середа, 4 лютого 2015 р.

Homemade Bread on our own recipe

Хліб домашній за власним рецептом
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

В ході декількарічних вправ з випікання хліба та експериментування з різними видами хліба у нас сама собою склалась своя власна рецептура. Ми довго думали, яку б назву дати своєму хлібові, але так нічого і не придумали. А якщо піти шляхом опису, то це виходить пшенично-пшеничноцільнозерновий-житньо-кукурудзяний хліб. Тобто, рецепт відразу розкривається повністю, головне – не заплутатись в інгредієнтах...

Звичайно ж, білий хліб з пшеничного борошна вищого ґатунку надзвичайно смачний, і можна його випікати в баґетах, булках, паляницях і навіть в коржах, але через деякий час починаєш помічати, що такий хліб улітає, вірніше – поглинається, майже миттєво, а кухня перетворюється на пекарський цех. Ще одна особливість людського організму та, що приїдаються навіть рябчики, і хочеться через деякий час і чорного, і сірого, і ще якогось хліба, особливо, до оселедця, до м’яса, тощо...

Добавляння до пшеничного борошна всього сто грамів якогось іншого борошна, як то кукурудзяного, вівсяного, житнього, якогось іншого, відразу ж міняє і смак та структуру готового виробу.

Сьогодні ми пропонуємо комплексне рішення проблеми, поклавши в заміс аж чотири різних види борошна. Хліб виходить щільнішим, поживнішим, досить довго не черствіє, а зачерствівши, продовжує смакувати. Ми також помітили, що вживаючи такий хліб ми стали споживати його суттєво менше, як за обідом, так і протягом тижня, а самої випічки спокійно вистачає на тиждень, а інколи і більше.

Про корисні властивості такого хліба ми пропонуємо додумати власне самим читачам нашого блоґу...

Більш детальніше про випічку домашнього хліба ми писали в нашому пості Домашній хліб та в розділах, присвячених виробам з борошна та випічці. Правила застосування дріжджів необхідно дивитись на упаковці виробника.



Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Страви з борошна - Випічка
Час замішування, виброджування і визрівання:
1 доба
Країна:
Україна
Час випікання:
45 хв
К-сть порцій:
6 хлібин по ≈ 246 г


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Борошно пшеничне вищого ґатунку
500
г
Борошно пшеничне цільнозернове
100
г
Борошно житнє обдирне
300
г
Борошно кукурудзяне
100
г
Вода
700
мл
Дріжджі сухі (за рецептурою виробника)
2
ч.ложки
Цукор
2
ст.ложки
Сіль
2-3
кавові ложки
Олія оливкова
2
ст.ложки



Замішування та вистоювання тіста:
1
Воду підігріти до 36 °С, добавити цукор, сухі дріжджі і залишити в теплому місці на 15-20 хвилин для пожвавлення дріжджів.
2
Борошно просіяти в миску для замісу, вилити в нього дріжджовий розчин і замісити однорідне тісто.
3
Миску накрити плівкою, рушником і поставити в тепле місце на 2-2,5 години для виброджування.
4
Додати до тіста сіль, олію і гарно вимісити до однорідної еластичної маси.
5
Миску накрити плівкою, рушником і поставити в холодильник на 1 добу для визрівання.
6
Через добу, тісто дістати з холодильника, злегка обім’яти, накрити плівкою і рушником і поставити на 3 години в тепле місце для прогрівання.



Формування та випікання хліба:
1
Прогріте тісто, за допомогою дерев’яних або пластикових лопаток викласти на притрушений борошном стіл, обваляти в борошні, щоб тісто не липло до рук і злегка обмісити.
2
За допомогою вагів, розділити тісто на шість частин, сформувавши однорідні колобки, трохи обминаючи їх на столі в борошні.
3
Долонею розпластати колобок на столі в чотирикутник товщиною 2-3 см, загорнути на третину дальній від себе край коржа, трохи притиснувши його по шву. Потім загорнути ще раз на одну третину, накрити третиною коржа з ближчого від себе краю, який залишається.
4
Хлібець перевернути донизу швом і за допомогою долонь надати йому рівномірної, округлої форми.
5
Обтрусити з хлібця зайве борошно і викласти його швом донизу на жаровню.
6
Сформувати таким же чином хлібці з інших колобків.
7
Увімкнути плиту розігріватись на повну потужність і поставити на неї жаровню з хлібом, накрити плівкою і рушником та залишити на 30 хвилин вистоюватись.
8
Через тридцять хвилин, зробити великим гострим ножем по три навскісні надрізи зверху кожного буханця і поставити жаровню з хлібом в духовку для випікання.
9
Стишити вогонь до 200 °C і випікати протягом 45 хвилин.
10
Готові хлібці перевернути на розстелений щільний рушник, накрити зверху ще одним щільним рушником і залишити хліб на 30 хвилин доходити. Ще теплий хліб скласти в поліетиленовий пакет і дати повністю охолонути. Хліб готовий!


N.B.
Тісто за цією рецептурою виходить гливкуватим і липким, тому при вимішуванні користуйтесь дерев’яними або пластиковими лопатками.
Ми виброджуємо і розігріваємо тісто в нагрітій до 30-40 °C духовці.
Тісто повинне бути навіть трохи рідкуватим, тоді випічка виходить пориста і легка.
Якщо поверхня плити при увімкненій духовці розігрівається занадто сильно, то під жаровню варто покласти щільний рушник або дерев'яну дошку
Якщо у вас духовка не зовсім герметична, то безпосередньо перед закладкою в неї хліба, необхідно змазати хлібці водою для утворення хрумкої шкуринки. Якщо цього недостатньо, то за п’ять хвилин на низ духовки потрібно поставити посудину з водою, щоб вода закипіла і в духовці утворилась пара.


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn