четвер, 8 вересня 2011 р.

All about coffee and some more...

Все про каву і ще трішки...

Translate our Blog to your language using

Звичайно ж, все знати про каву просто не можливо, оскільки таємницею залишається навіть її походження, породивши натомість про неї чисельні легенди. Але зовсім трішки про каву знати можна і навіть потрібно, що дозволить насолоджуватись її смаком, ароматом та дією на організм.



Вважається, що етимологія цього слова походить від імені провінції Каффа в Абіссінії (тепер Ефіопія). В Європу цей напій прийшов у XV сторіччі разом з турецькими завоюваннями (Османська імперія). В Україну кава потрапила десь в XІV сторіччі, а першими її покуштували козаки степового Криму, оскільки вони мали досить тісні стосунки з турками, у яких, на той час, цей напій вже набув надзвичайної популярності.
Вичерпну інформацію про каву будь-якою мовою можна спокійно знайти в Інтернеті, а ми хочемо запропонувати вам чотири базових рецепти кави з власного кавового досвіду, тому наша думка може не збігатись з офіційною версією, але, сподіваємось, що хоча б комусь вона сподобається, а це вже не так і погано.

Перше і головне правило заварювання кави – беріть гарну каву!

Знову перше і головне правило - не жалійте заварки!

А все інше – то справа настрою і рецептури. Хоча є суттєві нюанси!

Кава росте в дуже теплих країнах, а обсмажується навіть в Одесі. Тому, саме у методах обсмажування та перемелювання кавових зерен і полягає смак кави (питання про те, що кава повинна бути гарної якості ми навіть не торкаємось, сприймаючи його апріорі, тобто, саме собою зрозуміле).
Отже, якщо брати власний досвід споживання кави, то одна з найкращих кав є італійська традиція її обсмажування. Чудову каву можуть обсмажувати португальці, іспанці, французи, гарну каву обсмажують на експорт бразильці. Надзвичайно смачну каву можна покуштувати в Кот-д'Івуарі (Березі Слонової Кістки. Тут можна зробити зауваження, що розчинна кава – це просто субпродукт, але розчинна Нескафе, вироблена в цій республіці приємно вражає), Танзанії та Кенії.


В українських супермаркетах, нам найбільше подобається італійська кава. Серед торгових марок - це Лавацца, Іллі, Іонія. Кожна з цих кав заслуговує на увагу – все вирішить ваше уподобання. Нажаль, в Україні ціна на ці марки кави удвічі вища, ніж в Європі, але від дешевої кави вітчизняних виробників та навколишніх сусідів, краще утриматись. В інших країнах, ви маєте змогу провести власні маркетингові дослідження та визначитись з улюбленою маркою кави, хоча, гарних кав дуже багато, все залежить від вашого настрою, вподобання, купівельної спроможності.
У нашій родині склались чотири способи заварювання кави. Їх не можна навіть порівнювати, оскільки кожна з рецептур дає зовсім різні напої, які смакують в залежності від ситуації та способу їх пиття: чи вам потрібно дуже швидко, чи швидко, чи отримати задоволення, чи розтягнути це задоволення на певний час. Але завжди залишається актуальним перше і головне правило заварювання кави, викладене трохи вище: перше і головне правило заварювання кави – беріть гарну каву! І знову перше і головне правило - не жалійте заварки!

Араби говорять, що кава повинна бути чорною немов пекло, гарячою немов пекельний вогонь і солодкою немов поцілунок. Звідси виводимо і дозування кави, яке у всіх рецептурах залишається більш-менш однаковим: 1-2 столові ложки мелених зерен на порцію кави, тобто 30-50 мл готового напою (ну, при великій жадібності, можна дотягнути ще до 80 мл, але не більше). При більших дозах води, виходить вже не кава, а кавовий напій.
Ще невеличке зауваження щодо міцності кави. Багато хто просить заварити неміцної кави, оскільки від міцної не спиться. На нашу думку, це хибне уявлення про каву, оскільки неміцна кава збуджує ще більше, ніж міцна, агресивно струшуючи наш організм. А от міцна і солодка кава впливає на організм регулююче. Якщо ви збурені, то міцний і солодкий кавовий напій урівноважить ваш стан або ж занурить у такий же міцний і солодкий сон. Якщо ж ви стомлені, то кава дасть вам ще трохи сили поборотись з утомою. Звичайно ж, ми говоримо про порцію кави, а не про десять чашок.
Можна було б перейти до рецептів, але важливо оговорити ще декілька перших і головних правил приготування і подачі кави, від яких також залежить весь смак напою.
Кава не любить холоду, тому весь процес її приготування, подачі та пиття повинен супроводжуватись теплом, вірніше шаленим теплом. Для цього:

N.B.

Посуд або апарат, в яких готується кава повинні бути гарно розігрітими, тобто – гарячими. Тому, апарат для кави еспресо необхідно увімкнути щонайменше за 20 хвилин до приготування кави. Перед першим заварюванням, варто також прогнати окріп через порожнє ситечко, щоб гарно прогріти його.
Каву насипати лише у гаряче ситечко і залишити завантажений картридж на декілька секунд в апараті, щоб все було гарно прогрітим.
Якщо ви запарюєте каву, то чашку, перед засипкою в неї кави, необхідно на декілька секунд залити окропом і лише потім класти в неї каву. І саму каву потрібно заливати окропом, тобто киплячою водою, а не кип’яченою!
Якщо ви заварюєте каву у гейзерній кавоварці, то варто воду спочатку закип’ятити в контейнері для води, а потім, акуратно, щоб не попектись, накрутити на нього верхню частину з кавовим картриджем. У цьому випадку, вода в контейнері миттєво закипає, утворюючи сильний тиск, і окріп вимиває з заварки всі необхідні інгредієнти, а кава виходить надзвичайно міцною.
Якщо ви заварюєте каву по-турецьки, то в джезву також необхідно заливати окріп, а не холодну воду. В такому випадку, кавова заварка миттєво набухає, швидко віддаючи свої кавові інгредієнти.
Поки заварюється кава, необхідно залити кавові чашечки окропом. Каву наливати лише у гарячий посуд.
Якщо цукор подається окремо, то ложечки для розмішування цукру також повинні бути прогрітими. Чудово підходять пластикові ложечки для розмішування цукру, оскільки вони не забирають з напою тепло.

Ось майже і всі нескладні принципи заварювання кави. Детальніше про заварювання кави ми поговоримо у кожному окремому пості, присвяченому певному рецепту.



Всього найкращого і до зустрічі!

1 коментар:

  1. Наталю, дякую за цікаву інформацію, а головне дуже корисну. Тепер я розумію що роблю не так коли заварюю каву в джезві та гейзері. Дійсно, тепер згадую, що коли через ліньки заливала окропом, кава виходила краще.

    ВідповістиВидалити

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn