четвер, 9 серпня 2012 р.

Berry Cakes of Short Pastry


Ягідні тістечка з пісочного тіста
© - Recipe by Nata Karsky - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Здається, що в Алжирі роблять чи ненайсмачніші в світі тістечка і торти. 

Секрет дуже простий: поєднання французького кондитерського мистецтва з шедеврами арабських солодощів дало неймовірні результати.

В житті це виглядає наступним чином: «елєґантно, двома пальцЯми», ви берете невеличке тістечко, відкушуєте шматочок і...

...і ваші очі примружуються самі собою, а на обличчі виникає ненаграний вираз відчуття насолоди...

Колись, про цю реакцію мені розповів мій чоловік, коли ми з ним лише познайомились, і я намагалась вразити його своїми кулінарними прошуками. Він розповів мені історію про кондитерську на одній з центральних вулиць Алжиру, коли він покуштував тістечко у вигляді корзинки, наповнене кремом і з полуницею всередині. Він сказав, що після того жодного разу не куштував чогось смачнішого і ніжнішого. Французи називають це одним словом – «делісьє» (délicieux), а араби – «хальва».

І ось, нарешті, я побачила, як же ж це виглядає в житті, коли запропонувала своєму чоловікові покуштувати пісочне ягідне тістечко.., а потім бачила таку ж реакцію на обличчях наших друзів, коли вони куштували запропонований їм десерт, що стало мені найкращою похвалою!

Ягідні тістечка з пісочного тіста готуються за тим же рецептом, що і ягідний пиріг, але завдяки своїм невеличким розмірам, вони виходять тендітнішими, легшими і збалансованішими щодо тіста і начинки, а смакові рецептори концентруються на одному єдиному продукті, який можна цілим покласти в рота і відчути насолоду від вивіреного поєднання його компонентів.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Торти і солодка випічка
Час приготування:
25 хвилин
Країна:
-
Час настоювання: –
2-3 години
К-сть порцій:
18-20 тістечок Ø 4,5 см


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Масло
100
г
Цукор
½
склянки
Яйце
1
шт.
Сіль
1
дрібка
Ванілін
0,5
г
Борошно
1,5
склянки
Для кремової начинки:
-
-
Лимон маленький
1
шт
Молоко згущене
150
г
Жовток
2
шт.
Цукор
1/3
склянки
Лікер фруктово-ягідний
1-2
ст.ложки
Для начинки фруктово-ягідної:
-
-
Персик великий
1
шт
Слива велика
2
шт
Ківі
1/2
шт.
Ягода
50-100
г
Для желейної поливки:
-
-
Желатин швидкорозчинний
1
кав.ложка
Вода / Сік / Компот
50-80
мл



Приготування пісочного тіста:
1
Масло витримати 2-3 години при кімнатній температурі.
2
Цукор розтерти з маслом за допомогою блендера або дерев’яної лопатки до повного розчинення.
3
Сіль, ванілін додати до цукрово-масляної суміші і розмішати.
4
Добавити до суміші яйце і розмішати до однорідної маси.
5
Борошно добавляти порціями, швидко вимішуючи лопаткою до однорідного, еластичного, м’якого тіста.
6
Тісто загорнути в плівку, сформувавши рівномірний брусок або циліндр, і покласти в морозилку для заморожування.
Приготування кремової начинки:
1
З лимона, натерти на середній тертушці в миску цедру, вичавити з обчищеного лимона сік.
2
Добавити цукор, лікер, згущене молоко, жовтки.
3
Змішати блендером до однорідної маси.
Випікання і збирання тістечок:
1
Перед тим, як діставати з холодильника тісто, увімкнути розігріватись духовку до 250-300 °C.
2
Дістати тісто з морозильника і нарізати тонкими пластинками (товщиною ~5 мм), викласти їх на дошці і залишити на 5 хвилин для невеличкого розм’якшення. Викласти заготовки в холодні форми Ø ~ 4,5 см, швидко розминаючи його по всій площині форми.
3
Поставити форми в розігріту духовку до 250-300 °C і випікати 5-7 хвилин, слідкуючи, щоб кошики для тістечок не пригоріли.
4
Дістати кошики з духовки, залити зверху, по бортики (~ 1 ч.ложка), кремову начинку і поставити випікатись ще на 3 хвилини при температурі t 200 °C до рум’яного кольору заливки, але не перепаливши її.
5
Поки випікаються кошики, приготувати желейну поливку: 
рідину (воду, сік або фруктовий компот) нагріти майже до кипіння і розчинити в ній желатин.
6
Кошики дістати з духовки. Акуратно, щоб не поламати кошики, витягнути їх з форм за допомогою зубочистки або дерев’яної шпички і покласти на дошку, вкриту бавовняним рушником, щоб упередити спарювання денця кошика.
7
Фрукти та ягоди, тоненько нарізати і відразу ж викладати зверху пропеченої кремової начинки.
8
Акуратно залити желейною поливкою ягоди і фрукти, слідкуючи, щоб кожен шматочок був вкритий желейною масою.
9
Охолодити протягом 1 години і тістечка – готові!

N.B.
Пісочні фруктово-ягідні тістечка готуються досить шидко, не зважаючи на декілька розрізнених процесів. Правила замішування і формування тіста – ті ж самі, що і для пісочного тіста. Перш за все, присутність великої кількості жиру вимагає мінімального контакту тіста з руками, бажаного приготування в прохолодному приміщенні та швидкості обробки, що впливає на його м’якість. Тому, краще замішувати тісто ложкою або товстою, неширокою лопаткою.
Готуючи пісочне тісто, необхідно прослідкувати за тим, щоб цукор повністю розчинився в суміші, тому що при випіканні коржа, він карамелізуватиметься і у випічці з’являться тверді піщинки.
Кондиційність пісочної випічки також залежить від якості застосовуваного масла. Нажаль, українське масло, навіть вищої якості, не відповідає технічним критеріям для цього продукту, тому, варто брати масло не менше 82,5% жирності. При цьому, пісочне тісто необхідно витримувати декілька днів в морозилці, що лише покращить структуру готового виробу.
Ягоди і фрукти потрібно брати повністю стиглі, м’які, уникаючи плодів з жорсткою структурою або твердими кісточками. В начинку йдуть будь-які плоди – від полуниці до манго, все, що може подарувати нам щедрий супермаркет або базар. Звичайно ж, жителі тропічних широт у більшій милості від фруктово-ягідного достатку!
Необхідно уникати також занадто соковитих плодів або ж, при можливості, давати їм трохи стікати. Сам сік може піти на желейну поливку. Желейна поливка просто необхідна для запобігання обвітрювання ягідної начинки, а також для довершення тістечка в одну смакову спокусу.
Кремову підливку варто робити трохи з кислинкою, щоб уникнути приторної солодкості пирога.
Ягідні пісочні тістечка є чудовим місцем застосування всього вашого творчого потенціалу, тому, творіть без остраху!
Желейну поливку можна замінити желе для торта, що продається в пакетиках.


Смачного!

© - Перепост матеріалів блогу лише за згоди автора та з обов'язковою посилкою на блог - Recipe by Nata Karsky - Articles may be reposted only with the consent of the blog author and with indispensable link to LovelyCooker!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn