середа, 6 листопада 2013 р.

Ossetian traditional pies

Осетинський пиріг
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Осетинський пиріг – це закритий пиріг круглої форми з начинкою, діаметром близько 40 см і висотою 2-3 см. Звичайно ж історія його виникнення губиться десь в далеких від нас століттях. Колись, він випікався з бездріжджового тіста, тому, якщо прийняти до уваги той факт, що осетини вважаються нащадками скіфів, сарматів та аланів, давніх кочових племен, то такий пиріг був досить легким і швидким у приготуванні, а також зручним в дорозі – це була ситна, придатна для тривалого зберігання їжа...

В сучасній осетинській кухні, пироги печуться з дріжджового тіста, мають різноманітні начинки – м’ясну, сирну, овочеву, тощо...

Вважається, що найкраща начинка це та, яка вгадана по соковитості, тобто не занадто пісна, але і не дуже жирна. Осетинський пиріг – це також обрядова та ритуальна страва, яка присутня на всіх релігійних і сімейних святах. Традиційно, на стіл кладеться три пироги, трохи їх роздвинувши. Парна кількість пирогів кладеться зазвичай на поминках.

Ми подаємо вам рецепт суто з кулінарної точки зору, оскільки осетинський пиріг – це чудова, ситна страва, яку ви можете приготувати в якийсь день замість хліба. Ми не даємо тут приготування тіста, тому що його рецепт повністю збігається з приготуванням тіста для хліба або піци, які ми вже неодноразово представляли в нашому блозі (Домашній хліб, Пиріг з тушкованою капустою та шинкою). Тому, вам лише потрібно натиснути на цю посилку.

Оскільки ми завжди пропонуємо вистоювати дріжджове тісто протягом доби в холодильнику, тому що тісто повинне визріти, щоб бути кондиційним і легким для травлення, то ви маєте змогу тим часом придумати і приготувати начинку для вашого осетинського пирога.

В сьогоднішньому рецепті ми пропонуємо вам два види начинки: один – з картоплею, інший – з яйцем і зеленню. Цього разу, ми зовсім не вивіряли кількість інгредієнтів для пирогів, можемо лише зазначити, що йде близько 500-600 г начинки на пиріг. Для начинки чудово піде присолений кисломочний сир з зеленню і перцем. Для м’ясної начинки можна взяти крупно змелений фарш, обсмаживши його попередньо протягом декількох хвилин з цибулею на сильному вогні, приблизно як в страві Баклажани, фаршировані м'ясом.

Інші начинки – на ваш творчий задум. Головне, щоб фарш завжди був гоструватим, в міру присоленим і соковитим. Тоді ваш осетинський пиріг завжди викликатиме сильне слиновиділення ще під час приготування.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Випічка
Час приготування:
45-55 хвилин
Країна:
Осетія
-
К-сть порцій:
Два пироги

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Тісто
1,7
кг
Начинка з картоплі, молодої цибулі і смаженої цибулі
500
г
Начинка з яйця і молодої зелені (цибуля, петрушка, кріп...)
500
г
Перець чорний мелений
за смаком
-
Сіль
за смаком
-
Олія
за потребою
-

1
Тісто дістати з холодильника і залишити прогріватись в теплій духовці протягом 2-3 годин.
2
За цей час приготувати начинку.
3
Картоплю відварити і перетовкти на пюре, добавити дрібно покришеної і злегка обсмаженої на олії цибулі.
4
Зелень покришити і добавити до картоплі.
5
Начинку посолити і поперчити до смаку і все гарно вимішати.
6
Яйця відварити, почистити і порізати кубиками.
7
Зелень покришити, добавити до яєць, присолити, поперчити, трохи зляпнути олією і все гарно вимішати.
8
Прогріте тісто розділити на дві-три порції.
9
Кожну порцію обережно, щоб не виходив зайвий газ, розкатати в тонкого коржа.
10
Викласти посередині коржа начинку і обережно, щоб не порвати тісто, зібрати його з країв у мішечок, защіпнувши згори.
11
Викласти тісто на жаровню або форму і акуратно розплескати в тонкого коржа (2-3 см), слідкуючи щоб тісто не рвалось.
12
Накрити тісто плівкою і рушником, поставити зверху плити і увімкнути духовку розігріватись до 250 °С.
13
Тісто залишити вистоюватись на 30 хв.
14
Гострим ножем зробити в тісті посередині отвір. Можна зробити прорізи зіркою від центру до країв коржа для випаровування зайвої вологи.
15
Поставити пиріг в духовку. Стишити вогонь до 200 °С і випікати протягом 45-55 хвилин до утворення золотавої кірки.
16
Дістати пиріг з духовки, покласти на решітку, накрити рушником і дати трохи зчахнути протягом 20-30 хвилин.

N.B.
На цей час краще прогулятись за межами домівки, щоб не терзати організм ароматом пирога.


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn