четвер, 5 червня 2014 р.

Linden Flower Tea

Липовий чай
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Вже з тиждень, Київ перетворився з «міста каштанів» у «місто лип», яких в місті також незліченна кількість. Цей тиждень-два цвітіння липи, здається, є одним з найчудовіших періодів року. Беззаперечно, вдихнувши аромату липового цвіту, важко залишитись байдужим чи байдужою до його солодких пахощів – на мить, забувається вся суєта, а душа наповнюється блаженством, спокоєм та радістю...



Видатний французький дослідник, технолог та історик фітотерапії ХІХ-ХХ сторіч Анрі Леклер писав, що світські люди, селяни, вчені, всі заварюють духм’яний чай, вишуканий аромат якого, його м’який смак, його заспокійливі властивості просто унікальні... Ці слова присвячені все тому ж липовому квіту, який французи ще називають європейським чаєм (thé d'Europe), і якого заготовлюють у Франції близько 500 тон щорічно. 

Можливо у когось на вустах з’явиться скептична посмішка про силу та чари квіткових ароматів, але чомусь нам завжди стає веселіше і приємніше, коли ми бачимо багато квітів, або понюхуємо якусь запашну квітку. Є історія з прадвніх часів, коли один надзвичайно шанований китайський імператор довго страждав від різних болячок, які жоден з придворних лікарів не міг вилікувати. Одного разу, до імператора привели знахаря, який запропонував «сину неба» відвідати його квітучий сад. В саду, чоловік взяв на спину імператора і проніс його поміж квіту різних дерев. І сталось чудо – владиці полегшало, а після декількох таких сеансів, він став на ноги і почав одужувати... 

В дитинстві, коли ми вивчали назви місяців, нам казали, що квітень – це тому, що зацвітають в цей місяц квіти, у травні буяють трави, а от у липні, розквітає липа... Звичайно ж, такі пояснення сприяли легкому запам’ятовуванню, але одночасно вносили трохи непорозуміння в голови дітей, тому що в квітні, за звичай, було ще не дуже тепло, і навіть міг випасти сніг, а травень не такий вже був і трав’яний. А особливо дивував липень, тому що в липні липа чомусь не цвіла, а зацвітала у червні, а то й в кінці травня...

Але не варто дуже перейматись тим, хто помилився – липа чи метеорологи, а краще скористатись таким дарунком Природи, як липовий квіт, з якого можна заварити надзвичайний ароматний напій...

Час підготовки:
5 хв
Розділ:
Напої
Час приготування:
10 хв
Країна:
Україна
Час настоювання:
30-60 хв
К-сть порцій:
0,5 л


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Чай зелений
1
ч.ложка
Липовий цвіт
1
пучка
Листочки м’яти (факультативно)
1-2
шт
Листочки меліси (факультативно)
1-2
шт
Вода
0,5-0,6
л

1
Зелений чай та липовий цвіт покласти в заварник, залити окропом, накрити кришкою.
2
Чайничок накрити рушником і дати чаю настоятись протягом 30-60 хв.




N.B.
Звичайно ж, липовий цвіт необхідно збирати з дерев, які стоять подалі від дороги та інших джерел забруднення довкілля, оскільки липа є деревом, яке вбирає в себе з атмосфери «бруд», слугуючи таким чином природнім адсорбентом довкілля.
Липовий цвіт можна висушити, розстеливши його тонким шаром у темному місці, щоб на нього не потрапляли сонячні промені, що дасть вам змогу добавляти згодом липу в свої чаї і не лише в час її цвітіння.
До чаю можна добавити декілька листочків м’яти або меліси.
Звичайно ж, всі чули про лікувальні властивості липи, а також липового меду. липа має потогінні, сечогінні, спазмолітині, седативні та легкі гіпнотичні властивості; впливає на гіперв’язкість та гіперкоагуляцію крові. (J.Valnet – Phytothérapie – MALOINE S.A. EDITEUR)


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn