понеділок, 9 липня 2012 р.

Summer Compot

Літній компот
Translate our Blog to your language using


Звичайно ж, піком кулінарних клопотів під час літа завжди залишатиметься компот – холодний напій з свіжих ягід і фруктів, смак якого знайомий нам ще з дитинства.

А в залежності від взятих ягід, ми завжди отримуємо новий освіжаючий напій, який щоразу інший у своєму смаку, своїх кольорах і відтінках...
 


Хоча, написавши ці слова, ми засумнівались, чи залишатиметься компот улюбленим літнім напоєм?

Ніколи не вірилось, що в Україні, землі, де ягоди і фрукти продавались-купувались не грамами і кілограмами, а відрами, настануть часи, коли звичайний літній напій стане розкішшю...

Ми підрахували, що хоча для 5 літрів компоту і потрібно всього 1-1,5 кг фруктів і ягід, але по жменці ви їх не купите, а щонайменше по 0,5 кг. От і виходить, що потягне все це гривень на сто, не менше, тобто, 1 літр літньої насолоди коштуватиме 25 грн. Тому дешевше купити два літри соку, розбавити його навпіл водою і отримати удвічі нижчу по вартості всю порцію фруктового напою від одного літра компоту.

Але відкинемо нудну математику. Можливо ви знаходитесь у більш сприятливому для варіння компотів місці земної кулі...

Для компоту найкраще підходять стиглі ягоди і фрукти. Добре, якщо є можливість назбирати все це у власному саду або, принаймі, купити компоненти безпосередньо у людини, яка виростила їх та назбирала для продажу.

Вся цінність компоту полягає у свіжості його компонентів, втамуванні спраги в спекотний день та у його "вітамінності". Компот - це одна з можливостей не лише задовольнити шлунок, а й дати організму чудовий, природній очисний та регулюючий засіб!

Отже, якщо ви вирішили питання з чого ви варитимете компот, то можна приступати до його приготування.




Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Напої
Час приготування:
3-5 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
2-3 години
К-сть порцій:
4-5 літрів


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Фрукти, ягоди
1-1,5
кг
Вода
5
л
Цукор
1
склянка


1
Поставити закип’ячуватись воду.
2
Ягоди і фрукти помити, з яблук повирізати серцевинки, з великих ягід видалити кісточки.
3
Ягоди розчавити з цукром, добавити фрукти, залити окропом, поставити на вогонь і довести до кипіння.
4
Компот проварити 4-5 хвилин на легенькому вогні, зняти з вогню, накрити кришкою і дати настоятись та охолонути протягом декількох годин.
5
Компот зцідити через друшляк і можна поставити в прохолодне місце або холодильник.

N.B.
Компот можна варити з будь-яких ягід і фруктів, але найкращий смак він має коли в ньому є яблука. Яблук варто брати половину об’єму від інших інгредієнтів.
Чудового смаку компоту надають також груші. Саме грушево-яблучна основа з додаванням якихось інших сезонних фруктів і ягід дають вишуканості і насиченості смаку компоту.
Родзинкою в компоті виступає ревінь, який надає напою характерної терпкості. З ревіня необхідно обрізати листя, залишаючи лише пагони, а також зняти з них тонку плівку. Потім розрізати ревінь на невеличкі кубики.
Неповторного букету компоту надають смородина і малина.
В кінці приготування компоту, перед тим, як зняти його з вогню, можна покласти декілька листочків або маленьку гілочку м’яти, але не переборщити, м’ята не повинна домінувати, а лише ледь відчуватись, надаючи напою охолоджуючої свіжості.
Ви маєте можливість проявити в компоті всю свою творчу енергію, особливо, якщо у вас під рукою є стиглі тропічні фрукти. Головне в компоті, не жаліти «заварки», тому що він повинен бути насиченим і мати певну різкість.
І ще одне – не треба переварювати компоненти. 3-5 хвилин достатньо для приготування цього напою, який повинен зберігати свіжість фруктів.


Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn