середу, 20 липня 2011 р.

Summer Borsch

Борщ літній


Нарешті прийшла пора і літнього червоного борщу з молодих, стиглих городніх овочів. Такий борщ можна зготувати лише влітку і лише зараз, тому що пізніше все вже матиме смак пізніх овочів, які готуються зимувати в стравах холодного сезону. А от зараз - все ще дихає літом, готується дуже швидко і у страві залишає свою свіжість.



Літній борщ також можна віднести до шедеврів світової кулінарії, хоча б порахувати всі інгредієнти, а його смак є також характерним і неповторним. Літній борщ може бути надзвичайно дієтичною стравою, якщо не переварити і не пересолити овочі, а також дотриматись міри у його жирності.
Такий борщ, як і будь-який інший, можна варити з м’ясом і без. Без м’яса він буде надзвичайно легким, саме для тих, хто сидить на дієті. Але смачна кухня і дієта, не скажу що зовсім антогоністи, але не завжди долюблюють одна одну. Хоча і дієтичні страви можна готувати смачно і красиво.

Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Супи і Юшки
Час приготування:
25 хв
Країна:
Україна
Час настоювання:
10-20 хв
К-сть порцій:
кастрюля на 5 л


Інгредієнти
К-сть
Од. вим
1.      
Вода / бульйон м’ясний
3,5
л
2.      
Буряк
1
шт
3.      
Морква велика
1
шт
4.      
Цибуля
2
шт
5.      
Картопля молода
4
шт
6.      
Квасоля спаржова або молода стручкова
1
пучок
7.      
Капуста
0,5
кг
8.      
Перець солодкий
2
шт
9.      
Помідори
4
шт
10.      
Часник
1
гол
11.      
Букет зелені: петрушка, кріп, коріандр...
1
пуч
12.      
Олія / масло
5/100
ст.л/г
13.      
Сіль
за смаком
-
14.      
Перець чорний мелений
за смаком
-






Приготування літнього борщу трохи відрізняється за технологією від приготування борщу в інші сезони. Якщо зазвичай, готуючи борщ, ми послідовно чистимо і закладаємо овочі в залежності від часу, необхідного на їх приготування, то молоді овочі готуються дуже швидко, тому, необхідно відразу підготувати і порозкладати по тарілках всі необхідні інгредієнти, щоб потім не переварити їх.
Для рідини в борщ можна взяти бульйон, тобто попередньо відварити м’ясо, а можна приготувати на воді. Все залежить від вашого бажання та настрою холодильника.

1
Воду або бульйон поставити на вогонь закіпати, тим часом почати чистити і кришити овочі.
2
Буряк, моркву, цибулю, перець помити, почистити і нарізати соломкою.
3
Картоплю почистити і нарізати четвертинками.
4
Капусту накришити смужками.
5
Цибулю почистити і нарізати соломкою
6
Нарізаний буряк покласти в киплячу воду, добавити лавровий лист, 1-2 гвоздички, духм’яний та чорний перець горошком.
7
Коли буряк закипить, стишити вогонь і проварити 2-3 хвилини.
8
Добавити до буряка моркву, цибулю, картоплю, дати закипіти на сильному вогні, стишити вогонь і варити до 10 хв.
9
Добавити до овочів капусту, дати закипіти, добавити перець і проварити 5 хв.
10
Поки варяться овочі помідори помити і потерти на мілкій тертушці, зелень покришити, часник почистити, розчавити зубці пласкою стороною леза великого ножа і дрібно покришити.
12
Помідори добавити до овочів, посолити, поперчити чорним меленим перцем, додати олію або масло і дати закипіти, проварити 3-5 хв.
13
Посічений часник і покришену зелень добавити до борщу, перемішати і зняти з вогню та дати постояти хвилин 10-20 перед подачею на стіл.

N.B.

Дуже важливо не переварити овочі. Необхідно вловити момент, коли вони ще трохи твердуваті, ще не зовсім зварені, на межі між сирими і звареними. Тоді ви отримаєте дійсно смачну страву з витонченим смаком і не важку для шлунка.
Борщ можна їсти зі сметаною, але обов’язково візміть часнику або цибулі, які лише додадуть смаку та апетиту.




Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn