неділя, 15 вересня 2013 р.

Jam or Kaleidoscope of Fruit and Berry

Варення або фруктово-ягідний калейдоскоп
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

В одному з блогів наших друзів ми вичитали нарікання на те, що в цьому році весна запізнилась, літо запізнилось і лише осінь прийшла педантично вчасно. Тому ми вирішили запропонувати трохи яскравих літніх фарб, щоб можна було якось пережити нескінченні дощові дні, доки не прийде сонячна золота осінь!..
Хоча цей пост і про варення, але ми не даватимемо в ньому власне секретних, традиційних рецептів приготування домашнього варення, того класичного, коли ягідка не розварена, а сироп нагадує мед. Звісно ж, це – смачно, особливо в згадках про дитинство або в уяві, навіяній класикою літератури, але наше життя змінилось, змінилось відношення до харчування, і до варення також...

 
 
Звичайно ж, найбільше зміни у способах приготування страв пов’язані з розвитком побутової техніки. Доступність великих морозильних камер, кухонні комбайни, мікрохвильова пічка, електроплити – все це розкриває перед нами інші можливості отримувати кардинально нові страви з свіжими смаками і дієтичними властивостями. 

Варення, яке ми готуємо вдома, важко назвати варенням в класичному розумінні цього слова. Це – щось усереднене між варенням, джемом, повидлом і свіжою ягодою. Але наше варення завжди має смак, аромат і колір свіжої ягоди, оскільки воно швидко готується, не переварюється, а завдяки морозилці, його не потрібно наварювати і наварювати, оскільки порція такого варення готується за лічені хвилини, надаючи нам можливість отримати серед зими смак, запах і колір літа, сонця і приємних згадок... 

Хоча вже і осінь, але ви ще можете встигнути приготувати таке варення або ж заготовки для нього з малини, сливи, яблук, груш і багато чого іншого, на що вас наштовхне фантазія і плодово-ягідний асортимент на базарі чи в супермаркеті. 

Використання блендера, морозилки і мікрохвильової пічки дозволяє надзвичайно упростити процес варіння варення, перетворивши його просто на задоволення, оскільки чарівний результат ви отримуєте за 20-30 хвилин присутності біля мікрохвильки, а не годинних чатувань над мискою біля газової плити! 

Окрім чудового вигляду, який ви можете побачити на представлених фотографіях, божественного смаку і аромату, про що вам доведеться повірити з наших слів доки ви не приготуєте самі таке варення, з’являється надзвичайна можливість створення нових, незвичних, але завжди апетитних і делікатесних смаків. Ваша фантазія зможе компонувати будь-які ягоди, фрукти, спеції, прянощі, щоб отримати щось незвичне і оригінальне. 

В пропонованих нижче рецептах ми розкажемо, як ми готуємо варення з свіжих ягід, наприклад, з сливи, яблука і апельсина, а також як ми готуємо заготовку в морозилку, а потім швидко готуємо з неї варення.

Час підготовки:
10-20 хвилин
Розділ:
Варення
Час приготування:
20-30 хвилин
Країна:
Україна
-
К-сть порцій:
1,5 літра

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для сливово-яблучно-апельсинового варення:
-
-
Слива
1
кг
Яблука (найкраще антонівка)
2
шт
Апельсин
1/2
шт
Цукор
1
кг


Приготування сливово-яблучно-апельсинового варення:
1
Ягоди і фрукти помити, видалити з сливи кісточки, яблука почистити від шкірки і видалити насіннєві коробочки, апельсин можна брати з шкуринкою, можна без, але видалити з нього кісточки.
2
Всі інгредієнти подрібнити за допомогою блендера, але не зовсім дрібно.
3
Суміш викласти в широку 3-літрову каструлю для мікрохвильової пічки, засипати цукром, перемішати, накрити кришкою і поставити в мікрохвильку на максимальну потужність. В залежності від потужності вашої мікрохвильки, для закіпання на максимумі потрібно 15-20 хвилин. На середині процесу закіпання суміш перемішати.
4
Каструлю дістати з мікрохвильки, суміш перемішати і прокип’ятити без кришки протягом 3 хвилин.
5
Суміш перемішати і дати прокипіти ще 5 хвилин на меншій потужності без кришки.
6
Каструлю дістати з мікрохвильки, дати охолонути, накрити рушником і залишити відстоюватись на 10-12 годин.
7
Варення знову закип’ятити на максимальній потужності під кришкою, перемішати, проварити 3 хвилини на повній потужності без кришки, перемішати і проварити ще 5 хвилин на меншій потужності.
8
Варення гарячим розкласти в підготовлені простерилізовані банки і закрутити кришками. Баночки поставити в тепле місце без протягів, накрити щільним рушником і залишити охолоджуватись.
9
Варення готове до зберігання і до вживання.


Фактично, таке варення можна розкладати в банки після першого циклу проварювання, воно буде рідкуватим, але надзвичайно свіжим на смак і аромат.

Після другого циклу, в залежності від соковитості ягоди, варення виходить вже досить густе, зберігаючи легкий аромат і смак свіжої ягоди.

 Можна поставити варення ще на один, третій цикл проварювання, але при цьому, за смаком і консистенцією воно нагадуватиме класичне, уварене варення.

Але ми готуємо ще одне варення – з заморожених фруктів і ягід. У відповідний сезон, ми підготовлюємо і роздрібнюємо в блендері ягоди, розкладаючи їх або ж в форми для льоду, або ж у 300-500 міліграмові пластикові судочки або стаканчики і заморожуємо. Потім заморожені кубики можна перекласти у кульок або більший контейнер. Заготівля заморожених напівфабрикатів дозволяє в зимовий час балувати себе не лише сіжим компотом, але й готувати чудове варення!


Приготування варення з заморожених ягід:
1
100-200 г подрібнених заморожених ягід покласти у відповідний глибокий посуд для мікрохвильки, притрусити цукром (1:1 об’єму або ж за смаком) і поставити в мікрохвильку під кришкою на декілька хвилин на максимумі для розморожування ягоди і розчинення цукру.
2
Коли ягода розморозилась, розмішати її з цукром і поставити закіпати під кришкою.
3
Як тільки ягода закипіла, зняти кришку, перемішати і прокип’ятити на максимумі 1 хвилину.
4
Варення охолодити і воно готове до вживання!


N.B.
По-перше, приготування варення в мікрохвильці дозволяє отримувати дієтичний продукт з свіжим смаком і ароматом. При цьому, ви можете регулювати кількість цукру або ж використовувати його замінники.
По-друге, в залежності від кількості вибраних циклів проварювання, ви можете регулювати ступінь густоти і провареності варення. Але намагайтесь не переварювати ягоду, оскільки ви втрачатимете всі переваги готування в мікрохвильці – отримувати страву зі смаком свіжої ягоди!
По-третє і подальше, приготування невеликими порціями економить вам час і сили.
Одна з переваг – урізноманітнення видів варення і смаків. Саме тут ви можете проявити всю свою фантазію і креатив. Головне, не забувайте про міру і здоровий глузд!
Дуже важливе зауваження. Таким чином ви зможете готувати чудові начинки в торти, пироги, печиво та іншу солодку випічку, отримуючи щоразу щось нове і незвичне!
Із заморожених ягід ми взяли смородину, полуницю і абрикосово-сливову суміш та отримали три кольори і три смаки.
Відволічіться від стандарту і порадуйте себе свіжим кольором, смаком і ароматом!



Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn