненько нашаткувавши часник, помідори, перець, шинку, натерти сир.
8
Підрум’янений корж дістати з духовки, змастити олією, викласти на нього цибулю, часник, помідори, перець, шинку, можна накришену зелень або листочки базиліку, притрусити чорним меленим перцем і спеціями та посипати зверху сиром.
9
Знову поставити піцу в духовку і випікати 5 хвилин до розплавлення сиру і, можливо, його невеличкого забарвлення.
10
Дістати піцу з духовки, дати постояти декілька хвилин, щоб піца дійшла, розрізати за допомогою коліщатка для піци і, смачного!


N.B.
Майстри-піцайоло вважають, що секрет піци на 60% залежить від замісу, на 20% – від начинки з продуктів найвищої якості, на 10% – від формування і викладання піци і на 10% – від випічки.
Отже, надзвичайно важливо, щоб тісто визрівало, тому що в результаті виходитиме легкий і смачний корж. А також не треба перевантажувати корж начинкою. Вага начинки не повинна перевищувати 30% ваги коржа. Тому що коли покласти більше начинки, то вийде родич піци – відкритий пиріг, що, звичайно ж, теж смачно, але втратиться шарм смаків Італії (sapori d’Italia).
За найпростішим рецептом, піцу можна приготувати за дві з половиною години: 2 години для замішування та виброджування тіста + 30 хвилин на формування та випікання. Але ми радимо вам розділити цей процес на два дні – дати тісту визріти протягом доби в холодильнику. За цей час в тісті протікає ще майже безліч інших процесів, які потім впливають на якість випічки. І одним з позитивних моментів, що від такого коржа не буде жодної тяжкості в шлунку та здуття живота, що буває при споживанні хлібобулочного виробу за швидкою методою виброджування.
Час випікання і рівень в духовці ми даємо стосовно приготування піци в духовці нашої плити. Тому, вам необхідно буде внести деякі корективи в залежності від особливостей вашої духовки.
Ми випікаємо піцу в досить герметичній електричній духовці, тому у нас відпала необхідність ставити на дно духовки посудину з водою. Якщо ваша духовка не дає хрусткої, рум’яної шкуринки, то варто ставити на дно духовки, за декілька хвилин до закладки тіста, посудину з водою, щоб вода встигла закипіти, або ж, безпосередньо перед закладкою тіста, обережно скропити духовку водою, щоб в ній утворилась пара.


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn