неділя, 8 вересня 2013 р.

Georgian Plum Sauce Tkemali

Ткемалі або грузинський сливовий соус
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Зараз час готуватись до зимового періоду, запасаючись різноманітними соліннями, які забезпечуватимуть наш організм вітамінами та дозволятимуть йому долати холодну і слякотливу негоду. Тому, грузинський сливовий соус ткемалі може стати одним з таких чудових товаришів нашого організму на час зими...
Ткемалі – це вид дикої сливи, яка росте на Кавказі, і з якої готують кислий, пряний, сливовий соус, назва якого саме і походить від назви сливи. Рецептів приготування сливового соусу ткемалі досить багато, в залежності від району чи то навіть села. Є рецепт приготування свіжого соусу ткемалі, без варіння, але ми подаємо більш загально відомий рецепт приготування ткемалі.

Ткемалі чудово підходить до м’ясних страв, особливо приготовлених на грилі, як то шашлик, стейк або відбивна.

Сама слива ткемалі в Україні не росте, а натомість ми маємо чудовий їй замінник – аличу. Стиглу аличу можна брати як червоного, так і жовтого кольору. Краще використовувати солодшу на смак ягоду, оскільки сам соус і так виходить досить кислим.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Приправи і соуси
Час приготування:
15 хвилин
Країна:
Грузія
К-сть порцій:
800 мл


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Алича
2
кг
Часник
2
головки
Перець гіркий (наприклад, кайєнський)
6
стручків
Хмелі-сунелі дрібно помелені
2-3
ч.ложки
Сіль
1-1,5
ч.ложки


1
3 л води нагріти до кипіння, аличу помити, викласти в кип’ячу воду, дати закипіти, щоб потріскалась шкуринка, і дістати шумівкою з води на друшляк.
2
Ягоду охолодити і видалити з неї кісточки.
3
Часник почистити і вичавити на часникодавці в стакан блендера.
4
Гіркий перець помити, відрізати плодоніжки, видалити насіння, подрібнити за допомогою ножа і добавити до часнику.
5
Добавити в стакан блендера трохи аличі без кісточок і прокрутити до утворення однорідної суміші.
6
Обробити за допомогою блендера всю аличу до утворення однорідної суміші.
7
Аличеву масу викласти в широку, 3-х літрову каструлю для мікрохвильової пічки, посолити, добавити спеції, все гарно розмішати, накрити кришкою.
8
Довести аличу в мікрохвильці до кипіння при максимальному режимі і проварити протягом 2 хвилин, гарно перемішати.
9
Проварити соус ще протягом 10 хвилин на максимумі, перемішуючи через кожні дві-три хвилини.
10
Викласти соус гарячим в підготовлені, простерилізовані банки об’ємом 200 мл і закрити герметичними кришками.
11
Зберігати в прохолодному місці.

N.B.
Ми готуємо соус із застосуванням побутової техніки, зокрема блендера і мікрохвильової пічки, що спрощує, полегшує і пришвидшує приготування приправи. При цьому, смак приготовленої в мікрохвільці страви залишається досить легким і свіжим.
Сухі пряні трави можна взяти вже готові, наприклад, для цього чудово підходять хмелі-сунелі, або ж ви можете скомпонувати букет на сій смак. Можна домолоти приправи в кавомолці до стану порошку, щоб вони краще розмішувались і розчинялись в соусі.
Перед закладкою часнику та перцю в блендер, необхідно їх дрібно покришити. Часник можна розчавити ножем і покришити або видавити на часникодавці. Гіркий перець потрібно вичистити від насіння і мілко покришити ножем.



Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn