Борщ літній 
 | 
 Нарешті прийшла пора і літнього червоного борщу з молодих, стиглих городніх овочів. Такий борщ можна зготувати лише влітку і лише зараз, тому що пізніше все вже матиме смак пізніх овочів, які готуються зимувати в стравах холодного сезону. А от зараз -  все ще дихає літом, готується дуже швидко і у страві залишає свою свіжість.  
 |   
Літній борщ також можна віднести до шедеврів світової кулінарії, хоча б порахувати всі інгредієнти, а його смак є також характерним і неповторним. Літній борщ може бути надзвичайно дієтичною стравою, якщо не переварити і не пересолити овочі, а також дотриматись міри у його жирності. 
Такий борщ, як і будь-який інший, можна варити з м’ясом і без. Без м’яса він буде надзвичайно легким, саме для тих, хто сидить на дієті. Але смачна кухня і дієта, не скажу що зовсім антогоністи, але не завжди долюблюють одна одну. Хоча і дієтичні страви можна готувати смачно і красиво.  |   
Час підготовки: 
 |    
20 хв  
 |    
Розділ: 
 |    
Супи і Юшки 
 |   
Час приготування: 
 |    
25 хв 
 |    
Країна: 
 |    
Україна 
 |   
Час настоювання: 
 |    
10-20 хв 
 |    
К-сть порцій: 
 |    
кастрюля на 5 л 
 |   
Інгредієнти 
 |    
К-сть 
 |    
Од. вим 
 |   |
1.         
 |    
Вода / бульйон м’ясний 
 |    
3,5 
 |    
л 
 |   
2.         
 |    
Буряк 
 |    
1 
 |    
шт 
 |   
3.         
 |    
Морква велика 
 |    
1 
 |    
шт 
 |   
4.         
 |    
Цибуля 
 |    
2 
 |    
шт 
 |   
5.         
 |    
Картопля молода 
 |    
4 
 |    
шт 
 |   
6.         
 |    
Квасоля спаржова або молода стручкова 
 |    
1 
 |    
пучок 
 |   
7.         
 |    
Капуста 
 |    
0,5 
 |    
кг 
 |   
8.         
 |    
Перець солодкий 
 |    
2 
 |    
шт 
 |   
9.         
 |    
Помідори 
 |    
4 
 |    
шт 
 |   
10.         
 |    
Часник 
 |    
1 
 |    
гол 
 |   
11.         
 |    
Букет зелені: петрушка, кріп, коріандр... 
 |    
1 
 |    
пуч 
 |   
12.         
 |    
Олія / масло 
 |    
5/100 
 |    
ст.л/г 
 |   
13.         
 |    
Сіль 
 |    
за смаком 
 |    
- 
 |   
14.         
 |    
Перець чорний мелений 
 |    
за смаком 
 |    
- 
 |   
Приготування літнього борщу трохи відрізняється за технологією від приготування борщу в інші сезони. Якщо зазвичай, готуючи борщ, ми послідовно чистимо і закладаємо овочі в залежності від часу, необхідного на їх приготування, то молоді овочі готуються дуже швидко, тому, необхідно відразу підготувати і порозкладати по тарілках всі необхідні інгредієнти, щоб потім не переварити їх.
Для рідини в борщ можна взяти бульйон, тобто попередньо відварити м’ясо, а можна приготувати на воді. Все залежить від вашого бажання та настрою холодильника.
1 
 |    
Воду або бульйон поставити на вогонь закіпати, тим часом почати чистити і кришити овочі. 
 |   
2 
 |    
Буряк, моркву, цибулю, перець помити, почистити і нарізати соломкою. 
 |   
3 
 |    
Картоплю почистити і нарізати четвертинками. 
 |   
4 
 |    
Капусту накришити смужками. 
 |   
5 
 |    
Цибулю почистити і нарізати соломкою 
 |   
6 
 |    
Нарізаний буряк покласти в киплячу воду, добавити лавровий лист, 1-2 гвоздички, духм’яний та чорний перець горошком. 
 |   
7 
 |    
Коли буряк закипить, стишити вогонь і проварити 2-3 хвилини. 
 |   
8 
 |    
Добавити до буряка моркву, цибулю, картоплю, дати закипіти на сильному вогні, стишити вогонь і варити до 10 хв. 
 |   
9 
 |    
Добавити до овочів капусту, дати закипіти, добавити перець і проварити 5 хв. 
 |   
10 
 |    
Поки варяться овочі помідори помити і потерти на мілкій тертушці, зелень покришити, часник почистити, розчавити зубці пласкою стороною леза великого ножа і дрібно покришити. 
 |   
12 
 |    
Помідори добавити до овочів, посолити, поперчити чорним меленим перцем, додати олію або масло і дати закипіти, проварити 3-5 хв. 
 |   
13 
 |    
Посічений часник і покришену зелень добавити до борщу, перемішати і зняти з вогню та дати постояти хвилин 10-20 перед подачею на стіл. 
 |   
N.B. 
 |    |
● 
 |    
Дуже важливо не переварити овочі. Необхідно вловити момент, коли вони ще трохи твердуваті, ще не зовсім зварені, на межі між сирими і звареними. Тоді ви отримаєте дійсно смачну страву з витонченим смаком і не важку для шлунка. 
 |   
● 
 |    
 Борщ можна їсти зі сметаною, але обов’язково візміть часнику або цибулі, які лише додадуть смаку та апетиту. 
 |   
Смачного!









Немає коментарів:
Дописати коментар
Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.
Nata & Valentyn