пʼятниця, 22 серпня 2014 р.

Ratatouille

Рататуй або овочеве рагу
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Назва страви рататуй стосується прованської французької кухні. Спочатку, вона готувалась з кабачків, цибулі, часнику та олії, потім в неї почали добавляти і баклажани. Подібна страва існує в багатьох інших кухнях, наприклад, в іспанській – це пісто, в італійській – капоната, у грецькій – брамі, а у турецькій – імам баїлді. Тобто, страва з невеликими варіаціями присутня у багатьох країнах середземноморського басейну. Подібну страву готують і в інших країнах, в яких в культурі харчування присутні баклажани та кабачки.

Популярність страви освіжив однойменний мультфільм Рататуй, після якого, як і саме слово, так і страва стали відомими всім.

Одного якогось універсального рецепту приготування рататуя нема, тому що існують чисельні його варіації. Але головний принцип – це порізані кружальцями і запечені в духовці овочі: баклажани або кабачки з цибулею, часником, солодким перцем та помідорами з добавлянням невеликої кількості оливкової олії. Тобто, рецепт був навіяний самою природою та браком часу або лінощами, що дало в результаті чудовий смаковий букет.


Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Страви з овочів
Час запікання:
60-80 хв
Країна:
Середземномор’я
-
-
К-сть порцій:
4 порції


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Баклажан середнього розміру
1
шт
Кабачок середнього розміру
1
шт
Цибуля
2
шт
Помідори
4
шт
Перець солодкий
2
шт
    Олія
-
за потребою



1
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
2
Жаровню змастити олією і викласти на неї шарами нарізані кружальцями овочі: цибулю, баклажани, розчавлений і посічений часник, кабачки, помідори, нарізаний смужками перець.
3
Скропити овочі трохи олією і жаровню поставити в духовку на максимумі на 10 хв.
4
Стишити вогонь до 200 °C і запікати протягом 1-1,5 години. Якщо верх овочів починає пригорати, то накрити жаровню зверху аркушем фольги.
5
Страву присолювати і приперчувати до смаку вже в тарілці.


N.B.
Як бачите, страва надзвичайно проста в приготуванні, але дуже смачна і легка, надзвичайно дієтична.
Готову страву можна присипати зеленню, тертим сиром.
Страва може бути самостійною, а може йти в якості гарніру до м’яса або ж може бути подана з рисом...


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

6 коментарів:

  1. Наташа, спасибо за рецепт! Я когда-то делала рататуй, а потом забыла про него. Теперь вспомнила - надо сделать о язательно. Тот, что я делала, без перца был и, кажется, без чеснока. Твой вариант вообще вкусный должен быть.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Оля, это самый простой - базовый - рецепт рататуя. А вариантов существует очень много. Можно предварительно кружочки обжарить. Можно в овощи добавить специи - сбор прованских или итальянских трав, хмели сунели, черный перец, жгучий красный перец...
      Кстати, у нас следующий рецепт квашеных баклажанов по-гречески, рецепт, который мой муж когда-то привез из Казахстана. Он говорит, что у них в Джамбуле, блюдо было очень популярным.

      Видалити
    2. Наташа, вот я и сделала рататуй! ))) Добавила фарш и итальянские травы - вкуснооо!))) Спасибо ещё раз! ))) Заодно нашла и вспомнила тот вариант, по которому раньше делала - там перец в соус шёл, а не в укладку кольцами.

      Видалити
    3. Оля, на здоровье!
      Смотрела фото в твоем блоге - красота у тебя получилась. К стати, мы с мясом или фаршем тоже планировала приготовить, но чуть погодя, когда жара спадет.., пока у нас овощной рацион.
      А твою запеканку взяла на вооружение, надо будет приготовить ;)) тем более, что творог мы сами каждую неделю делаем...

      Видалити
  2. И у меня слюньки потекли...
    Сделаю в воскресенье!
    Вкусняшка)))
    P.S. Скучаю...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Леночка, уверена, что получится вкусно ;))) любая его вариация - вкуснота.
      Приятного аппетита!
      P.S. Ждем в гости...

      Видалити

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn