неділя, 18 вересня 2016 р.

Roasted Vegetables

Печені овочі
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Секрет цієї страви полягає у смаках самих її інгредієнтів. Взагалі, людині, яка зросла на фаст-фуді, курячих стегенцях і кетчупах «нашої Батьківщини», відомо, що є, наприклад, помідори і огірки тепличні та помідори і огірки ґрунтові, але на цьому її смакові і нюхові пізнання закінчуються. Насправді ж, навіть кабачки різних сортів відрізняються на смак і аромат, навіть, кабачки одного сорту, але від різних господарів – різні на смак...









Огірок (помідор) може бути солодким, запашним, з характерним огірковим (помідоровим) ароматом, а ще зі смаком і запахом літа, а ще з тим незабутнім смаком, який переслідує нас у згадках про хліб з маслом, присипаний сіллю і свіжим, щойно зірваним з городу огірком (помідором). Те ж саме можна сказати про будь-який інший овоч, вирощений у присадибному господарстві на гарно удобреному ґрунті, на з турботою доглянутому городі...

Найкраще все це можна зрозуміти і оцінити, приготувавши печені овочі. Ми всі чули і читали про корисність печених овочів; ми захоплюємось чудовими знімками овочів на грилі; ми можемо навіть поговорити про величезну користь печених овочів, але все це не йде далі розмов, тому що подібні страви ми не вважаємо стравами як такими, що заслуговують на увагу.

Насправді ж, запікання овочів в духовці – це ще один кулінарний прийом, який розширює наші смакові і нюхові враження, а відповідно, і пізнання, а відповідно, і відношення до світу. Печені овочі – це також один з елементів нашого раціонального харчування. Адже насправді, людині не потрібні ніякі дієти, людині потрібно вміти раціонально харчуватись, тому що відмовляючись від смаженого, м’ясного, солодкого, спиртного, тощо, ми обмежуємо сприйняття нашого світу. Необхідно просто знати міру, а також розрізняти, що є харчовим сміттям, а що є необхідною, а разом з тим смачною, вишуканою стравою. І, як не дивно, але запечені в духовці овочі вчать нас сприймати природні, неспотворені смаки і аромати.

Щоб запекти овочі, не потрібно великих кулінарних пізнань і вміння кришити соломкою для жульєну цибулю і моркву. Потрібно лише все гарно помити, щось почистити, розрізати на половинки або четвертинки, викласти на жаровню і поставити запікатись на годину у розігріту духовку. От і всі кулінарні вправи.

Якщо ж підійти до процесу з точки зору дієтетики, то запечені овочі – надзвичайно корисний і дієтичний продукт. Наприклад, печена картопля є досить здоровою, поживною, гарно травною, енергетичною і пластичною стравою. Те ж саме можна сказати і про інші запечені овочі: буряк, селеру, баклажани, кабачки, тощо... Запікати можна стільки всього!

Діставши з духовки жаровню з печеними овочами, ви можете довільно скомпонувати свою тарілку, за власним бажанням і вподобанням. А також важливо приправити в тарілці сформовану страву.

Для цього, варто взяти мелені пряні трави, різні перці: тут сила силенна вибору – по-окремості і в сумішах; також не забути про яблучний оцет, гарну, нерафіновану олію. Саме олія надасть страві довершеності. Це може бути будь-яка олія: оливкова, соняшникова, рижієва, з волоських горіхів, тощо... Головне – це дотримуватись розумної міри, забувши про різні кетчупи та подібні промислові приправи, які, насправді, є харчовим сміттям, і не більше.

Ми починаємо запікати овочі з кінця червня, коли на базарі з’являються молоді картопля, буряк, морква, цвітна капуста, кабачки. Ранні овочі можна і не чистити, лише гарно помити. Потім, з розвитком літа, компонування потроху міняється: добавляються баклажани, помідори, перець, потім з’являється корінь селери, гарбузи, різні види капусти. Цей процес весь час у розвитку: добавляються або змінюються компоненти, змінюється їх смак: від легкого у молодих овочів до насиченого у овочів кінця літа і початку осені.

Весь рецепт страви на представлених фото. Варто лише зауважити, що не треба перевантажувати жаровню, залишаючи між овочами простір, щоб вони запікались з усіх боків, покриваючись підсмаженою кіркою. Якщо овочів покласти забагато, коли вони накладатимуться один на одного, то вони просто тушкуватимуться, не запікаючись.

Можна надати страві ефекту приготування на грилі, поклавши зовсім маленьку трісочку (1-2 см) на дно духовки. Але зовсім малесеньку, щоб ваша кухня не заповнилась димом, а лише в духовці утворився димок, який надасть страві смак підкопченості. Для цього чудово підійдуть сухі гілочки вишні, сливи, груші, абрикоси, яблуні...

Ось і всі премудрості.






Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn