Пастила Фруктова
|
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
|
Pastello (it) – шматок сухого фруктового соку.
Таке визначення пастили звучить досить прозаїчно, в порівнянні зі згадаками про ці гумовуваті з кислинкою і насиченим фруктовим смаком шматочки, які мама робила зі слив і з яблук... Колись домашня пастила була дуже розповсюдженими ласощами. Ії готували з фруктів і меду, запікали в печі, потім різали на шматочки... |
Та технології йшли вперед, замінивши мед на цукор, піч на духовку, а фрукти на "смак фруктів", і сучасні діти вже не знають, що таке пастила, бо є надто багато видів цукерок, печив і іншої розфарбованої «смакоти»...
І хіба лише діти?! Всі ми, потрапивши до влади цього "смачного" розмаїття, зовсім забуваємо, наскільки багато корисного можна приготувати вдома... |
Час підготовки:
|
1 година
|
Розділ:
|
Страви з фруктів, Солодощі
|
Час приготування:
|
10-14 годин
|
Країна:
|
Україна
|
Термін зберігання
|
3-12 міс
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Яблука (краще осінніх сортів)
|
1
|
кг
|
Виноград винний
|
3
|
грона
|
Цукор
|
150
|
г
|
Спеції (кориця, імбир, мускатний горіх тощо)
|
1
|
ч.л.
|
■
|
Підготовка:
|
|
|
|
1
|
Яблука помити, порізати на шматки, вирізавши серединки і прим’ятості.
|
2
|
Порізані яблука скласти у скляну каструлю і на максимальній потужності запекти у мікрохвильовці (10-15 хв., в залежності від потужності).
|
3
|
Зняти з каструлі кришку і охолодити яблука до кімнатної температури.
|
4
|
Збити запечені яблука в блендері в однорідне пюре.
|
5
|
Грона винограду помити. Скласти у скляну каструлю і на максимальній потужності запекти у мікрохвильовці (5-10 хв., в залежності від мікрохвильовки). Ягоди повинні пом'якшати і дати трохи соку.
|
6
|
Зняти з каструлі кришку і охолодити виноград до кімнатної температури.
|
7
|
Протерти запечений виноград через сито.
|
8
|
Цукор і виноградне пюре (досить рідке) додати до яблучного пюре і збити блендером в однорідну масу.
|
9
|
За бажанням можна додати до пюре спеції і гарно вимішати. Фруктова маса готова до висушування.
|
■
|
Сушка пастили:
|
|
|
1
|
Змастити піддон рафінованою олією (ледь-ледь змоченою в олії паперовою серветкою), щоб в процесі висушування пласти пастили не прилипли до піддонів.
|
2
|
Поділити отриману фруктову масу на 4 рівні частини.
|
3
|
Кожну частину викласти на піддон рівним шаром завтовшки 0,5-1 см (чим товщим буде шар, тим довше буде сохнути пастила).
|
4
|
Сушити фруктове пюре 8 годин на максимальній потужності сушарки.
|
5
|
Кожну годину міняти піддони місцями: нижній переміщати на гору.
|
6
|
Акуратно зняти пласти з піддонів для пастили і перекласти їх на піддони для сушіння фруктів (решітчасті піддони).
|
7
|
Зменшити потужність сушарки на мінімум і досушити пастилу ще 4-6 годин.
|
8
|
Пастила готова, коли при дотику до коржа, маса не липне до пальців.
|
Якщо в сушарці немає спеціальних піддонів для пастили, то все одно не варто засмучуватися. Можна використати піддони для сушіння фруктів і вирізане з пекарського пареру* коло. Діаметр паперового кола має бути на 0,5 см менше від діаметру піддона.
Папір не треба змащувати олією.
Всі інші операції ідентичні.
■ Формування і зберігання:
|
|
Поки коржі пастили ще теплі, їх треба згорнути трубочкою або нарізати кухонними ножицями на смужки.
Дати пастилі охолонути і помістити в герметичний контейнер.
При температурі 10-15 °С і вологості повітря 60% пастила чудово зберігається до наступного сезону.
При кімнатній температурі (20-22 °С) - 3-4 місяці.
Власне, пастила готова! Можна запрошувати друзів і насолоджуватися смаком осені...
Дати пастилі охолонути і помістити в герметичний контейнер.
При температурі 10-15 °С і вологості повітря 60% пастила чудово зберігається до наступного сезону.
При кімнатній температурі (20-22 °С) - 3-4 місяці.
Власне, пастила готова! Можна запрошувати друзів і насолоджуватися смаком осені...
|
|
N.B.
●
|
*Трохи про пекарський папір: зараз є різний папір для випічки, але для пастили варто взяти папір з силіконовим покриттям. І це не данина моді, а необхідність (перевірено експериментально).
Вся справа у тоненькому покритті на папері, яке відштовхує вологу, що дуже важливо, бо фруктове пюре не надто густе. І це ж покриття, без попереднього змащування олією, дозволить без проблем зняти готовий корж з паперу. |
●
|
Щоб
додати пікантності пастилі, можна використати спеції. Мелені кориця, кардамон,
мускатний горіх, імбир, підсмажені і подрібнені горіхи, покришене листя
базиліку, меліси або м’яти зроблять кожен шматочок пастили особливим. Спеції
можна додавати по одній або комбінувати. Результат в обох випадках чудовий.
|
●
|
Для зберігання пастили зі спеціями є декілька нюансів: щоб смаки різних спецій не змішувалися, варто кожну трубочку пастили загорнути в харчову плівку або запастися герметичними контейнерами для кожного її виду.
|
●
|
Зробити пастилу зовсім не складно, та з її смаком не зрівняється смак жодної магазинної цукерки.
|
Смачного!
© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
Немає коментарів:
Дописати коментар
Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.
Nata & Valentyn