Борщ літній
|
Нарешті прийшла пора і літнього червоного борщу з молодих, стиглих городніх овочів. Такий борщ можна зготувати лише влітку і лише зараз, тому що пізніше все вже матиме смак пізніх овочів, які готуються зимувати в стравах холодного сезону. А от зараз - все ще дихає літом, готується дуже швидко і у страві залишає свою свіжість.
|
Літній борщ також можна віднести до шедеврів світової кулінарії, хоча б порахувати всі інгредієнти, а його смак є також характерним і неповторним. Літній борщ може бути надзвичайно дієтичною стравою, якщо не переварити і не пересолити овочі, а також дотриматись міри у його жирності.
Такий борщ, як і будь-який інший, можна варити з м’ясом і без. Без м’яса він буде надзвичайно легким, саме для тих, хто сидить на дієті. Але смачна кухня і дієта, не скажу що зовсім антогоністи, але не завжди долюблюють одна одну. Хоча і дієтичні страви можна готувати смачно і красиво. |
Час підготовки:
|
20 хв
|
Розділ:
|
Супи і Юшки
|
Час приготування:
|
25 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
10-20 хв
|
К-сть порцій:
|
кастрюля на 5 л
|
Інгредієнти
|
К-сть
|
Од. вим
| |
1.
|
Вода / бульйон м’ясний
|
3,5
|
л
|
2.
|
Буряк
|
1
|
шт
|
3.
|
Морква велика
|
1
|
шт
|
4.
|
Цибуля
|
2
|
шт
|
5.
|
Картопля молода
|
4
|
шт
|
6.
|
Квасоля спаржова або молода стручкова
|
1
|
пучок
|
7.
|
Капуста
|
0,5
|
кг
|
8.
|
Перець солодкий
|
2
|
шт
|
9.
|
Помідори
|
4
|
шт
|
10.
|
Часник
|
1
|
гол
|
11.
|
Букет зелені: петрушка, кріп, коріандр...
|
1
|
пуч
|
12.
|
Олія / масло
|
5/100
|
ст.л/г
|
13.
|
Сіль
|
за смаком
|
-
|
14.
|
Перець чорний мелений
|
за смаком
|
-
|
Приготування літнього борщу трохи відрізняється за технологією від приготування борщу в інші сезони. Якщо зазвичай, готуючи борщ, ми послідовно чистимо і закладаємо овочі в залежності від часу, необхідного на їх приготування, то молоді овочі готуються дуже швидко, тому, необхідно відразу підготувати і порозкладати по тарілках всі необхідні інгредієнти, щоб потім не переварити їх.
Для рідини в борщ можна взяти бульйон, тобто попередньо відварити м’ясо, а можна приготувати на воді. Все залежить від вашого бажання та настрою холодильника.
1
|
Воду або бульйон поставити на вогонь закіпати, тим часом почати чистити і кришити овочі.
|
2
|
Буряк, моркву, цибулю, перець помити, почистити і нарізати соломкою.
|
3
|
Картоплю почистити і нарізати четвертинками.
|
4
|
Капусту накришити смужками.
|
5
|
Цибулю почистити і нарізати соломкою
|
6
|
Нарізаний буряк покласти в киплячу воду, добавити лавровий лист, 1-2 гвоздички, духм’яний та чорний перець горошком.
|
7
|
Коли буряк закипить, стишити вогонь і проварити 2-3 хвилини.
|
8
|
Добавити до буряка моркву, цибулю, картоплю, дати закипіти на сильному вогні, стишити вогонь і варити до 10 хв.
|
9
|
Добавити до овочів капусту, дати закипіти, добавити перець і проварити 5 хв.
|
10
|
Поки варяться овочі помідори помити і потерти на мілкій тертушці, зелень покришити, часник почистити, розчавити зубці пласкою стороною леза великого ножа і дрібно покришити.
|
12
|
Помідори добавити до овочів, посолити, поперчити чорним меленим перцем, додати олію або масло і дати закипіти, проварити 3-5 хв.
|
13
|
Посічений часник і покришену зелень добавити до борщу, перемішати і зняти з вогню та дати постояти хвилин 10-20 перед подачею на стіл.
|
N.B.
| |
●
|
Дуже важливо не переварити овочі. Необхідно вловити момент, коли вони ще трохи твердуваті, ще не зовсім зварені, на межі між сирими і звареними. Тоді ви отримаєте дійсно смачну страву з витонченим смаком і не важку для шлунка.
|
●
|
Борщ можна їсти зі сметаною, але обов’язково візміть часнику або цибулі, які лише додадуть смаку та апетиту.
|
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар
Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.
Nata & Valentyn