четвер, 3 серпня 2017 р.

Rabbit Stew in Sour Cream and Spicy Vegetable and Meat Sauce

Кролик, тушкований в сметані під пряним овочево-м’ясним соусом
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Колись, кролик був надзвичайно популярним у харчовому раціоні, подібно до того, якою сьогодні стала курка. Причина ж заміни кролятини курятиною - надзвичайно банальна: великі виробники м’яса зрозуміли, що при набагато менших затратах на виробництво, можна отримати гори курячого м’яса, не дуже переймаючись тим, що сучасна курятина зростає на хімічно-біологічно активних добавках немов на дріжджах, що, врешті решт, впливає і на здоров’я людини...



Кролятина ж є одним з найбільш низькокалорійних і дієтичних видів м’яса, і сперечатись з нею може лише індичатина. Можливо, секрет полягає також і у тому, що кріль – досить таки вередлива щодо харчування тварина: не будь-яку траву він їстиме, полюбляє овочеві делікатеси, такі як капуста і морква, і чимось протиприродним не дуже його і накачаєш.

Кролятина практично не має якогось специфічного запаху і смаку, які, наприклад, вирізняють баранину, яловичину, свинину, курятину... Кріль має довговолокнисті, гладенькі м’язи, кролятина містить мало жирів, а відповідно, вона – досить жорстка, суха і пісна.

Тому, всі рецепти її приготування зводяться до того, яку підливу або гарнір ви придумаєте, щоб надати страві особливого забарвлення. І в цьому випадку, можна спокійно перефразувати відомий вислів таким чином: кролик – ніщо, головне – підлива! Тому так багато різних рецептів приготування кроля з замочуваннями у вині, пиві, соусах, тощо...

Ми пропонуємо вам стушкувати кролика з овочами у сметані, а пікантності і оригінальності страві нададуть імбир, мускат і чорний перець. Можна добавити й інших трав, типу хмелі-сунелі, але домінуючими повинні залишатись саме імбир, мелений мускатний горіх і мелений чорний перець...

Тушкувати кролика найкраще у скороварці, хоча, можна і в духовці, і у звичайній каструлі, просто збільшивши час приготування. І ще одне, у рецепті, тушка кролика тушкується цілою, не розрізаною, овочі нарізаються грубими шматками. Саме великі шматки як м’яса, так і овочів надають страві свій особливий смак. Для нашого рецепту необхідно взяти скороварку або каструлю на 10 л.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Страви з м’яса
Час тушкування:
2,5-3 години
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
-


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Кріль
2
кг
Цибуля ріпчаста велика
4
шт
Морква середня
4
шт
Перець солодкий
2-4
шт
Кабачок середній
1
шт
Квасоля спаржова
1
жменя
Часник
1
голівка
Сметана
0,5
л
Перець чорний мелений
1
ч.ложка
Імбир мелений
1
ч.ложка
або Імбир свіжий
100
г
Куркума мелена
1
ч. ложка
Набір спецій: лавровий лист, перці горошком, гвоздичка
-
за смаком
Сіль
-
за смаком
Вода або м’ясний бульйон з інших видів м’яса
2
л


Приготування кроля:
1
Тушку кроля покласти на дно каструлі.
2
Овочі помити, почистити, нарізати великими шматками і покласти в каструлю.
3
Добавити сметану, спеції і прянощі.
4
Добавити воду або бульйон і посолити.
5
Страву довести до кипіння, стишити вогонь і тушкувати в скороварці – 2,30 години, в каструлі або духовці – 3 години. Овочі повинні умліти, а м’ясо повинне легко відділятись від кісток.
6
М’ясо, овочі, бульйон розділити по різним каструлькам.
7
Овочі перетерти за допомогою блендера на пюре.
8
Покласти овочеве пюре в бульйон, довести до кипіння і гарно розмішати. Утворений соус процідити через сито.
9
М’ясо розібрати від кісток, покласти у 3-літрову каструлю, залити до верху соусом, довести до кипіння, прокип’ятити 2-3 хвилини і зняти з вогню. Страва готова.
10
Страва смакує як гарячою, так і холодною.


N.B.
Соусу виходить більше, ніж 2 л, тому ним можна повністю залити розібране м’ясо, а можна залишити частину для окремого споживання у якості підливи або просто овочево-м’ясного бульйону.
Якось, ще в далекі совдепівські часи, втілюючи в життя вказівки партії по виконанню продовольчої програми, одні собі батьки вирішили порадувати дітей на новий рік стравою з кроля і принесли додому крихітне кроленя, яке мало жити на балконі і набирати у вазі.

Але хіба дівчинка могла залишитись байдужою до маленького пухнастого створіння, про яке їй стільки разів розповідали, читали і показували по телевізору казки та історії. І вона заходилась опікуватись тим кроленям, леліючи і викохуючи його у великого, вгодованого кроля. А коли дівчатка беруться до справи розгодовування, то це у них виходить досить непогано, тому, через якийсь час, кроленя дійсно перетворилось у гарного вгодованого кроля, який зріс на екологічно чистих продуктах та відмінному харчовому раціоні, оточений любов’ю і увагою...

І як не жаль було дівчинці свого підопічного кролика, але ж безжальна доля вже з самого початку вготувала йому місце у харчовому ланцюжку певної сім’ї, тому, врешті решт, батьки приготували кролика у сметані, саме до Нового року, і запросили доньку на святковий обід. Але донька відмовилась сісти до столу, висловивши своє обурення словами:

- Цей кролик був моїм другом, а друзів я не їм!

Ось така була повчальна історія про кролика і дівчинку.

Але, якщо ви потрапили на базарі гарну тушку кроля, і той кріль вам зовсім не друг, то варто скористатись нагодою і зготувати надзвичайно смачну страву, яка не лише забезпечить вас певною кількістю калорій та викличе у вас захоплення від смакових відчуттів, але й розширить ваші уявлення і досвід щодо гарної кухні...


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn