субота, 4 серпня 2012 р.

Berry pie with short pastry

Ягідний пиріг з пісочного тіста
© - Recipe by Nata Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Якщо ви впорались з пісочним печивом, то ви в змозі взятись до витвору ось такого літнього шедевру все з того ж пісочного тіста. 

Важко повірити, але осилити палітру насичених кольорів під силу не лише імпресіоністам, а й відчайдушним домогосподаркам. 

Викладання такого пирога – це майже вишивання хрестиком або плетіння з бісеру: захоплює і заспокоює; от лише відкласти таку роботу в шухляду неможливо, розпочавши, її необхідно завершувати...

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час приготування:
25 хвилин
Країна:
-
Час настоювання: –
2-3 години
К-сть порцій:
1 пиріг х 24 см



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Масло
100
г
Цукор
½
склянки
Яйце
1
шт.
Сіль
1
дрібка
Ванілін
0,5
г
Борошно
1,5
склянки
Для кремової начинки:
-
-
Лимон маленький
1
шт
Молоко згущене
150
г
Жовток
2
шт.
Цукор
1/3
склянки
Лікер фруктово-ягідний
1-2
ст.ложки
Для начинки фруктово-ягідної:
-
-
Персик великий
1
шт
Слива велика
2
шт
Ківі
1/2
шт.
Ягода
50-100
г
Для желейної поливки:
-
-
Желатин швидкорозчинний
1
кав.ложка
Вода / Сік / Компот
50-80
мл


Приготування пісочного тіста:
1
Масло витримати 2-3 години при кімнатній температурі.
2
Цукор розтерти з маслом за допомогою блендера або дерев’яної лопатки до повного розчинення.
3
Сіль, ванілін додати до цукрово-масляної суміші і розмішати.
4
Добавити до суміші яйце і розмішати до однорідної маси.
5
Борошно добавляти порціями, швидко вимішуючи лопаткою до однорідного, еластичного, м’якого тіста.
6
Тісто сформувати в кулю, загорнути в плівку і покласти на декілька годин в хододильник.
Приготування кремової начинки:
1
З лимона, натерти на середній тертушці в миску цедру, вичавити з обчищеного лимона сік.
2
Добавити цукор, лікер, згущене молоко, жовтки.
3
Змішати блендером до однорідної маси.
Випікання і збирання пирога:
1
Перед тим, як діставати з холодильника тісто, увімкнути розігріватись духовку до 250-300 °C.
2
Тісто дістати з холодильника, швидко розкатати в тонкий корж товщиною 4 мм і діаметром більшим за дно форми на 2 см.
3
Корж викласти в холодну (не розігріту) форму, сформувати бортик висотою h 2 см, якщо форма висока. Якщо використовується форма з невисокими бортами для випікання пісочних пирогів, то вирівняти бортик по верху форми.
4
Поставити форму в розігріту духовку і випікати 10 хв.
5
Дістати корж з духовки, залити зверху, по бортики, кремову начинку і поставити випікатись ще 3-5 хвилин при температурі t 200 °C до рум’яного кольору поливки, але не перепаливши її.
6
Поки випікається корж, приготувати желейну поливку: Рідину (вода, сік або фруктовий компот) нагріти майже до кипіння і розчинити в ній желатин.
7
Корж дістати з духовки, трохи охолодити і акуратно, щоб не поламати його, перекласти на дошку, вкриту бавовняним рушником.
8
Фрукти та ягоди, по ходу, тоненько нарізáти і відразу ж викладати зверху пропеченої кремової начинки. Наприклад, персик – зовнішнє коло; потім – ківі (банан, слива або ананас; в центрі – ягоди (малина, суниця, чорниця, порічка, тощо...); між рядами або по зовнішньому колу – викласти в рядок круглу ягоду (порічка, журавлина, чорниця...).
9
Акуратно залити желейною поливкою (від центру до країв пирога) ягоди і фрукти, слідкуючи, щоб кожен шматочок був вкритий желейною масою.
10
Охолодити протягом 1 години і пиріг – готовий!

N.B.
Пісочний фруктовий пиріг готується досить шидко, не зважаючи на декілька розрізнених процесів. Правила замішування і формування тіста – ті ж самі, що і для пісочного печива. Перш за все, присутність великої кількості жиру вимагає мінімального контакту тіста з руками, бажаного приготування в прохолодному приміщенні та швидкості обробки, що впливає на його м’якість. Тому, краще замішувати тісто ложкою або товстою, неширокою лопаткою.
Як і для будь-якого тіста, де присутнє борошно, вистойка в декілька днів в холодильнику лише покращує структуру готового виробу. Тому, приготування пирога краще розпочати за два-три дні, давши вистоятись тісту в холодильнику.
Ягоди і фрукти потрібно брати повністю стиглі, м’які, уникаючи плодів з жорсткою структурою. В начинку йдуть будь-які плоди – від полуниці до манго, все, що може подарувати нам щедрий супермаркет або базар. Звичайно ж, жителі тропічних широт у більшій милості від фруктово-ягідного достатку!
Необхідно уникати також занадто соковитих плодів або ж, при можливості, давати їм трохи стікати. Сам сік може піти на желейну поливку. Желейна поливка просто необхідна для запобігання обвітрювання ягідної начинки, а також для довершення пирога у одну смакову спокусу.
Кремову підливку варто робити трохи з кислинкою, щоб уникнути приторної солодкості пирога.
Желейну поливку можна замінити желе для торта, що продається в пакетиках.
Ягідний пісочний пиріг є чудовим місцем застосування всього вашого творчого потенціалу, тому, творіть без остраху! 


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn