понеділок, 1 липня 2013 р.

Green tea with mint à l’africaine or Maghrebi Mint Tea

Африканський зелений чай з м’ятою або зелений чай з м’ятою по-марокканськи
© - Recipe by Nata Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 


Чай по-марокканськи – це солодкий зелений чай з м’ятою, традиція заварювання якого існує не лише в Марокко, але і в багатьох інших північноафриканських країнах: від Марокко, Алжиру, Тунісу та Лівії до країн Сахелю, від Гвінеї до Судану. Рецептури його заварювання вар’юються в залежності від країни, але в основі лежить один і той же принцип – це міцний, проварений, дуже солодкий чай з м’ятою.

Цей чай п’ють протягом всього дня, але він є також елементом гостинності, особливо в Марокко. Необхідно сказати, що не зважаючи на те, що кухнею в Марокко займаються жінки, заварювання цього чаю довіряється саме чоловікові, який готує його для гостя, і відмовлятись від якого не можна.

В країнах Сахелю, як наприклад, в малійській глибинці, на полюванні або при роботі за межами села, такий чай заварюють одразу для декількох чоловік, маючи при цьому лише одну чарку-гранчачок; чай випивається одним духом, а гранчачок передається по колу. Таким чином, він згуртовує всіх, вносячи в колектив відчуття єдності і братерства.

Найекзотичніше чай готують в країнах нижче Сахари, наприклад, в Малі, Сенегалі, Гвінеї... В глибинці цих країн, в сільській місцевості, де немов гриби стоять москітники, місцеві жителі використовують перевернуту шапку такого москітника в якості невеличкого вогнища, в якому розпалюють трісочки і заварюють на цьому вогнику чай, потім ще декілька хвилин він домліває на залишках жару, а потім починається процес багаторазового його переливання з чайничка в стограмовий гранчачок і назад. Можна нарахувати до тридцяти переливань, від чого чай спінюється в мус, збагачуючись киснем, який розкриває смак чаю та м’яти, і ви споживаєте чудовий тонізуючий напій, який діє подібно до кави, але лагідніше і м’якше, не струшуючи організм. Особливо чудово такий чай пити в спекотний день – він дивним чином, не зважаючи на свою солодкість, втамовує спрагу.

І звичайно ж, розвиток побутової техніки вніс свої корективи у заварювання північноафриканського чаю. Наприклад, в кав’ярнях Алжиру, такий чай готують за допомогою апарату еспресо, подібно до кави. І смак напою, здається, не втрачається – він такий же насичений, міцний і з пінкою.

Характерними рисами напою є його міцність і солодкість, інколи до приторності, але через те, що на півлітровий чайничок іде 4-6 чайних ложок заварки (зазвичай – 1 чайна ложка на 100 мл води), його необхідно готувати солодким (зазвичай – 1-2 чайні ложки на 100 мл склянку), щоб перебити гіркоту самої заварки, а також збалансувати її міцність. Тому цей чай має регулятивний вплив на організм: він діє тонізуючи, якщо ви стомлені, і заспокійливо, якщо ваш організм перезбуджений.

Для заварювання чаю по-марокканськи або по-північнофриканськи, потрібно мати невеличкий металевий чайничок об’ємом 0,3-0,5 л. В північноафриканських країнах використовують заварювальні чайнички характерної для цих країн форми – від простих металевих, до чеканених та інкрустованих з латуні і міді; південніше, користуються півлітровими емальованими чайничками, які можна купити на будь-якому базарі чи в лавці. Кришечка в таких чайничках прикріплена і відкидається назад. В Україні можна знайти в магазинах емальовані чайнички з літровим об’ємом, але чай по-марокканськи можна заварювати і в будь-якій іншій півлітровій посудині з кришкою, можна заварювати і в джезві.

Беззаперечним залишається те, що заварювання цього чаю, як і кави, несе насолоду вже від самого процесу, який стає справжнім церемоніальним дійством...

Час підготовки:
2 хв
Розділ:
Напої
Час приготування:
5-10 хвилин
Країна:
Північна Африка
Час настоювання:
5 хвилин
К-сть порцій:
4 порції по 100 мл


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Чай зелений
4-6
ч.ложки
М’ята (гілочки ~ 4-6 см)
2-3
гілочки
Мед / цукор
4-6
ч.ложки
Вода
0,5
л



1
В чайничок покласти чай, залити холодною водою і довести до кипіння.
2
Добавити до чаю м’яту, мед або цукор, розмішати, дати кипнути, покуштувати на солодість, якщо чай занадто гіркий, то добавити цукру або меду. Залишити домлівати на легесенькому вогні протягом 5 хвилин.
3
Зняти чайничок з вогню і залишити настоюватись протягом 3-5 хвилин в теплому місці.
4
Чай перелити в чашку або склянку, високо піднімаючи при переливанні чайничок, щоб чай спінювався, і назад в чайник.
5
Операцію проробити декілька разів, до утворення гарної піни.
7
Чай розлити в невеличкі чашки або склянки (100 мл) високо піднімаючи чайничок для утворення піни.

N.B.
В залежності від сорту чаю, необхідно корегувати кількість заварки, але у будь-якому разі, чай повинен залишатись дуже міцним.
Через міцність чаю, напій робиться солодким, але ви можете в певних межах регулювати його цукристість.
Звичайно ж, переливання краще робити в кухонній мийці або надворі, щоб не заляпати стіл і все довкола чаєм, але з часом ви наб’єте руку і процес переливання проходитиме з мінімумом збитків для оточення.
Сама метода заварювання чаю різна, в залежності від регіону. Можна відразу закласти всі інгредієнти, залити їх холодною водою або окропом, довести до кипіння, скоригувати на солодкість і дати промліти декілька хвилин на легесенькому вогні.
Якщо ви готуєте на електроплиті, то після закіпання і коригування смаку, вимкніть плиту, залишивши чайничок домлівати декілька хвилин на комфорці, доки чай не перестане кипіти і трохи настоїться.
Після заварювання, чай можна процідити крізь ситечко і переливати вже чистий напій.
В залежності від традицій та настрою, такий чай можна випити одним духом, відчувши пухнастість і легкість спіненого напою, а можна й тихенько посмакувати.
Хоча марокканці захищають правильність саме їхнього рецепту заварювання такого чаю, але він не є догмою, тому, замість м’яти можна взяти чебрець, материнку, шавлію, мелісу та будь-яку іншу ароматичну траву або цілий трав’яний збір. Можна при переливанні добавити трохи (10-20 мл) будь-якого лікеру, віскі, бренді, тощо... Якість чаю від цього не погіршиться, а лише урізноманітниця його смак.
Заварку можна заливати декілька разів, від чого смак чаю змінюватиметься, але дуже не захоплюйтесь і на певному етапі, знайдіть в собі сили придавити власну жадібність і освіжіть заварку!.. Алжирська приказка говорить: Перша склянка – така ж солодка, як і життя. Друга склянка – така ж міцна, як і кохання. Третя склянка – така ж гірка, як і смерть. (Окріп доливають в чайничок двічі-тричі)
Якщо застосувати африканський чай до нашої дійсності, то він чудово п’ється в кінці або в проміжку дружніх поседеньок, гарно осаджуючи алкоголь і стабілізуючи стан сп’янілого організму.



Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn