неділя, 18 травня 2014 р.

Sauce Béchamel

Соус Бешамель
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Вже сама назва цього соусу викликає у нас захват і передчуття чогось вишукано смачного, а його звучання «бе-ша-мель» спричиняє у нас сильні слинові виділення...

Соус бешамель є базовим соусом французької кухні, на основі якого готуються чисельні інші соуси та під оксамитовою поволокою якого можна знайти багато чудових і смачних страв.

Французькою цей соус буде « la sauce béchamel » або ж « béchamelle ». Це – так званий білий соус, основу якого складає масло та борошно, розведені молоком і приправлені до смаку сіллю, мускатним горіхом та чорним перцем.

Назва соусу завдячується такому собі французькому маркізу з шістнадцятого сторіччя Луї де Бешамею, яка з часом трансформувалась у «бешамель». Необхідно зазначити, що насправді, цей маркіз був зовсім непричетним до винаходу цього соусу, але так вже в історії склалось...

Вважається, що до Франції, як і багато інших цікавих кулінарних «чисто французьких» страв, цей соус потрапив разом з кухарями Катерини де Медичі. В самій же Італії, він був відомий у тосканській кухні як «зв’язуючий соус» - «salsa colla». Але його історичні перипетії вже не важливі, оскільки насолода від цього соусу може затьмарити всі суперечки про походження.

Приготування самого соусу зовсім не складне, а якщо до того ж, ви освоїли рецепт нашого заварного крему, то витворити бешамель вам буде ще простіше. І думаємо, що цей соус може зайняти одне з чільних місць у вашій кулінарній практиці, майже як заварити зранку чай...

Час підготовки:
2 хв
Розділ:
Соуси, Приправи і соуси
Час приготування:
10 хв
Країна:
Франція
-
-
К-сть порцій:
0,5 л


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Масло
50
г
Борошно
50
г
Молоко
500
мл
Сіль
1
дрібка
Мускатний горіх мелений
1
дрібка
    Перець чорний мелений
1
дрібка




Приготування:
1
Масло розтопити в невеличкій каструльці на помірному вогні.
2
Каструльку зняти з вогню, висипати в масло борошно і енергійно помішуючи лопаточкою замісити суміш до однорідної маси.
3
Поставити каструльку з сумішшю на легенький вогонь і весь час помішуючи, щоб суміш не пригоріла і не покоричневіла, протушкувати протягом 3-5 хвилин.
4
Каструльку знову зняти з вогню, і весь час розмішуючи віничком влити поступово холодне молоко, розмішавши соус до однорідної рідкої маси без грудочок. Приправити до смаку сіллю, мускатним горіхом і чорним перецем.
5
Поставити каструльку знову на помірний вогонь і весь час помішуючи дати соусу закипіти. При цьому соус загусатиме. Досягнувши необхідної консистенції, зняти з вогню.
6
Соус використовується гарячим або холодним.


N.B.
Краще соус використовувати свіжим, але якщо він у вас залишається або ви готуєте його заздалегідь, то варто перекласти охололий соус в скляну банку до верху і накрити кришкою, щоб не утворювалась суха кірка. Можна зберігати в холодильнику до 2-3 днів.
Густоту соусу можна регулювати зменшенням або збільшенням кількості борошна та проварюванням на вогні до потрібного ступеня загусання.
Молоко можна замінити вершками, сметаною, м’ясним або рибним бульйоном, овочевим узваром. В такому вигляді він називається суп-пюре – «un velouté» (оксамитовий, ніжний).
Беручи базовий рецепт за основу, бешамель можна вар’ювати у смаковій його гамі, добавляючи спеції і приправи, але завжди залишатиметься ефект його оксамитовості і ніжності в смаку. На основі бешамелю створені чисельні інші соуси. Найвідоміші з них, це – соус Морнé (sauce Mornay), білий соус з додаванням тертого сиру ементаль, ґруєр, тощо, а також соус Кардинал (sauce Cardinal), коли до бешамелю додається червоне м’ясо омара та паста з анчоусів і який чудово йде до риби.
Наприклад, найкращою підливою до такої насправді зовсім нейтральної щодо смаку риби сьомги підійде саме холодний соус бешамель або ж Кардинал.
Сподіваємось, що ми з часом дамо вам рецепти деяких страв із застосуванням соусу бешамель та його варіаціями. Наприклад, наступний наший пост вже майже готовий – ми зготували і за фотографували чудовий жульєн з лісовими грибами цього року, які ми знайшли під час нашої суботньої прогулянки по лісі. Тому, слідкуйте за подальшими рецептами нашого блоґу.

Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn