пʼятниця, 6 січня 2012 р.

Christmas Kutia

Різдв’яна кутя

Translate our Blog to your language using

На Святвечір, у переддень Різдва, вечеря розпочинається з куті. Ця обрядова страва традиційно готувалась з відвареного пшеничного зерна, розтертого маку, меду, і все це розбавлялось водою. Звичайно ж, в рецепт зараз внесено багато так би мовити опцій. Ось і у нашій сім’ї ця страва готується трохи інакше...

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Обрядові страви
Час приготування:
15 хв
Країна:
Україна

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Пластівці вівсяні
1/2
склянки
Мак
1/4
склянки
Згущене молоко
1/2
склянки
Горіхи волоські
1/2
склянки
Ізюм
1/2
склянки
Цукати
1/4
склянки
Вода
1/2
склянки

1
Мак насипати у невеличку каструльку, залити ¼ склянки окропу, накрити кришкою і поставити на 15 хвилин запарюватись у теплому місці.
2
Горіхи і цукати подрібнити.
3
Вівсяні пластівці запарити ¼ склянки окропу.
4
Мак розтерти у кавомолці або блендері.
5
Розтертий мак, подрібнені горіхи і цукати, ізюм, згущене молоко добавити до пластівців і все перемішати.
6
Перед початком вечері кожен з’їдає по ложці куті.

N.B.

Якщо згадувати традиційний рецепт куті, то це була відварена пшениця з розтертим маком, яку заливали узваром з сухофруктів і підсолоджували медом.
Окрім обов’язкових інгредієнтів – крупи і маку, всі інші можна вар’ювати на ваш смак. Наприклад, ми замінили мед згущеним молоком. Замість пшениці взяли вівсяні пластівці.


Смачного!

2 коментарі:

  1. Наташик, у тебя Супер!!! Кутя*) здорово получилось...Со Светлым праздником - Рождеством!!! Цукаты придают настоящее празднечное настрение!

    P.S. а я вот в деревне...кутя -по рецепту моей любимой Бабулички*), но цукатов ей точно не хватает*)

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибо! :)) На самом деле, эта кутя больше мой вымысел, чем традиция, но это вкусно и... теперь это наша фирменная кутя ;))
    Щастливого Рождества!
    P.S. А рецептом своей кути поделишься?

    ВідповістиВидалити

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn