Тушкована капуста з квасолею, картоплею, гускою і овочами | Translate our Blog to your language using |
З точки зору способу приготування, смаку та оформлення, це – дуже проста, груба, калорійна селянська страва. Як говориться – «жирно й смачно». Але це лише з точки зору глянцевого журналу або витонченої кулінарної телепередачі. Насправді, вона вишукана на смак, хоча її компоненти і надзвичайно прості, як і спосіб приготування. Але саме в простоті приготування полягає її витончений смак. З досвіду, жодного разу вона не залишилась недоїденою жодним нашим гостем... |
Ця страва є не лише в українській кухні, а й, з невеликими варіаціями щодо м’ясних компонентів, у німецькій, французькій... Головне її завдання – ситно нагодувати. Готувалась вона у печі або на вогні, з крупно нарізаними овочами, що саме і зумовлює її смак, оскільки, від розміру нарізки овочів залежить природність і повнота смакових відчуттів.
Час підготовки: | 20-30 хв | Розділ: | ОВОЧЕВІ СТРАВИ |
Час приготування: | 1 година | Країна: | Україна |
- | - | К-сть порцій: | 10 порцій |
Інгредієнти | Кількість | Од вим |
Квасоля | 0,5 | кг |
Капуста невеликого розміру | 1 | голівка |
Картопля невеликого розміру | 5 | шт. |
Морква | 1 | шт. |
Цибуля | 2 | шт. |
Перець солодкий | 1-2 | шт. |
Часник | 1 | голівка |
Чорнослив | 5 | штук |
Підчеревина | 250 | г |
М’ясо гуски | 500 | г |
Зелень: петрушка, кріп, коріандр, базилік... | 1 | пучок |
Гвоздичка | 2 | шт. |
Пряні трави: чебрець, естрагон (тархун) | - | за смаком |
Лавровий лист | - | за смаком |
Набір переців горошком: духм’яний, чорний, сірий, зелений, червоний... | - | за смаком |
Спеції: кмин, насіння кропу | - | за смаком |
Олія | - | за потребою |
■ | Приготування квасолі: |
1 | Квасолю замочити звечора в холодній воді. |
2 | Розмочену квасолю покласти в невелику каструльку, залити холодною водою, добавити пучок пряних трав або пучок зелені, лавровий лист, помиту але не чищену цибулину, гвоздичку, дати воді закипіти і варити на тихому вогні до готовності. |
■ | Приготування капусти: |
3 | Поки вариться квасоля, приготувати іншу частину страви. |
4 | 5-и літрову каструлю поставити на вогонь, добавити олії. |
5 | М’ясо і підчеревину нарізати великими порційними кусками і покласти в розігріту каструлю обсмажуватись, трохи присолити. |
6 | Моркву почистити, нарізати крупними кружальцями – 1,5 см товщиною. |
7 | Обсмажену підчеревину і м’ясо дістати з каструлі, а замість них покласти обсмажуватись моркву. |
8 | Цибулю почистити, порізати на крупні півкільця, добавити до моркви. |
9 | Солодкий перець помити, почистити, розрізати на широкі крупні смужки і добавити обсмажуватись до моркви з цибулею. |
10 | Поки обсмажуються овочі, капустину розрізати на четвертинки, видалити качан. Качан можна добавити до квасолі, яка вариться для смаку узвару. |
11 | Картоплю почистити. |
12 | Часник почистити, розчавити лезом широкого ножа, дрібно посікти висипати до моркви, цибулі і перцю, перемішати, припустивши з пів-хвилини і зняти каструлю з вогню. |
13 | Обсмажені підчеревину і м’ясо покласти зверху моркви з цибулею. |
14 | Перець розчавити в ступці для перців або на дошці лезом широкого ножа і притрусити засмажку. |
15 | Добавити спеції, чорнослив. |
16 | Покласти в каструлю капусту, зверху викласти почищену цілу картоплю і залити склянкою-півтори води. |
17 | Каструлю з овочами накрити кришкою, поставити на вогонь, дати воді закипіти і тушкувати під кришкою на середньому вогні до готовності (40-50 хвилин). |
■ | Змішування компонентів: |
18 | З відвареної квасолі дістати цибулю, капустяний качан, прянощі, злити окремо залишок квасолевого узвару. |
16 | З приготовленої капусти дістати картоплю, підчеревину і м’ясо, тримаючи їх в теплі. |
19 | Зварену квасолю висипати в капусту, все посолити, акуратно перемішати, знову викласти зверху м’ясо, підчеревину, картоплю, накрити кришкою і протушкувати на слабкому вогні протягом 10 хвилин. |
20 | Вийняти спочатку картоплю, підчеревину і м’ясо, страву висипати на широке блюдо, викласти зверху картоплю, підчеревину і м’ясо, притрусити покришеною зеленню. |
21 | Гарячу страву подавати на широкому блюді. |
N.B. | |
● | Страву можна спростити або обіграти трохи інакше. |
● | Наприклад, її можна приготувати без м’яса і сала. При цьому, картоплю можна не виймати, а узвар з квасолі, якщо він не википів весь, не зливати. Все разом перемішати і протушкувати 10 хвилин. В цьому випадку, страва виходить рідшою і, звичайно ж, не такою важкою. |
● | М’ясо можна класти будь-яке: телятину, свинину, баранину, птицю, м’ясні ковбаски, тощо... |
● | Частину покришеної зелені можна перемішати зі стравою перед подачею на стіл, а іншою притрусити страву вже на блюді. |
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар
Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.
Nata & Valentyn