вівторок, 13 грудня 2011 р.

The Korean Hot Carrot

Морква по-корейськи

Translate our Blog to your language using

Підлизуючись до одного з читачів нашого блогу з Південної Кореї, хочемо сьогодні запропонувати вам ще один з зимових салатів – моркву по-корейськи. Не знаємо, може вона і не є загальлнокорейським національним делікатесом, але запах моркви по-корейськи є однією з складових неперевершеного аромату середньо-азійських базарів...

Вдихнувши пахощі саме цієї страви у вас паморочиться в голові, шлункові соки починають виділятись з такою силою, що рот вмить наповнюється слиною і вам нічого іншого не залишається як швиденько купувати чогось їстівного, щоб хоч якось поборотись з нестерпно зростаючим апетитом. 

Зазвичай, для цього випивається піалушка кумису, купується корейська морква, чортополох (ледве не забули про фаршировані баклажани по-грецьки, рецепт яких ще попереду), декілька мантів, лаваш, тобто, повний козацький набір для продовження свята шлунку.

Нажаль, на українських базарх, це соління, як і багато інших цікавих солінь, замінили мертві сурогати, заправлені есенційованим оцтом, що вбиває в них як самий смак, так і користь від споживання такого продукту, кардинально змінюючи його природу.

Та все ж таки, давайте поговоримо про моркву.

По-перше, морква по-корейськи – це не лише морква. Класично, ця страва складається навпіл з моркви і навпіл з великої зимової редьки з зелено-білою шкуринкою (зараз в магазинах з’явилась схожа червона редька, яку ми і використаємо в нашому рецепті).

Ще одне важливе зауваження: в цю страву йде оцет, але це повинен бути натуральний яблучний або винний оцет, який зовсім не шкодить їй, а лише покращує її смак та поживну цінність.

Потім, кришити салат на соломку потрібно великим кухарським ножем. Звичайно ж, зараз є чудові шатківниці для подібної соломки, але смачніше виходить морква, покришена ножем, оскільки на шатківниці, якою б вона гострою не була, морква і особливо редька трохи руйнуються, випускаючи відразу багато соку, від чого вони стають м’якшими і розквашеними. На базарх Середньої Азії стоять жінки і спеціально кришать таку моркву. У них вже набита рука і так рівномірно нарізати соломки можуть лише вони. Та чому не спробувати б зробити це вдома?... Хоча, якщо вас долають лінощі, то можна робити це і на крупній тертушці, але ви відчуєте різницю, коли зробите декілька варіантів.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Соління
Час приготування:
15 хв
Країна:
Середня Азія
Час настоювання/виброджування:
2-4 дні
К-сть порцій:
2 кг


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Морква
1
кг
Редька зелена/червона зимова
1
кг
Перець гіркий стручковий
60 / 3-4
г / стручки
Часник
2
головки
Коріандр насіння
1-3
чайна ложка з горою
Оцет яблучний
5
столових ложок
Олія
5
столових ложок
Сіль
-
за смаком


1
Моркву помити, почистити, нашаткувати тоненькою, довгою соломкою, покласти в миску.
2
Редьку помити, почистити, нашаткувати тоненькою, довгою соломкою і добавити до моркви.
3
Часник почистити, накришити тоненькою, довгою соломкою і добавити до овочів.
4
Перець гіркий почистити від насіння, нарізати тоненькою, довгою соломкою і добавити до овочів.
5
Коріандр, олію, оцет, сіль добавити до овочів і все гарно вимішати.
6
Страву скласти в відерце, покласти зверху гніт (мілка тарілка) накрити рушником і залишити настоюватись на 1-2 дні при кімнатній температурі.
7
Моркву по-корейськи зберігати в холодильнику в банці або 1-2 літровому відеречку.

N.B.

Цю страву краще робити невеликими порціями, які швидко з’їдалися б. Наприклад, одна редька важить близько 1 кг, що і зумовлює вашу 2-кілограмову порцію моркви по-корейськи – швидко і нестомливо.
Оскільки страви готуватимете небагато, то дуже не пересолюйте, роблячи її лише ледь солонцюватою.
З власного досвіду, це – одна з гострих страв, яка, окрім вітамінів, несе вам профілактику від вірусних шлунково-кишкових та зимових хвороб. Уважно придивіться до її складу: часник, перець, яблучний оцет – компоненти, які готові бороти будь-який вірус. Звичайно ж, це – не панацея, але береженого Бог береже!
Насіння кропу та кмину не зіпсують оригінальності страви, а лише збагатять її як смаком, так і корисністю. Тому, не вагайтесь, добавляйте за смаком ці дві спеції.


Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn