неділя, 26 травня 2013 р.

Sparerib with Ginger Spicy Sauce

Свинячі реберця під гострим імбирним соусом (за мотивами китайської кухні)
© - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!
 

Популярність китайської кухні в світі, особливо в мережах ресторанів швидкого харчування, тобто фаст-фудів, підживлюється, перш за все, саме її соціальною суттю. Можливо, у прадавніх китайських домогосподарок і боліла голова від постійної проблеми нагодувати свою чисельну сім’ю мінімумом продуктів, але з часом до неї прийшло геніальне її рішення – прибрати зі страв будь-які великі шматки інгредієнтів, а ложку, як надзвичайно марнотратне знаряддя для поглинання їжі, замінити на економічні палички. І потекли домашні обіди у неспішному, спокійному ритмі, а зголоднілий організм був радий і невеличкому рисовому зернятку, виловленому з десятої спроби з глибокої піалушки...
Можливо, хтось подумає, що це жарт, але ні, це – чистісінька правда. Китайська кухня характерна подрібненістю своїх продуктів. За звичай, в китайських стравах м’ясо, птиця, риба і морепродукти, овочі, фрукти і багато інших живих і рослинних організмів ріжуться соломкою, кубиками, брусками, ромбиками, квіточками та іншими формами. Головне, щоб все було нарізане однакового розміру.
Але перед тим, як заглиблюватись у процес приготування страви, необхідно зазначити, що говорити «китайська кухня», здається, не зовсім коректно; краще сказати – «китайські кухні», адже Китай – це величезна країна, яка розташована в різних географічних зонах, різних висотах над рівнем моря і має різні природно-кліматичні умови: від помірного клімату на Півночі до субтропічного і тропічного на Півдні; від посушливого пустельного на Заході до вологого мусонного на Сході... що і зумовлює різноманіття природного матеріалу для кулінарії, а відповідно, і самих інгредієнтів в стравах та способів їх приготування.
Зазвичай, китайські страви готуються досить швидко – від 2-3 до 10 хвилин, але приготуванню передує певна ретельна і акуратна підготовка. Як було сказано вище, продукти нарізаються одного розміру, по окремості обсмажуються, пасеруються, приварюютья, тощо, і лише у фінанльній стадії приготування можуть об’єднуватись і протушковуватись протягом декількох хвилин. Тобто, левову частку часу у китайського кухаря забирає приготування напівфабрикатів, але подальше готування на сильному вогні винагороджує своєю швидкістю – 2-3 хвилини, і страва готова!
Саме така метода приготування страв дозволяє отримувати непересмажені, неперетушковані, рівномірно приготовлені страви, які мають привабливий зовнішній вигляд – різнокольоровий калейдоскоп рівномірно нарізаних їх компонентів.
Думаємо, що це найкоротший екскурс в таємниці китайської кухні, який ми здатні дати в невеличкому пості, тому, можна переходити до приготування самої страви. Китайською вона звучить приблизно десь так: «芳香姜酱排骨 - Fāngxiāng jiāng jiàng páigǔ» (вивіряти правильність назви залишимо китайському лінгвісту, але при цьому, ми впевнено можемо сказати, що рецепт приготування цих реберець був колись давно підглянутий у одного професійного китайського кухаря, який навчав радянських «таваріщєй» готувати китайські страви ще з часів великої радянсько-китайської дружби). Звичайно ж, ні про які блендери та електроплити з керамічним покриттям в ті часи мова не йшла, але чому б не використати здобутки прогресу, адже й китайські манти вже давно ніхто не робить вручну, довіривши цей традиційний процес «розумним» машинам...

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Страви з м’яса
Час приготування:
10-15 хвилин
Країна:
Китай
К-сть порцій:
на 4 персони


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для реберець і соусу:
-
-
Реберця свинячі
0,5
кг
Вино біле сухе
1
склянка
Соус соєвий
100
мл
Корінь петрушки
1
шт.
Імбир свіжий
50
г
Цибуля ріпчаста
1
шт.
Часник
3
зубки
Лимон
1/2
шт.
Набір перців горошком: чорний, сірий, зелений, червоний, духм’яний
1
ч.ложка
Гвоздичка
4
шт
Цукор
50
г
Олія для смаження
0,5-0,7
л
Олія оливкова
2-3
ст.ложки
Крохмаль
1
ст.ложка
Сіль
-
за смаком
Для гарніру:
-
-
Рис
1
склянка
Букет зелені: петрушка, кріп, кінза
1
букет
Цибуля зелена
4
шт.


Приготування реберець і соусу:
1
Реберця (8 шт – по два на порцію) розрізати кожне окремо і розрубати навпіл, близько 3 см довжиною.
2
Цибулю, імбир, корінь петрушки почистити і нарізати дрібними кубиками.
3
Овочі покласти на дно миски, добавити гвоздичку, викласти на овочі підготовлені реберця і залити сумішшю вина та соєвого соусу, покласти зверху для гніту мілку тарілку і залишити маринуватись на 1-1,5 години.
4
За півгодини до завершення процесу маринування, приготувати рис.
5
Рис промити в холодній воді доки вода не стане прозорою (5-10 промивань), воду зцідити.
6
Промитий рис покласти на дно каструльки, трохи присолити, залити 1½ склянки окропу (1½ об’єму води на 1 об’єм рису), поставити на сильний вогонь, довести до сильного кипіння, стишити вогонь до мінімального, накрити каструлю кришкою, рушником і залишити на 20-25 хвилин (якщо у вашої газової плити мінімальний вогонь сильний, то бажано підставити під каструлю полум’ярозсіювач, щоб рис не пригорів; якщо у вас електроплита, то після закіпання рису, вогонь потрібно вимкнути, а рис дійде на інерційному теплі розігрітої камфорки).
7
Реберця дістати з маринаду, ретельно обтрусити від шматочків овочів і покласти на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
8
Нашинковані овочі скинути на сито, рідину зцідити окремо в миску, дістати з овочів гвоздички і покласти окремо.
9
В розігріту каструльку налити оливкову олію і пропасирувати овочі з маринаду до їх розм’якшення на сильному вогні.
10
Вилити в овочі юшку з маринаду, покласти гвоздику, розтовчену суміш перців, довести до кипіння і проварити на легенькому вогні протягом 15 хвилин.
11
Відварені овочі процідити крізь сито, подрібнити в блендері, знову покласти в каструльку, залити їх узваром, в якому вони варились, добавити цукор, сік з лимона, розмішати і довести до кипіння весь час помішуючи.
12
Поки закіпає овочевий соус, швидко розчинити в 80-100 мл холодної води крохмаль і влити тоненькою цівкою в злегка киплячий соус. Весь час помішуючи дати соусу трохи кипнути і зняти з вогню.
13
Поставити глибоку і широку каструлю на сильний вогонь, налити в неї олію для смаження.
14
Коли олія почне підкіпати, обережно, за допомогою виделки і ложки, викласти в розпечену олію реберця і обсмажити їх у фритюрі протягом декількох хвилин до золотавого кольору.
15
Поки готується м’ясо, часник почистити, розчавити за допомогою часникодавки в гарячий соус і гарно все перемішати.
16
Підсмажені реберця викласти в глибоку тарілку, полумисок або кису, залити соусом. Страва готова!
17
Подавати реберця з відвареним рисом, поливши рис соусом та притрусивши нашинкованою зеленню і зеленою цибулею. Не забудьте про склянку гарного сухого вина до страви!


N.B.
Соус і реберця готуються досить швидко, хоча приготуванню передує певна підготовка.
Реберця бажано брати не дуже жирні, більш м’ясні.
Вино краще взяти з південних країн, оскільки там воно має особливо виражений фруктово-ягідний присмак і аромат, що лише покращить якість соусу, надавши йому більшої пікантності.



Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata & Valentyn Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn