четвер, 3 травня 2012 р.

Green Borsch or Culinary Gift of May Forest

Зелений борщ або кулінарний подарунок травневого лісу
Translate our Blog to your language using

Здається, весняний ліс є найкращим витвором Природи, незалежно від його географічного розташування – в помірній зоні чи на високогір’ї Ала-Тау після холодної зими, чи то після сезону посухи в африканському брусі. Пробудження всього живого вражає! 
Наприклад, ліси під Києвом спочатку дурманять ароматом сніжної білизни від цвітіння черемхи, потім, не менш насиченим запахом конвалій, потім, чарують око різнобарв’ям квіту яблунь, вишень, чистотіла, суниці, анемон, братків, медунки, одинарника і ще багатьох, багатьох інших трав...


Це важко зрозуміти зі слів, це потрібно побачити і відчути, для цього необхідно зробити зусилля, вибравшись на вихідний за місто, та вдихнути цей п’янкий аромат, розкрити широко очі на молоду зелень і квіт. 
А ще, ліс дарує нам можливість зготувати чудовий, весняний, зелений борщ. У лісі є багато необхідних інгредієнтів, не зовсім звичних для багатьох, навіть, невідомих, але пізнати їх і приготувати з них чудову як на смак, так і з точки зору здорового харчування страву, можливо. Невеличке напруження під час прогулянки по лісі дасть вам велике задоволення і лише покращить здоров’я, як фізичне, так і духовне! 
Основне призначення зеленого борщу, окрім як просто нагодувати, це – дати знесиленому після зими організму необхідних вітамінів та мікроелементів. Ми звикли, що зелений борщ – це щавель, але окрім щавлю, який дає лише кислоту, в нього можна покласти ще силу-силенну інших трав, які нададуть борщу цікавого, незвичного смаку, вже не кажучи про його поживну цінність. Тому, зелений борщ – це щавель, квасяниця, кропива, деревій, зелена цибулька, зелений часничок, молоде листя винограду, шпинат... Інгредієнти можуть вар’юватись і доповнюватись, в залежності від їх присутності у лісі чи на лузі, чи просто в дворі... 
У нашому рецепті борщу, окрім традиційного щавлю, ми пропонуємо добавити ще такі трави, як квасяницю, яка дає кислоту, кропиву, яка дає чудовий, специфічний смак, та деревій, який також виступає в якості смакового інгредієнту.


















Щавель

Квасяниця


Кропива

Деревій

Час підготовки:
20 хв
Розділ:
Супи і юшки
Час приготування:
20-25 хвилин
Країна:
Україна
К-сть порцій:
5 літрів


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Крупа перлова
2/3
склянки
Яйця
5
шт
Картопля
4
шт.
Морква
1
шт
Корінь селери
100
г
Цибуля
3
шт
Гриби
100-200
г
Часник зелений
5
шт
Цибуля зелена
5
шт
Набір перців горошком: чорний, сірий, зелений, червоний, духм’яний
-
за смаком
Прянощі: насіння кропу, кмин, гвоздичка, лавровий лист...
-
за смаком
Щавель
3-4
жмені
Квасяниця
1
жменя
Кропива
3-4
жмені
Деревій
10
листочків
Зелень петрушки і кропу
1
пучок
Олія
3-4
ст.ложок
Сіль
-
за смаком
Сметана
-
за смаком




Якщо зелений борщ готується з перловкою, то саму перловку варто відварити заздалегідь. Для цього:
1
Перлову крупу звечора помити, покласти в каструльку для мікрохвильки, залити окропом, щоб його кількість удвічі покривала саму крупу, накрити кришкою, закутати в рушник і залишити розбухати на ніч.
2
На наступний день перловка повинна увібрати в себе всю воду і розбухнути, ставши м’якою.
3
Перловку знову залити окропом, щоб вода ледь покривала крупу, присолити і поставити в мікрохвильку на 6 хвилин при максимальній потужності.
4
Вода повинна увібратись в крупу, тому долити ще стільки ж окропу, розмішати і поставити в мікрохвильку, виставивши наступний режим приготування: 2 хвилини – на максимумі і 4 хвилини - на середньому режимі.
5
Каша повинна вийти трохи тугою, «аль денте» - на зубок.
6
Поки готується каша, почати підготовлювати овочі і зелень:
7
Поставити на вогонь 5-літрову каструлю, наповнивши її на половину водою, покласти в неї розчавлені перці та спеції, трохи присолити і, поки вода закіпає, підготувати інші інгредієнти:
8
Гриби порізати тоненькими смужками і покласти в каструлю.
9
Моркву, корінь селери почистити і накришити невеличкою соломкою, цибулю почистити і нарізати кубиками, добавити в каструлю, як тільки закиплять гриби.
10
Картоплю почистити і порізати смужечками. Після того, як закиплять овочі, добавити в каструлю картоплю, дати закипіти, стишити вогонь і варити на легенькому вогні до готовності ~15 хвилин.
11
Поки готуються овочі, почистити, помити всю зелень і дрібно її покришити.
12
Як тільки овочі зваряться, добавити до них перлову кашу і дати кипнути.
13
Після того, як овочі з кашою закипіли, добавити зелень, перемішати, дати 1-2 хвилини кипнути, зняти з вогню, накрити кришкою і залишити борщ настоюватись на 30 хвилин. За цей час, відварити протягом 10 хвилин яйця, почистити і покришити їх кубиками.
14
При насипанні борщу в тарілки, порційно добавляти порізані яйця та за смаком сметану.

N.B.
Не зважаючи на декілька різних операцій, зелений борщ готується швидко і легко. Головне – не переварювати овочі, особливо зелень. Все повинне бути відварене на межі сируватих і готових овочів, щоб залишався вітамінний склад зелені та смак її весняної свіжості і ніжності.
Протягом травня-початку червня виходить приготувати 5-6 зелених борщів. При цьому, їх смак мінятиметься від появи нової зелені, наприклад листя винограду. З виноградом – це начебто апогей приготування зеленого борщу, оскільки вже пізніше зелень грубіє, особливо кропива, а ще починає з’являтись інша рання овочева продукція, яка дозволяє урізноманітнити раціон і почати готувати страви початку літа. Про деякі з них ми вже писали у нашому блозі.
Деревій має, окрім лікарських властивостей, чудовий пряний аромат та смак. Єдине, що зловживати ним не варто, тому що він дає гіркоту, а перенасиченність його смаку стає нудотною. Тому, декількох ще ніжних листочків деревію достатньо.
Перлову кашу можна зварити і на вогні, але в мікрохвильці виходить швидше і без мороки. Режими ви можете скоригувати в залежності від потужності вашої мікрохвильової пічки.


Смачного!

1 коментар:

  1. Суп из всякой травы - это моя круглогодичная мечта. А ты еще и в лесу ее нарвала. Я за грибами с тобой так и не сходила, теперь буду проситься за травой.:)

    ВідповістиВидалити

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn