вівторок, 14 січня 2014 р.

Vatrushka or Curd Tart or Cheesecake

Ватрушка з сиром
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

За своїм визначенням, ватрушка – це круглий відкритий пиріг з сиром. Назва походить від слова «ватра», тобто – «вогонь», «багаття», і спосіб її приготування губиться десь у глибині віків. Ватрушка готувалась як з дріжджового, так і бездріжджового тіста. При слові «ватрушка» у нашій уяві відразу зринають невеликі круглі відкриті пиріжки, які нам пропонувало колись громадське харчування, хоча насправді, це може бути лише один вид ватрушки...

Подібний пиріг ми знаходимо у багатьох світових кухнях: torta di ricotta (в Італії), curd tart (в Британії, і зокрема в Йоркширі), cheesecake (в Америці)...

Мої прабабуся і бабуся готували ватрушку саме так, як ми подаємо її в сьогоднішньому нашому рецепті. Вони часто пекли різноманітні пироги: солодкі і ні, і один зі своїх пирогів вони називали ватрушкою. Тому колись, для мене було великим відкриттям побачити, ще навчаючись в школі, невеличкий круглий виріб, який також називали ватрушкою.

Хочемо ще розказати історію про те, як один наший гарний товариш Леонардо з сонячної Італії, якому зараз є вже досить років, похвалився рецептом сирного пирога, який пекла колись його мама. Коли ми порівняли рецептури, то побачили, що єдина різниця полягала у тому, що в італійському рецепті добавлялась цедра цитрусових. Ми спробували спекти нашу ватрушку з цедрою лимону, апельсину і грейпфруту і нам дуже сподобалась така опція, хоча, ви можете для початку спекти ватрушку і без цитрусової цедри...

Час підготовки:
40 хв
Розділ:
Торти і Солодка випічка
Час випікання:
40-50 хв
Країна:
Україна
Час застигання:
5-6 годин
К-сть порцій:
1 ватрушка Ø 30 см і вагою ~1,75 кг


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Жовтки
3
шт
Цукор
1
склянка
Масло
200
г
Борошно
3
склянки
Сіль
1
дрібка
Сода
1/2
чайної ложки
Ванілін
1
г
Для начинки:
-
-
Сир кисломолочний
500
г
    Цедра з лимона, апельсина, грейпфрута
по 1
шт
    Білки
4
шт
    Жовток
1
шт
Цукор
150
г
Сметана/Вершки
0,5
склянки
Ванілін
1
г



Приготування тіста:
1
Масло витримати при кімнатній температурі до м’якого стану.
2
Жовтки розтерти з дрібкою солі і цукром до максимального розчинення цукру і збільшення об’єму утричі.
3
Добавити до жовтків ванілін і поступово (по 50 г) увести масло, збиваючи суміш міксером.
4
Соду погасити яблучним або винним оцтом і добавити до суміші.
5
Уводити в суміш по 1 склянці борошна, вимішуючи еластичне тісто.
6
Скатати тісто в колобок і покласти в холодильник на час, поки робитиметься начинка.
7
Увімкнути розігріватись духовку до 200 °С.


Приготування начинки:
1
Сир розім’яти за допомогою товкача.
2
З лимона, грейпфрута і апельсина натерти цедру.
3
Білки збити з цукром в густу піну.
4
Змішати сир з цедрою, ізюмом, ваніліном, сметаною або вершками (залишити 1 ложку сметани або вершків для змащування ватрушки).
5
Добавити до суміші збиті білки і акуратно вимішати її у однорідну масу.



Формування і випікання ватрушки:
1
На дошці розпластати тісто качалкою в тонкий пласт (0,5 см).
2
Піднести до тіста форму і перевернути на неї з дошкою розкатане тісто, дошку, яка опиняється згори, зняти.
3
Підправити на формі корж, сформувавши по периметру рівномірний бортик.
4
Викласти на корж рівномірним шаром сирну начинку.
5
1 жовток збити з 1 ст. ложкою сметани і змаcтити цією сумішшю поверхню сирної начинки.
6
Щоб край пирога був красивим, пройти виделкою по периметру бортика.
7
Ватрушку поставити в розігріту до 200 °С духовку і стишити вогонь до 180 °С.
8
Випікати 40-50 хвилин, в залежності від духовки.
9
Пиріг дістати з духовки: у готового пирога бортик рівномірно запечений і підрум’янений, а начинка залишається «живою». Тому, щоб ватрушка не розкришилась, залишити її охолоджуватись на 5-6 годин.

N.B.
Для форми можна взяти декілька форм невеликого діаметру або ж одну велику форму. Ми взяли форму діаметром 30 см.
Ватрушку краще нарізати прямо в формі після того, як вона застигне, але обережно, щоб не пошкрябати дно самої форми.



Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn