Ґауда
|
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
|
Сир Ґауда (Gouda) є найвідомішим і найспоживанішими сиром, який походить з Нідерландів, і який виробляється в багатьох країнах. Але, якщо говорити про справжній його смак, то варто покуштувати цей сир вироблений саме в Нідерландах, а особливо, його північно-голландську торгову марку «Noord-Hollandse Gouda», яка зареєстрована в ЄС в якості Захищеного Географічного Зазначення (PGI)...
|
Відмінною
характеристикою сиру Ґауда є його трохи солодкуватий, вершковий смак,
який утворюється під час звурдження молока, формування сирної голівки та
її дозрівання.
Сама назва сиру походить від назви міста Ґауда, яке знаходиться на півдні Нідерландів і в якому його вперше зробили. І якщо говорити про фермерський сир, то смак «Норд-Голландсе Ґауда» завдячує багатьом факторам. Перш за все, це – смак молока, яке беруть у корів певної породи, які випасаються на луках північних Нідерландів. Осушені землі і вплив моря формують трави цих луків, що і впливає на смак молока, а потім, і на смак самого сиру Ґауда. А ще на смак сиру впливають умови його визрівання, які можуть бути лише в Нідерландах.
Оскільки Ґауду виробляють зараз не лише в Нідерландах, в Європі, наприклад, це від Німеччини, до Польщі і аж до України, то й смак цього сиру залежить від географії та виробника...
Традиційно, Ґауда може мати багато варіантів: молодий та визрілий сир може коптитись, до нього можуть додаватись різні спеції і прянощі, такі як кропива, перець, гірчиця, гвоздика, кумин, кмин, пряні суміші...
Сама назва сиру походить від назви міста Ґауда, яке знаходиться на півдні Нідерландів і в якому його вперше зробили. І якщо говорити про фермерський сир, то смак «Норд-Голландсе Ґауда» завдячує багатьом факторам. Перш за все, це – смак молока, яке беруть у корів певної породи, які випасаються на луках північних Нідерландів. Осушені землі і вплив моря формують трави цих луків, що і впливає на смак молока, а потім, і на смак самого сиру Ґауда. А ще на смак сиру впливають умови його визрівання, які можуть бути лише в Нідерландах.
Оскільки Ґауду виробляють зараз не лише в Нідерландах, в Європі, наприклад, це від Німеччини, до Польщі і аж до України, то й смак цього сиру залежить від географії та виробника...
Традиційно, Ґауда може мати багато варіантів: молодий та визрілий сир може коптитись, до нього можуть додаватись різні спеції і прянощі, такі як кропива, перець, гірчиця, гвоздика, кумин, кмин, пряні суміші...
Звичайно ж, захопившись виготовленням сирів, ми не змогли обійти увагою цей чудовий голландський сир і спробували відтворити його самостійно.
Перш за все, ми взяли найкраще молоко, яке ми знайшли на ринку в Києві і яке ми вже використовуємо не один рік. І думаємо, що це молоко може посперечатись саме з тим, з голландських луків. А також, переймаючись чистотою експерименту, ми навіть замовили своїм знайомим закваску Ґауди з країни його походження. Ми старанно дотримувались технології та рецептури виготовлення цього сиру, слідкуючи за всіма температурними режимами, вологістю і часом визрівання (щоправда мінімального, всього два місяці, хоча Ґауда може визрівати до пів-року, а сухий сир – від одного до чотирьох років). Але результат нас потішив, надихнувши на продовження займатись сирами. На цих фото ви можете розглянути результат наших вправ, а для більшої реалістичності, ми навіть покрили сир спеціальним покриттям, щоб було все, як у найкращих виробників. До слова, хочемо похвалитись, що сир вийшов набагато смачнішим за сири Ґауда, які ми змогли купити для порівняння в українських супермаркетах з імпортованої продукції... |
Смачного!
© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
Немає коментарів:
Дописати коментар
Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.
Nata & Valentyn