четвер, 10 листопада 2011 р.

Spicy Tomato-Garlic-Pepper Sauce

Соління: Чортополох

Translate our Blog to your language using

Якщо у вашому холодильнику зібралась така весела компанія, то є нагода запросити цю компанію на кухонний стіл, щоб вона порозважала також і вас, вашу сім’ю та ваших гостей чудовою гострою приправою. Ця приправа надзвичайно популярна в Середній Азії, де її називають дуже просто – Чортополох.

Чортополох – це одна з декількох інших свіжих страв, яка надає базарам в Узбекистані, Казахстані та в Киргизстані надзвичайно пікантного та апетитного аромату. Запах часнику, перцю і помідорів – це одна зі складових запаху середньо-азійського базару.
Корисність цієї страви беззаперечна, оскільки вона полохає не лише чортів, а й різні вірусні інфекції, особливо грип. А ще – це можливість куштувати серед зими свіжі овочі, які своїм кольором, гостротою смаку і «вітамінністю» нагадуватимуть вам про пекуче літнє сонце.

Увага! В таблиці інгредієнтів, ми даємо спочатку кількість поштучно - на ≈1,5-2 літри готового продукту / в кілограмах - на ≈10 літрів готового продукту.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Соління
Час приготування:
10 хв
Країна:
Середня Азія
Час настоювання/виброджування:
1-2 доби
К-сть порцій:
1,5-2 л / 10 л

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Помідори
10/5
шт./кг
Перець солодкий чищений
4/2
шт./кг
Часник чищений
3/0,6
головка/кг
Перець гіркий
4/0,30
шт.\кг
Сіль
1/0,20
ст.л/кг

1
Овочі помити і підготувати до перекручування на м’ясорубці: солодкий перець і часник почистити, у гіркого перця повідрізати плодоніжки (хвостики), помідори розрізати на четвертинки.
2
Підготовлені овочі пропустити на м’ясорубці з дрібною решіткою.
3
Перекручені овочі посолити, гарно вимішати і поставити в прохолодне місце (холодильник/погріб) вистоюватись на 1-2 доби.
4
Соус ще раз перемішати і розкласти у тару, в якій вам зручно буде його зберігати: наприклад, в літрові або більші банки, накрити пластмасовими, негерметичними кришками.
5
Зберігати у прохолодному місці – в холодильнику або погребі.

N.B.

В таблиці інгредієнтів ми даємо спочатку кількість поштучно - на ≈1,5-2 літри готового продукту / в кілограмах - на ≈10 літрів готового продукту.
Якщо ви робите невелику кількість чортополоху – на тиждень/два, то солі в соус можна класти менше, зробивши його лише трохи солонцюватим.
Чортополох може зберігатись в холодильнику або в погребі аж до нового врожаю. Для цього його необхідно робити в міру солоним (як і для будь-якого соління – 1 столову ложку солі без гори на 1 літр об’єму), якщо в ньому буде недостатньо солі, то він перекисне і буде занадто кислим, майже як оцет, а це вже на любителя «шарових» пригощань.
Чортополох не можна закривати герметичними кришками, він, як і будь-яке соління, повинен дихати, тому, якщо ви розливаєте його по банках, то пластмасова негерметична кришка підходить як найкраще.
Не треба наливати чортополох під горло, залишайте вільне місце для бродіння.
Ще одне важливе зауваження! Для соусу вибирайте повністю стиглі, неушкоджені овочі. Не думайте, що ви все перекручуватимете і неважливо, якої якості беруться інгредієнти. Чим гарніші виберете помідори і перець, тим привабливішим на вигляд і вишуканішим на смак буде соус. А ще, він краще зберігатиметься.
Ви можете зробити його різнокольоровим, взявши, наприклад, жовті помідори і жовтий перець!
Ця страва, по суті своїй, повинна бути обов’язково гострою, інакше це вже не буде чортополох. Саме в гостроті і полягає його унікальність, оскільки без гострого перцю або часнику ви отримаєте просто переброджений томатний сік!



Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn