понеділок, 6 червня 2011 р.

Cooked Cereal – Porridge – Kasha

Каші

Translate our Blog to your language using

Каша – це основа будь-якої здорової кухні. Каша – це амброзія, їжа богів, найпростіша дієта і найзбалансованіше харчування. Спробуйте тиждень поїсти просто каші, поливши їх злегка олією і приправивши свіжим салатом, і ви побачите результати, єдине чого треба уникати, так це споживання іншої смакоти, заховавшись під ковдрою або роблячи бліц-набіги на кухню, поки ніхто не бачить...
На мою думку, найповніший і найцікавіший трактат про каші можна прочитати у книзі Вільяма Похльобкіна «Таємниці гарної кухні» (Тайны хорошей кухни). Взагалі, Похльобкін став для мене свого часу просто одкровенням в кулінарії, тому, всім, хто цікавиться кухнею, раджу прочитати цю книгу, яка дає гарне розуміння про те, що таке їжа і навіщо її їсти. Можливо, Похльобкін трохи і застарів для сучасних ґламурних і витончених рецептів з телепередач, але він завжди залишатиметься одним з неперевершених класиків кулінарного мистецтва, який викладає самі основи, тобто базу кухні.


І дійсно, приготування каш - то ціле мистецтво, адже їх найменувань існує чимало, а ще більше є рецептів їх приготування: від простої розмазні (надзвичайно корисної для організму) і до завершеної страви з каші – узбецького плову або італійського різотто. Тому, було б зухвало намагатись вичерпно описати приготування каші в невеликому блозі, але невеличкий рецепт, все ж таки, дати можна.

В нашій сім’ї, можливо через лінощі, а можливо і через динамічність сучасного життя, ми до максимуму спростили нашу кухню. Не оминула ця доля і кашу. Чомусь в армії завжди ганили каші, оскільки їли їх постійно, хіба що не намазували на хліб замість масла, оскільки масло обов’язково йшло в раціон по харчовій рознарядці. А хітом армійського раціону були комбіновані каші, зазвичай, це була пшоняно-горохова або пшенично-пшоняно-горохова каша. На мою думку, надзвичайно геніальний винахід кухаря, який забезпечував солдата всіма необхідними мікроелементами і гарними калоріями, які наповнювали шлунок ситністю, а душу спокоєм.

Тому, приготування каш ми починаємо з отримання круп’яної суміші. Для цього не потрібно дуже морочити собі голову, а сходити до супермаркету і взяти по кілограмовій пачці кожної наявної в магазині крупи:

● пшенична (середнього помолу),
● ячна (середнього помолу),
● пшоняна,
● кукурудзяна (мілкого помолу),
● гречаний проділ,
● рисова січка.

Лише відкрию невеликий секрет – гречаного проділу і ячної крупи варто взяти по дві пачки, тобто, по 2 кг, тому що вони надають суміші надзвичайного аромату і смаку.

Все це змішати у великій мисці і розфасувати отриману суміш як вам зручно – можливо, просто висипати у відро з кришкою, можливо пофасувати по пакетах або інших наявних у вас контейнерах. Такої суміші вам вистачить на довго, принаймні, місяців на два-три.

Описувати цінність такого круп’яного міксту можна довго, але коротко варто зазначити те, що кожна крупа має свої властивості, як дієтичні, так і смакові. Вам оцінити їх на практиці. Єдине, що можна порадити, то це взяти за правило гасло: Ні дня без каші! Всі позитиви від реалізації цього гасла ваш шлунок зможе оцінити вже після тижня-двох.

Каша може бути рідкою, розсипчастою, а ще – у італійців є таке поняття, як «аль денте» (тобто тверда в середині, що для нас є просто недовареною кашою, але покуштувати таку страву варто. Думаємо, що якось виставимо її в нашому блозі).

В залежності від джерела вогню, спосіб приготування каш трохи вар’юється. Ми вже довгий час варимо каші в мікрохвильці – надзвичайно просто, швидко і без мороки. Каша в мікрохвильці може бути різною, в залежності від кількості води, але можна приготувати і надзвичайно пухнасту кашу, яку набагато важче приготувати на газу або на електроплиті.

В залежності від потужності вашої мікрохвильової пічки, ви зробите необхідні корекції режимів, тобто добавите або віднімете 1-2 хвилини в часі приготування.

Ми даємо вам рецептуру на дві порції каші – 100 г крупи або 2/3 склянки, або 1 склянка.

1
Поставити закип’ячуватись чайник. За цей час крупу промити в холодній воді доки вода не буде прозорою.
2
Поставити промиту і злиту крупу в мікрохвильку в каструльці без кришки на 1 хвилину на максимум для підігрівання, щоб потім швидше каша закіпала.
3
Залити окропом крупу, щоб вода ледь покрила її, посолити, розмішати і поставити в мікрохвильку без кришки на максимумі на 5-6 хвилин (в залежності від потужності плити).
4
Добавити знову окропу, щоб вода ледь покрила кашу, гарно розмішати, накрити кришкою і виставити в пічці наступний режим: максимальний режим (max) – 1 хвилина + наступний за найменшим режимом (180) – 5-7 хвилин + максимальний режим (max) – 1 хвилина.
5
Натискаєте на "пуск" і чекаєте, поки мікрохвилька не пропіка про готовність. Каша готова!

N.B.
Якщо ви варите більшу порцію, то час потрібно коригувати.
Після одного-двох приготувань ви вивірите необхідну кількість води, щоб каша виходила розмазнею, розсипчастою або «аль денте».

Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn