Різдв’яна кутя | Translate our Blog to your language using |
На Святвечір, у переддень Різдва, вечеря розпочинається з куті. Ця обрядова страва традиційно готувалась з відвареного пшеничного зерна, розтертого маку, меду, і все це розбавлялось водою. Звичайно ж, в рецепт зараз внесено багато так би мовити опцій. Ось і у нашій сім’ї ця страва готується трохи інакше... |
Час підготовки: | 30 хв | Розділ: | Обрядові страви |
Час приготування: | 15 хв | Країна: | Україна |
Інгредієнти | Кількість | Од вим |
Пластівці вівсяні | 1/2 | склянки |
Мак | 1/4 | склянки |
Згущене молоко | 1/2 | склянки |
Горіхи волоські | 1/2 | склянки |
Ізюм | 1/2 | склянки |
Цукати | 1/4 | склянки |
Вода | 1/2 | склянки |
1 | Мак насипати у невеличку каструльку, залити ¼ склянки окропу, накрити кришкою і поставити на 15 хвилин запарюватись у теплому місці. |
2 | Горіхи і цукати подрібнити. |
3 | Вівсяні пластівці запарити ¼ склянки окропу. |
4 | Мак розтерти у кавомолці або блендері. |
5 | Розтертий мак, подрібнені горіхи і цукати, ізюм, згущене молоко добавити до пластівців і все перемішати. |
6 | Перед початком вечері кожен з’їдає по ложці куті. |
N.B. | |
● | Якщо згадувати традиційний рецепт куті, то це була відварена пшениця з розтертим маком, яку заливали узваром з сухофруктів і підсолоджували медом. |
● | Окрім обов’язкових інгредієнтів – крупи і маку, всі інші можна вар’ювати на ваш смак. Наприклад, ми замінили мед згущеним молоком. Замість пшениці взяли вівсяні пластівці. |
Смачного!
Наташик, у тебя Супер!!! Кутя*) здорово получилось...Со Светлым праздником - Рождеством!!! Цукаты придают настоящее празднечное настрение!
ВідповістиВидалитиP.S. а я вот в деревне...кутя -по рецепту моей любимой Бабулички*), но цукатов ей точно не хватает*)
Спасибо! :)) На самом деле, эта кутя больше мой вымысел, чем традиция, но это вкусно и... теперь это наша фирменная кутя ;))
ВідповістиВидалитиЩастливого Рождества!
P.S. А рецептом своей кути поделишься?