неділя, 4 травня 2014 р.

Butterflied Chicken – Pollo alla Diavola – Poulet en Crapaudine

Курча табака
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

В Україні, курча табака асоціюється з грузинською кухнею і для українця її назва не зовсім зрозуміла, хоча сама страва досить популярна. Можливо, назва йде від спеціальної сковорідки – «тапаки», яка має гніт для смаження...

Подібна страва присутня і в багатьох інших кухнях з більш зрозумілими назвами: наприклад, у французів це називається « poulet en crapaudine » (смажене на решітці, розпластане курча), у італійців – «pollo alla diavola» (курча по-диявольськи, можливо через гострий перець, а можливо через сильний вогонь, на якому воно смажиться), у американській кухні, це – «Butterflied Chicken» (розпластане мов метелик курча)... 

Отже, з тютюном страва зовсім не пов’язана, як інколи дехто намагається перекладати цю назву українською. Мабуть, краще назвати цю страву розпластаним курчам…

Та одне залишається вірним – курча табака готується дуже швидко і легко, без зайвих заморочень, а смак виходить завжди чудовим і подобається всім, особливо, якщо є чим вигризати з порції курчати шматки соковитої плоті…

А наступна фраза є майже традиційною у нашому блозі: якщо ви потрапили гарне домашнє курча, не магазинне, а справжнє, то можна побалувати себе смаком натуральної курятини…

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Страви з птиці, Страви з м'яса
Час маринування:
30 хв
Країна:
Україна
Час приготування:
30-40 хв
К-сть порцій:
1 курча


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Курча або молода курка
1-1,2
кг
2-3
ст. ложки
Прянощі: естрагон, материнка, чебрець
-
за смаком
Набір перців
-
за смаком



Приготування курчати:
1
Підготовлену курку розрізати уздовж грудинки (або хребта), видалити залишки тельбухів, вирізати залози на хвості.
2
Курку змастити майонезом, розтертими пряними травами, розтовченим перцем, скласти в миску, накрити кришкою і залишити на 30 або більше хвилин для маринування.
3
Сковорідку розігріти, викласти на неї розпластану курку шкуринкою до сковорідки.
4
Якщо ви готуєте курку на сковорідці тапаці, то накрити її кришкою і затиснути гвинтом.
5
Якщо ви готуєте курку на звичайній сковорідці, то накрити її пласкою кришкою або тарілкою і поставити зверху гніт від 5 кг (або каструля з водою, або гантеля, або щось подібне).
6
Смажити на сильному вогні 15-20 хвилин.
7
Тушку перевернути, знову затиснути гвинтом або придавити гнотом і смажити ще 15-20 хвилин на сильному вогні.
8
Страву подавати гарячою. Можна самостійно, поливши юшкою від смаження, а можна з будь-яким гострим соусом...




N.B.
Тушку курки можна відбити дерев’яним молотком, але тоді вона втрачає у соковитості.
Не жалійте перцю для натирання курки – перець надає страві необхідну пікантність.
Важливо не пересушити і не перепалити курку під час смаження. Повинна вийти хрустка шкуринка при соковитій плоті.


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

2 коментарі:

  1. Наташа, спасибо за проверенный рецепт! Надо внести в планы - пожарить курочку-тапака. ))) У меня есть настоящая сковорода, там крышка - килограммов 6, если не 8, весит. ))

    ВідповістиВидалити
  2. Оль, рада, что рецепт будет воплощен в жизнь еще раз (а может и не раз ;), Мясо получается не сухим и очень ароматным! Чего ж такой полезной утвари, как сковорода, без дела стоять?!
    Приятного аппетита)))

    ВідповістиВидалити

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn