неділя, 25 січня 2015 р.

Flatbread

Коржі
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Коржі – це найпростіший вид хліба, можна сказати, що найперший хліб, який видумало людство, адже для його приготування потрібні лише борошно, вода і вогонь. Корж, як хлібний виріб, присутній в кухнях від крайньої Півночі до крайнього Півдня, від Далекого Сходу до Дикого Заходу...

Український корж, кавказький лаваш, середземноморська піта, італійська піца, латиноамериканська тортилья, індійське чапаті, близькосхідна маца... Це – лише декілька назв, які добре відомі нам, оскільки ці хліби виготовляються в кухнях різних етнічних груп, які проживають в Україні, і які є в продажу в магазинах або на базарах.

В Україні, корж є також обрядовою стравою, яка готується, наприклад, на Маковія – коржі з маком.

Пропонуємо вам рецепт приготування українських коржів, які пекли завжди в Україні, коли раптом закінчувався традиційний хліб, а борщ ось вже був на підході, а до магазину бігти було ліньки, а може і далеко, а може і аж до суботи (базарного дня).

Можна спекти коржі просто на воді, але найкраще вони виходять на молочній сироватці, і чим сироватка міцніша, тим пухкішими будуть коржі...


Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Хліб
Час приготування:
30 хв
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
3 коржі Ø 20 см


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Борошно
700-750
г
Сироватка
500
мл
Сода харчова
1/2
кав. ложки
Сіль
1
чайна ложка





1
В миску просіяти борошно, добавити сіль, соду, вилити теплу сироватку і замісити однорідне тісто.
2
Сковорідку гарно розігріти.
3
Тісто розділити на три частини. З однієї частини розпластати на всю площину сковорідки коржик, покласти на розігріту сковорідку.
4
Випікати під кришкою на малесенькому вогні з кожного боку по 15 хвилин, періодично витираючи з кришки конденсат вологи, щоб вода не капала на сковорідку.
5
Теж саме проробити з іншими частинами тіста.
6
Корж покласти на решітку, хвилин на 15-20, для доходження і охолодження. Потім ще теплим, щоб корж залишався м’яким і не черствим, покласти в целофановий пакет.

N.B.
Для випікання коржів найкраще взяти чавунну сковорідку або ще краще, щироку, чавунну каструлю.
Якщо тісто робити трохи рідкуватим, то коржі виходитимуть надзвичайно пухнастими і пористими. Практика сама підкаже, що вам більше до вподоби.
Сироватку варто підігріти до температури ≈ 36 C°.
Якщо ви подивитесь рецепт приготування тіста для вареників, то побачите, що тісто ідентичне. Це говорить про те, що нема нічого нового у світі, а борошно саме визначає свої рецепти...


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn