Піца з помідорами, шинкою і сиром
|
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
|
Цей маленький апетитний шматочок пирога є частиною великої, круглої піци, теж дуже смачної і поживної.
А за визначенням Вікіпедії, «пі́ца (італ. pizza), це – італійська національна страва, а саме, корж, зазвичай круглої форми, який покривається томатною пастою та сиром і запікається. В піцу можуть додаватися різні інгредієнти, такі як м'ясо, шинка, салямі, морські продукти, овочі, фрукти, гриби, зелень та інші...» |
Дріжджове тісто для традиційної італійської піци готується на воді, і з нього випікається гарний апетитний корж, але як на нас, то занадто вже прісний.
Тому, для приготування піци ми, зазвичай, беремо або молоко, або кисляк, або сироватку. Звичайно ж, в результаті, ми отримуємо більш здобне тісто, але корж з такого тіста смакуватиме навіть тоді, коли ви забудете покласти на нього зверху начинку. А щодо всього іншого, то технологічний процес в нашому рецепті не порушується, в результаті чого виходить традиційна італійська піца, приготовлена в домашніх умовах але з українським колоритом. Все дуже смачно! Запевняємо. В піцеріях, піца випікається при температурі 360 °С, протягом 5-10 хвилин, разом з начинкою. Побутові ж печі мають найвищу температуру 250-260 °С, тому, щоб отримати в домашніх умовах красивий, рум’яний, з хрусткою шкуринкою і ніжною м’якоттю корж, необхідно знати декілька зовсім невеличких секретиків, що дозволить вам завжди радувати себе, рідних, друзів і всіх бажаючих чудовою піцою, скуштувавши яку, всі вони вже не матимуть того задоволення від піцерійної піци, оскільки в іхній пам’яті назавжди відкладеться смак саме вашої піци!.. Технологічний процес приготування піци розбивається на два етапи: 1) приготування замісу та 2) власне, випікання піци... |
Перед тим, як взятись до замішування тіста на піцу, ми радимо вам прочитати нашу статтю Домашній хліб, звернувши особливу увагу на розділ Замішування і визрівання тіста, в якій ми стисло даємо теоретичні викладки щодо хлібо-булочних виробів. Ви також зрозумієте, чому необхідно ставити тісто визрівати в холодильник на 24-36 годин, що рекомендують робити також й італійські піцайоло (майстри по випічці піц).
Час підготовки:
|
20 хв
|
Розділ:
|
Вироби з борошна; Піци
|
Час визрівання тіста:
|
1 доба
|
Країна:
|
Італія
|
Час випікання:
|
20 хв
|
К-сть порцій:
|
на 4 особи
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
500
|
г
|
Дріжджі (за рецептом виробника)
|
-
|
-
|
Молоко / кисляк / сироватка
|
350
|
мл
|
Сіль
|
1
|
чайна ложка
|
Олія оливкова екстракласу
|
1
|
ст. ложка
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Сік помідора з м’якоттю або соус Чортополох
|
50
|
мл
|
Олія оливкова екстракласу
|
1
|
ст. ложка
|
Цибуля ріпчаста
|
2-3
|
шт
|
Часник
|
2
|
зубки
|
Помідори середнього розміру
|
3-4
|
шт
|
Перець солодкий
|
1/2
|
шт
|
Листя базиліку
|
1
|
жменя
|
Перець чорний мелений
|
-
|
за смаком
|
Суміш мелених спецій та пряних трав
|
-
|
за смаком
|
80
|
г
| |
Сир тертий
|
50
|
г
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Замішування і визрівання тіста:
|
1
|
Молоко підігріти до температури ~36 °С.
|
2
|
Цукор розчинити в молоці.
|
3
|
Якщо дріжджі за рецептурою виробника необхідно розмочувати, то розтрусити їх зверху молока і дати постояти ~15-20 хв; і перед додаванням у борошно, розколотити.
|
4
|
Борошно просіяти в миску, додати молоко з дріжджами і вимісити протягом 10 хвилин до однорідної гладкої маси.
|
5
|
Тісто покласти в миску, яка разів у чотири більша за об’єм колобка з тіста, накрити поліетиленовою плівкою, рушником і поставити в тепле місце без протягів для виброджування на 1 годину. Найкраще для цього підходить розігріта до 40 °С духовка.
|
6
|
Через 1 годину, олію, сіль добавити до тіста, яке підійшло щонайменше удвічі, і обережно вимісити в однорідну масу.
|
7
|
Тісто знову накрити плівкою і рушником та поставити в холодильник на одну добу для визрівання.
|
8
|
За 3 години до випічки тісто дістати з холодильника, злегка обім’яти, накрити плівкою і рушником та залишити прогріватись в теплому місці. За годину до випікання, найкраще поставити тісто в розігріту до 40 °С духовку для його прогрівання. Тісто не повинне бути холодним.
|
9
|
Якщо тісто прогрілось і підійшло, то можна переходити до формування і випікання піци.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Формування і випікання піци:
|
1
|
Тісто злегка обім’яти, викласти на жаровню або на форму для піци і руками розім’яти рівномірним шаром на всю її площу.
|
2
|
Розпластане тісто накрити плівкою і рушником та поставити в тепле місце на 30 хвилин для підходження. Чудово для цього підійде тепла плита.
|
3
|
За 15 хвилин до випікання, увімкнути духовку на повну потужність (побутові духовки – 250-260 °С) для розігрівання.
|
4
|
Цибулю почистити, розрізати навпіл і мілко нашаткувати смужками, присолити, перемішати і залишити трохи вистоюватись.
|
5
|
Через півгодини, корж, який підійшов, змастити за допомогою пензля соком з помідора або соусом Чортополох.
|
6
|
Поставити корж випікатись в розігріту на максимумі духовку при 250 °С на 15-20 хвилин (до отримання рум’яного коржа).
|
7
|
За цей час підготувати начинку, тоненько нашаткувавши часник, помідори, перець, шинку, натерти сир.
|
8
|
Підрум’янений корж дістати з духовки, змастити олією, викласти на нього цибулю, часник, помідори, перець, шинку, можна накришену зелень або листочки базиліку, притрусити чорним меленим перцем і спеціями та посипати зверху сиром.
|
9
|
Знову поставити піцу в духовку і випікати 5 хвилин до розплавлення сиру і, можливо, його невеличкого забарвлення.
|
10
|
Дістати піцу з духовки, дати постояти декілька хвилин, щоб піца дійшла, розрізати за допомогою коліщатка для піци і, смачного!
|
|
|
N.B.
| |
●
|
Майстри-піцайоло вважають, що секрет піци на 60% залежить від замісу, на 20% – від начинки з продуктів найвищої якості, на 10% – від формування і викладання піци і на 10% – від випічки.
|
●
|
Отже, надзвичайно важливо, щоб тісто визрівало, тому що в результаті виходитиме легкий і смачний корж. А також не треба перевантажувати корж начинкою. Вага начинки не повинна перевищувати 30% ваги коржа. Тому що коли покласти більше начинки, то вийде родич піци – відкритий пиріг, що, звичайно ж, теж смачно, але втратиться шарм смаків Італії (sapori d’Italia).
|
●
|
За найпростішим рецептом, піцу можна приготувати за дві з половиною години: 2 години для замішування та виброджування тіста + 30 хвилин на формування та випікання. Але ми радимо вам розділити цей процес на два дні – дати тісту визріти протягом доби в холодильнику. За цей час в тісті протікає ще майже безліч інших процесів, які потім впливають на якість випічки. І одним з позитивних моментів, що від такого коржа не буде жодної тяжкості в шлунку та здуття живота, що буває при споживанні хлібобулочного виробу за швидкою методою виброджування.
|
●
|
Час випікання і рівень в духовці ми даємо стосовно приготування піци в духовці нашої плити. Тому, вам необхідно буде внести деякі корективи в залежності від особливостей вашої духовки.
|
●
|
Ми випікаємо піцу в досить герметичній електричній духовці, тому у нас відпала необхідність ставити на дно духовки посудину з водою. Якщо ваша духовка не дає хрусткої, рум’яної шкуринки, то варто ставити на дно духовки, за декілька хвилин до закладки тіста, посудину з водою, щоб вода встигла закипіти, або ж, безпосередньо перед закладкою тіста, обережно скропити духовку водою, щоб в ній утворилась пара.
|
|
|
Смачного!
© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
Немає коментарів:
Дописати коментар
Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.
Nata & Valentyn