середа, 7 січня 2015 р.

Manti or Mantu

Манти
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Ця страва досить популярна серед народів, починаючи від Китаю, Кореї, Монголії, через всю Середню Азію, Кавказ, до Анатолії, і навіть аж до Саудівської Аравії. Таку широку промоцію страви здійснили татаро-монгольські завойовники ще в ті далекі, далекі, майже доісторичні часи Монгольської Імперії. Вважається, що страва завдячується уйгурам, народу тюркомовної групи на території Китаю...
Надзвичайно широкий ареал розповсюдження мантів вніс до цієї страви багато місцевих особливостей, як в начинці, так і у формі, хоча сам принцип приготування залишається скрізь майже однаковим.

Основою служить круто замішане на воді і тонко розкатане тісто, яке наповнюють сирою начинкою і готують до години на пару. В начинку йдуть м’ясо (яке в залежності від віросповідань, може бути кониною, яловичиною, бараниною, свининою...), риба, овочі... Але не залежно від начинки, характерною рисою мантів є соковитість страви і ніжність її смаку. Для цього, в начинку до мантів кладеться багато цибулі або гарбуз, або капуста, які і забезпечують страві необхідну соковитість.

За звичай, манти готуються на пару, заради чого і була придумана спеціальна каструля – мантоварка. Це - каструля з двох частин (одна для води і одна для розміщення решіток) діаметром 26 см і висотою 26 см, в яку вставляються одна на одну чотири металеві решітки з підставками в центрі. А оскільки страва готується 45-50 хвилин, то така конструкція дозволяє приготувати відразу близько 32 мантів. Звичайно, можна приготувати цю страву і на звичайній пароварці, особливо, якщо це електрична сучасна пароварка в декілька шарів приготування. Ми подаємо рецепт для зображеної на фото класичної мантоварки.

Смаковими родичами мантів є пельмені (які варяться у воді) та ечпочмак (який запікається в духовці), що і не дивно, адже ці страви винайдені в одному географічному ареалі, а характерною їх особливістю є те, що начинка закладається в сирому вигляді і крупнонарізаною.

В начинку можуть іти м’ясо, риба, овочі, тощо... Це досить вдячна з точки зору кулінарних експериментів страва.

Ми вирішили запропонувати вам манти відразу з різними начинками, що не вимагає багато мороки, оскільки всі інгредієнти кладуться сирими, а час нарізки залежить лише від того, як швидко ви спроможні нашаткувати необхідні продукти.

Тісто для мантів готується так, як і для пельменів.

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Страви з борошна
Час приготування:
1 година
Країна:
Середня Азія
Час відварювання:
45-50 хв
К-сть порцій:
24 манти


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
400
г
Яйця
1
шт
Вода
200
мл
Сіль
1/2
кавовової ложки
Для начинки:
-
-
М’ясо
200
г
Картопля середнього розміру
8
шт
Цибуля середнього розміру
4
шт
Перець чорний мелений
-
за смаком
Сіль
-
за смаком


Приготування тіста:
1
Борошно висипати в миску, добавити сіль, яйце, воду і замісити круте тісто.
2
Тісто гарно вимісити на столі до еластичного стану, накрити плівкою і перейти до приготування начинки.





Приготування начинки, формування та приготування мантів:
1
М’ясо нарізати дрібними кубиками або крупно подрібнити на блендері.
2
Картоплю і цибулю почистити і нарізати маленькими кубиками.
3
Нарізані інгредієнти покласти в миску, присолити, приперчити до смаку і акуратно вимішати.
4
Від тіста відрізати невеликий шматок, розкатати качалкою тонким шаром і, за допомогою шаблона Ø 12 см, вирізати з розкатаного тіста кружальця.
5
Повну столову ложку начинки викласти на кружалець тіста, загорнути з двох сторін досередини і защіпнути уздовж, залишивши на кінцях тісто незащіпленим. Мант виходить прямокутної форми.
6
Перпендикулярно позащіпувати з двох незакритих боків тісто в одну лінію, з’єднати два протилежні кінчики між собою, защіпнувши їх посередині одного з боків манта, проробити те ж саме з іншими двома кінчиками на другому боці манта. В результаті утвориться поясочок уздовж всього манта, а сам мант матиме вже овальну форму.
7
Решітку мантоварки або пароварки змастити олією і викласти на неї сформований мант. На одну решітку вміщується вісім мантів. Між мантами необхідно залишати десь сантиметровий проміжок.
8
Спочатку дати воді закипіти, розмістити в каструлі решітки з мантами, накрити кришкою, стишити вогонь, щоб вода кипіла, але не вирувала, і варити на пару протягом 45-50 хвилин.
9
Манти подавати гарячими, поливши соєвим соусом, сметаною або просто олією, або розтопленим маслом, або засмажкою з цибулі, або кетчупом, або будь-яким іншим соусом до смаку.


N.B.
Весь характерний смак мантів полягає в соковитості і свіжості начинки, тому не жалійте для начинки цибулі; для соковитості можна також додавати капусту.
Бажано, щоб начинка була досить гострою і ароматною, тому заправляйте достатньо чорним перцем та іншими приправами і спеціями - сумішшю перців, хмелі-сунелі, прованськими травами, італійськими травами, тощо...
Чудово до капусти йде майонез та зелень петрушки, кропу, кінзи... Але майонезу кладіть всього 1 ст. ложку, щоб не утворювалось занадто багато юшки.
Ми дали в рецепті об’єм начинки на 24 манти (8 шт х 3 шари), але самі інгредієнти можна міняти, приблизно співставляючи об’єми.

Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn