вівторок, 29 березня 2016 р.

Gouda

Ґауда
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Сир Ґауда (Gouda) є найвідомішим і найспоживанішими сиром, який походить з Нідерландів, і який виробляється в багатьох країнах. Але, якщо говорити про справжній його смак, то варто покуштувати цей сир вироблений саме в Нідерландах, а особливо, його північно-голландську торгову марку «Noord-Hollandse Gouda», яка зареєстрована в ЄС в якості Захищеного Географічного Зазначення (PGI)...
Відмінною характеристикою сиру Ґауда є його трохи солодкуватий, вершковий смак, який утворюється під час звурдження молока, формування сирної голівки та її дозрівання.

Сама назва сиру походить від назви міста Ґауда, яке знаходиться на півдні Нідерландів і в якому його вперше зробили. І якщо говорити про фермерський сир, то смак «Норд-Голландсе Ґауда» завдячує багатьом факторам. Перш за все, це – смак молока, яке беруть у корів певної породи, які випасаються на луках північних Нідерландів. Осушені землі і вплив моря формують трави цих луків, що і впливає на смак молока, а потім, і на смак самого сиру Ґауда. А ще на смак сиру впливають умови його визрівання, які можуть бути лише в Нідерландах.

Оскільки Ґауду виробляють зараз не лише в Нідерландах, в Європі, наприклад, це від Німеччини, до Польщі і аж до України, то й смак цього сиру залежить від географії та виробника...

Традиційно, Ґауда може мати багато варіантів: молодий та визрілий сир може коптитись, до нього можуть додаватись різні спеції і прянощі, такі як кропива, перець, гірчиця, гвоздика, кумин, кмин, пряні суміші...




Звичайно ж, захопившись виготовленням сирів, ми не змогли обійти увагою цей чудовий голландський сир і спробували відтворити його самостійно.

Перш за все, ми взяли найкраще молоко, яке ми знайшли на ринку в Києві і яке ми вже використовуємо не один рік. І думаємо, що це молоко може посперечатись саме з тим, з голландських луків.

А також, переймаючись чистотою експерименту, ми навіть замовили своїм знайомим закваску Ґауди з країни його походження. Ми старанно дотримувались технології та рецептури виготовлення цього сиру, слідкуючи за всіма температурними режимами, вологістю і часом визрівання (щоправда мінімального, всього два місяці, хоча Ґауда може визрівати до пів-року, а сухий сир – від одного до чотирьох років).

Але результат нас потішив, надихнувши на продовження займатись сирами. На цих фото ви можете розглянути результат наших вправ, а для більшої реалістичності, ми навіть покрили сир спеціальним покриттям, щоб було все, як у найкращих виробників.

До слова, хочемо похвалитись, що сир вийшов набагато смачнішим за сири Ґауда, які ми змогли купити
для порівняння в українських супермаркетах з імпортованої продукції...


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn