середа, 7 грудня 2011 р.

The Pie with Stewed Cabbage and Ham

Пиріг з тушкованою капустою та шинкою

Translate our Blog to your language using

Що таке піца? За визначенням, це – відкритий пиріг. А що таке пиріг у нашому розумінні? Це – багато начинки, багато тіста і багато насолоди від багатьох поглинених калорій. Тому, облишимо суперечки з приводу ідеальної піци італійцям та витонченим гурманам, а самі займемось приготуванням отого тілесного пирога, коли взяв у руки, і маєш що погризти.

Про тісто ми вже писали в декількох наших постах: Домашній батон з кунжутом, Ечпочмак по-українськи, Піца овочева соборна.

У всіх цих рецептурах ми застосовуємо дріжджове безопарне тісто. Власне, якщо ви уважно придивитесь до рецептів тіста, то побачите, що принцип замісу залишається один і той же. Вся різниця полягає у певних добавках та кількості тіста на виріб. Від цього воно виходить пріснішим або здобнішим, легшим, повітрянішим або насиченішим. Можна сказати, що це є наша метода замісу для ледачих, коли не потрібно багато потіти і напружуватись, тісто міситься швидко, легко і завжди виходить безпрограшним – пухким, легким, більш крутим, здобнішим чи пріснішим, то є вже за вашим бажанням.

Сьогодні ми хочемо запропонувати вам ще одну невеличку варіацію на тему – пиріг з тушкованою капустою, також свого роду класику жанру.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Випічка
Час приготування:
40 хв
Країна:
Україна
Час настоювання/виброджування:
10-12 годин
К-сть порцій:
Пиріг Ø 22 см і висотою 7-8 см





Інгредієнти
Кількість
Од вим
ДЛЯ ТІСТА:
-
-
Молоко / сироватка / вода
1
склянка
Дріжджі пекарські / Дріжджі сухі
15 / 1
г / чайна ложка
Цукор
1
чайна ложка
Олія оливкова
2
столові ложки
Сіль
1
пучка
ДЛЯ НАЧИНКИ:
-
-
Капуста
0,5
кг
Цибуля
1
штука
Морква середня
1
штука
Шинка / ковбаса / м’ясо варене... / гриби
100
г
Яйце
1
штука
Спеції: набір перців, лавровий лист мелений...
-
за смаком
Сіль
-
за смаком
Олія для смаження
-
за потребою



Замішування тіста:
1
Сироватку або молоко, або воду нагріти вище кімнатної температури, добавити цукор і розчинити в ній дріжджі.
2
Дати постояти 15 хв, щоб дріжджі набрали силу. Гарно розмішати.
3
Борошно просіяти в миску, добавити розчинені в сироватці дріжджі, олію і гарно вимісити.
4
Тісто накрити рушником і поставити виброджуватись на 1 год.
5
Сіль добавити в тісто і вимісити, зробивши з нього приплюснутий колобок.
6
Тісто покласти в миску, накрити плівкою і поставити доброджуватись в холодильник на 8-10 год. Тісто збільшується мінімум удвічі, тому миска повинна бути більшою, а також повинне бути місце над мискою, якщо тісто виросте понад миску.
7
За 3 години до випікання, дістати тісто з холодильника, злегка його обім’яти, накрити плівкою і залишити тісто прогріватись до температури приміщення, в якому випікатиметься пиріг.
Приготування начинки:
1
Капусту скришит довгими смужками, покласти в широку глибоку каструлю або сковорідку, добавити з ½ склянки води.
2
Каструлю з капустою поставити на сильний вогонь, накрити кришкою, дати закипіти, стишити вогонь і протушкувати під паром декілька хвилин, до розм’ягчення капусти.
3
Зняти з каструлі кришку, добавити олії і тушкувати регулярно помішуючи до моменту, коли капуста почне ставати коричнюватого кольору.
4
За цей час, цибулю почистити і скришити тоненькими півкільцями, моркву почистити і потерти на крупній тертушці.
5
Добавити моркву і цибулю до капусти і тушкувати до готовності, тобто доки капуста і цибуля стануть коричнюватими. Але сильно не перетушковувати, тому що капуста буде занадто тушкованою і важкою для шлунку.
6
Добавити до капусти спеції: притрусити розчавленими перчиками, меленим лавровим листом, посолити, доперчити, якщо є потреба.
7
Все гарно вимішати і протушкувати 2-3 хвилини, щоб отримати однорідність капусти.
8
Якщо ви тушкуєте капусту з грибами, то гриби потрібно закладати за 5 хвилин до готовності капусти.
9
Якщо ви хочете отримати зовсім смачну капусту, то можете разом з спеціями покласти порізану кубиками шинку або ковбасу, або м’ясо, тощо... тобто все, що ви вважаєте достойним вашої страви.
Випікання пирога:
1
Духовку розігріти до 210 °С.
2
Форму або жаровню змастити олією. Тісто легенько вимісити і розім’яти на всю поверхню форми, сформувавши по периметру бортик.
3
Тісто змастити зверху олією і викласти на нього начинку.
4
Яйце збити і промазати ним зверху начинку, щоб вона не розсипалась при нарізуванні пирога.
5
Поставити пиріг на теплу плиту хвилин на 10, щоб тісто трохи підійшло.
6
Випікати протягом 35-40 хв.
7
Сир потерти і посипати зверху пиріг. Поставити в духовку на 1-2 хв, щоб сир лише трохи обплив.
8
Дістати пиріг з духовки, вийняти з форми або жаровні, покласти на тарілку, застелену серветкою і дати зчахнути протягом 10-15 хвилин.

N.B.

Ви можете скорегувати товщину тіста, взявши ширшу форму і тонше його розкатавши. Але слідкуйте, щоб співвідношення тіста і начинки залишалось достатнім для підняття тіста і запікання у пухнасту булку.
У тісто завжди краще класти оливкову олію, яка витримує вищу температуру, ніж соняшникова і, відповідно, ваш пиріг матиме кращу структуру. Пляшки олії вам вистачить на багато пирогів, адже її потрібно всього 1-2 столові ложки.


Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn