середа, 6 січня 2016 р.

Homemade Sausage

Ковбаса домашня
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Одна з українських мудростей говорить, що як ковбаса та чарка, то минеться й сварка. Ось таку велику силу має домашня ковбаса. А все через свій особливий смак свіжини зі спеціями, запеченої в печі, тому, після шматка домашньої ковбаси настрій завжди піднімався, а розбрат забувався. А інакше і бути не могло...

Якщо ви все ще не вірите, то запитайте про ковбасу у Швейка. І він вам розкаже багато чого про її чарівні властивості, як от, наприклад:

«Дайте найвірнішому псові понюхати смаженої кінської ковбаси, і він уже пропащий. Тут же забуває про свого пана, поруч якого йде, обертається і, як заворожений, чимчикує за вами, причому з рота в нього капає слина, і, передчуваючи велику насолоду від ковбаси, він привітно крутить хвостом, потягує ніздрями, як найбуйніший жеребець, коли його підводять до кобили...»

Та й в інших літературних творах ковбаса піднімала їх значення на вершини письменництва. Наприклад, у Енеїді є такі рядки: «На закуску наклали сала, Лежала ковбаса чимала І хліба повне решето.» Лише одне слово, а свідомість туманиться, бо в шлунку починають нуртувати соки... От і ми вирішили, врешті решт, запропонувати рецепт домашньої ковбаси, зі свинини, чарівної, святкової, яку завжди робили в Україні, коли кололи кабанчика, на Різдво чи то на Великдень, чи то на весілля або до якоїсь іншої великої урочистості...

Для приготування смачної домашньої ковбаси необхідно мати свіжину, тому що морожене м’ясо не дасть належного смаку і аромату. А також потрібні кишки. Зараз їх можна купити в магазині, вже повністю готові для начинки.

Ще вам знадобляться деякі кухонні знаряддя, але, якщо ваше приготування ковбаси носитиме епізодичний характер, то вам вистачить і обрізаної у формі лійки пластикової пляшки.

Час підготовки:
1 година
Розділ:
Старви з м’яса
Час приготування:
1 година
Країна:
Україна
Час запікання:
40 хв
К-сть порцій:
Близько 2 кг



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Кишки вичинені
7-8
м
М’ясо свинина (задня частина, ошийок, лопатка)
2,5
кг
Сало
500
г
Часник
1
голівка
Перець чорний мелений
-
за смаком
Спеції мелені: лавровий лист, різні перці горошком, гвоздика, тощо
-
за смаком
Сіль
-
за смаком
Горілка / бренді / віскі, тощо
100
мл


Приготування ковбаси:
1
М’ясо і сало охолодити в морозилці, нарізати тоненькими смужками (товщиною 2-3 см), а потім смужки розрізати на маленькі кубики 1,5-2 см і викласти в миску або каструльку.
2
Часник почистити, розплескати, мілко нашаткувати ножем і добавити до м’ясного фаршу.
3
Горілку, спеції, сіль добавити до м’ясного фаршу, все гарно вимішати, накрити кришкою і поставити в холодильник на 12-24 години для маринування.
4
За годину до виготовлення ковбаси, кишки залити холодною водою, щоб вони розм’якли, при необхідності, промити під проточною водою.
5
Підготовлений фарш розділити за допомогою вагів на рівномірні порції по 110-120 г., щоб отримати однакової ваги ковбаски, тому що кишки мають різну товщину і на око вгадати порцію складно.
6
Перев’язати кишку на одному кінці, а вільний кінець надягнути на насадку або горлечко обрізаної пластикової пляшки і наповнити кишки м’ясним фаршем. Наповнена кишка не повинна бути м’якою, але і не занадто щільною, а піддатливою при натисканні, тому що щільно набита кишка лусне при відварюванні або запіканні.
7
Заповнивши кишку порцією фаршу, перев’яжіть кишку на вузол і продовжіть заповнювати наступною порцією фаршу. Якщо ви виявили дірку в кишці, то в цьому місці її треба розрізати, зав'язати вузол і продовжити набивати кишку, як і в попередньому пункті.
8
Сформувавши весь об’єм ковбаси, необхідно попроколювати кишку товстою голкою або зубочисткою в місцях порожнин.
9
В широку каструлю на 5-6 л залити 2,5-3 л води, додати лавровий лист, гвоздику, набір перців, довести до кипіння і проварити протягом 10 хвилин.
10
В киплячу воду покласти ковбасу, дати закипіти і проварити на помірному вогні близько 5 хвилин.
11
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
12
Відварену ковбасу дістати з бульйону, дати трохи обсохнути і покласти в чавунну каструлю або гусятницю, покропити зверху злегка олією або змастити трохи смальцем, накрити кришкою.
13
Поставити каструлю з ковбасою в розігріту духовку на 5 хвилин для розігрівання, стишити вогонь до 150 °С і запікати протягом 40 хвилин.
14
Дістати підрум’янену ковбасу з духовки і... робіть з нею, що хочете...


N.B.
На смак ковбаси впливає якість сировини – потрібно брати саме свіжину: задня частина, ошийок, лопатка.
У пропонованому рецепті, ми радимо нарізати м’ясо невеличкими шматочками, але і не занадто дрібними, щоб в ньому зберігався м’ясний сік, який і надає ковбасі соковитості, навіть після запікання. Перекручений на м’ясорубці фарш дає зовсім інший смак і іншу ковбасу, та це вже й інший рецепт.
Не бійтесь класти в фарш достатньо спецій, тому що саме вони формують саме той смак і запах, які туманять розум. Не забудьте про материнку і чебрець, які надають м’ясу вишуканого смаку. Набір перців, гвоздика, петрушка, кріп, кмин... Ви можете скомпонувати набір на свій розсуд і смак.
Частину свіжої, ще не вареної, ковбаси обов’язково покладіть в морозилку, що убезпечить вас від переїдання, а також дасть вам можливість у будь-який час отримати смачну страву, розморозивши порцію ковбасок. Саме тому ми пропонуємо формувати невеликі, порційні ковбаски по 110-120 г фаршу.
Бульйон з ковбаси ви завжди можете використати для приготування інших страв. Головне, не переварюйте ковбасу – не більше 5 хвилин після закіпання. Адже чим довше ви варите ковбасу, тим більше з неї виварюється смакоти.


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn