четвер, 21 вересня 2017 р.

Fruit Pastilles

Пастила Фруктова
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Pastello (it) – шматок сухого фруктового соку. 

Таке визначення пастили звучить досить прозаїчно, в порівнянні зі згадаками про ці гумовуваті з кислинкою і насиченим фруктовим смаком шматочки, які мама робила зі слив і з яблук... 

Колись домашня пастила була дуже розповсюдженими ласощами. Ії готували з фруктів і меду, запікали в печі, потім різали на шматочки...



Та технології йшли вперед, замінивши мед на цукор, піч на духовку, а фрукти на "смак фруктів", і сучасні діти вже не знають, що таке пастила, бо є надто багато видів цукерок, печив і іншої розфарбованої «смакоти»...

І хіба лише діти?! Всі ми, потрапивши до влади цього "смачного" розмаїття, зовсім забуваємо, наскільки багато корисного можна приготувати вдома... 

Час підготовки:
1 година
Розділ:
Страви з фруктів, Солодощі 
Час приготування:
10-14 годин
Країна:
Україна
Термін зберігання
3-12 міс
К-сть порцій:
4 порції


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Яблука (краще осінніх сортів)
1
кг
Виноград винний
3
грона
Цукор
150
г
Спеції (кориця, імбир, мускатний горіх тощо)
1
ч.л.


Підготовка:


1
Яблука помити, порізати на шматки, вирізавши серединки і прим’ятості.
2
Порізані яблука скласти у скляну каструлю і на максимальній потужності запекти у мікрохвильовці (10-15 хв., в залежності від потужності).
3
Зняти з каструлі кришку і охолодити яблука до кімнатної температури.
4
Збити запечені яблука в блендері в однорідне пюре.
5
Грона винограду помити. Скласти у скляну каструлю і на максимальній потужності запекти у мікрохвильовці (5-10 хв., в залежності від мікрохвильовки). Ягоди повинні пом'якшати і дати трохи соку.
6
Зняти з каструлі кришку і охолодити виноград до кімнатної температури.
7
Протерти запечений виноград через сито.
8
Цукор і виноградне пюре (досить рідке) додати до яблучного пюре і збити блендером в однорідну масу.
9
За бажанням можна додати до пюре спеції і гарно вимішати. Фруктова маса готова до висушування.

Сушка пастили:


      Якщо в сушарці є спеціальні піддони для пастили, тоді все просто:

1
Змастити піддон рафінованою олією (ледь-ледь змоченою в олії паперовою серветкою), щоб в процесі висушування пласти пастили не прилипли до піддонів.
2
Поділити отриману фруктову масу на 4 рівні частини. 
3
Кожну частину викласти на піддон рівним шаром завтовшки 0,5-1 см (чим товщим буде шар, тим довше буде сохнути пастила).
4
Сушити фруктове пюре 8 годин на максимальній потужності сушарки.  
5
Кожну годину міняти піддони місцями: нижній переміщати на гору.
6
Акуратно зняти пласти з піддонів для пастили і перекласти їх на піддони для сушіння фруктів (решітчасті піддони). 
7
Зменшити потужність сушарки на мінімум і досушити пастилу ще 4-6 годин. 
8
Пастила готова, коли при дотику до коржа, маса не липне до пальців.


    Якщо в сушарці немає спеціальних піддонів для пастили, то все одно не варто засмучуватися. Можна використати піддони для сушіння фруктів і вирізане з пекарського пареру* коло. Діаметр паперового кола має бути на 0,5 см менше від діаметру піддона.
        
        Папір не треба змащувати олією.

        Всі інші операції ідентичні.

      
 Формування і зберігання: 


     Поки коржі пастили ще теплі, їх треба згорнути трубочкою або нарізати кухонними ножицями на смужки. 
    
      Дати пастилі охолонути і помістити в герметичний контейнер.

      При температурі 10-15 °С і вологості повітря 60% пастила чудово зберігається до наступного сезону.

      При кімнатній температурі (20-22 °С) - 3-4 місяці.

      Власне, пастила готова! Можна запрошувати друзів і насолоджуватися смаком осені...




N.B.

*Трохи про пекарський папір: зараз є різний папір для випічки, але для пастили варто взяти папір з силіконовим покриттям. І це не данина моді, а необхідність (перевірено експериментально).

Вся справа у тоненькому покритті на папері, яке відштовхує вологу, що дуже важливо, бо фруктове пюре не надто густе.

І це ж покриття, без попереднього змащування олією, дозволить без проблем зняти готовий корж з паперу.
Щоб додати пікантності пастилі, можна використати спеції. Мелені кориця, кардамон, мускатний горіх, імбир, підсмажені і подрібнені горіхи, покришене листя базиліку, меліси або м’яти зроблять кожен шматочок пастили особливим. Спеції можна додавати по одній або комбінувати. Результат в обох випадках чудовий.
Для зберігання пастили зі спеціями є декілька нюансів: щоб смаки різних спецій не змішувалися, варто кожну трубочку пастили загорнути в харчову плівку або запастися герметичними контейнерами для кожного її виду. 
Зробити пастилу зовсім не складно, та з її смаком не зрівняється смак жодної магазинної цукерки. 


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn