четвер, 25 червня 2015 р.

Steam Dumplings with Berries

Вареники парові з ягодою
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Ми вже виставляли рецепт приготування вареників з ягодою, але сьогодні хочемо запропонувати приготувати вареники з ягодою на пару. Приготування вареників на пару найкраще підходить до ягідної начинки, тому що ягода не пускає сік, тісто залишається пухким, не розквашується і не стає гливким, а самі вареники виходять надзвичайно пухкими і схожими швидше на булочки...


І гріх було б пропустити літній сезон, не зготувавши парових вареників з ягодою, якими ви зможете пишатись, демонструючи свої кулінарні вміння перед рідними і гостями, балуючи і себе, і їх чудовим, вишуканим смаком вашої фірменної страви...  

Повний ілюстрований рецепт приготування тіста і формування вареників ви можете подивитись у нашій статті «Мамині вареники», а тут ми подаємо лише технічні моменти, які стосуються приготування тіста на пару, та деякі секретики цього процесу.

Для приготування парових вареників потрібно мати:

• широку каструлю на 5-6 л з кришкою з високим бортиком, 

• марлю ~ 65х130 см, 
мотузок ~ 120 см.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
БОРОШНЯНІ ВИРОБИ або ПАСТА
Час приготування:
15 хв
Країна:
Україна
Час відварювання
10 хв
К-сть порцій:
12 вареників


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
4
склянка
Сироватка
0,3
л
Сода
1
чайна ложка
Сіль
0,5
чайної ложки
Яйце
1
шт
Для начинки:
-
-
Полуниця / Вишня / Шовковиця / ...
250
г
Цукор
100
г
Масло
30-50
г
Сметана
100
г


Підготовка начинки:
1
Ягоду помити і викласти на рушник, щоб вимочилась вода. У вишень акуратно видалити кісточки, викладаючи ягоду на широку тарілку отвором догори, щоб не витікав сік. У полуниці видалити черешки.
Приготування вареників:
1
В 5-літрову каструлю налити 1,5-2 літри води і поставити на вогонь закипати.
2
3 склянки борошна просіяти в миску, добавити сіль, 0,5 чайної ложки соди, перемішати і зробити посередині заглибину.
3
Сироватку кімнатної температури розколотити з яйцем, вилити у заглибину і всипати 0,5 чайної ложки соди .
4
Швидко замісити ложкою м’яке, не густе тісто. Тісто повинне вийти дуже м’яким, тому його не потрібно довго вимішувати, а просто зробити декілька швидких, але впевнених рухів до отримання однорідної «живої» маси.
5
Одна склянка борошна потрібна на притруску столу і зліплювання вареників. Притрусити борошном стіл, викласти на нього тісто і злегка вимісити його, сформувавши колобок. Тісто повинне вийти м’яке і ніздрясте.
6
Тісто розрізати ножем на чотири ковбаски, кожну з яких поділити на порції  величиною з крупне куряче яйце, тобто сформувати 12 вареничок.
7
Вмочуючи порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на долоні в оладок діаметром 7-8 см, покласти на оладок 5 вишеньок або 2 (або 3, якщо полуниця дрібна) ягоди полуниці, або 5-7 ягід шовковиці, притрусити ягоду зверху дрібкою борошна, а потім ½ чайної ложки цукром і позащіпувати начинку в тісті, сформувавши вареник.
8
Вареник злегка обім’яти між долонями, придавши йому пузату, трохи видовжену форму.
9
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином сформувати інші вареники.
10
За цей час вода повинна закипіти. Каструлю зняти з вогню, марлю скласти по довжині удвічі, утворивши квадрат, а потім скласти ще раз по діагоналі, утворивши трикутну «косинку». Обв’язати марлею каструлю, міцно зав’язати між собою кінчики косинки і можна ще обв’язати каструлю з марлею мотузком, убезпечивши себе від провалювання марлі.
11
Каструлю поставити на вогонь, дати воді закипіти і викласти на марлю 6 вареників, слідкуючи, щоб між варениками залишався проміжок.
12
Каструлю накрити кришкою. Виставити вогонь в режимі вище середнього, щоб вода не галасала, але весь час гарно кипіла.
13
Варити на пару протягом 10-12 хвилин. Тим часом підготувати наступну порцію з шести вареників, а також розтопити в піалушці масло для змащування вареників.
14
Готові вареники викладати в один шар на широку пласку тарілку, змащуючи їх розтопленим маслом.
15
Викласти на марлю наступну порцію вареників, повторивши попередні операції.
16
Подавати вареники гарячими, приправляючи їх сметаною.

N.B.
Основний секрет пухких вареників: для того, щоб у вас вийшли пухкі вареники, як на представлених фотографіях, необхідно взяти сироватку з домашнього, незбираного молока. Сироватку потрібно витримати до трьох днів при кімнатній температурі, щоб вона гарно прокисла.
Замішуючи тісто, сильно не перемішуйте його, щоб воно залишалось «живим», м’яким. Рухи повинні бути швидкими, впевненими і спокійними.
Ягоду можна заморожувати, що дозволить приготувати парові вареники і взимку, і в будь-який інший час.
Протягом літа ягідну начинку можна міняти: абрикоси, сливи, персики, чорниці... Крупну ягоду можна розрізати на кубики, при цьому, не забувайте притрушувати начинку дрібкою борошна, щоб уникнути витікання соку.
Парові вареники можна покласти в холодильник, а потім розігріти їх в мікрохвильці. Хоча вони смакують також і холодними.

Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

1 коментар:

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn