субота, 31 грудня 2011 р.

Jellied Seafood Cocktail

Заливний морський коктейль

Translate our Blog to your language using

На різдв’яні та новорічні свята завжди хочеться з’їсти чогось особливого і красивого. Тому, якщо раптом ви відкопали у морозилці яскравий коктейль з морепродуктів, то його можна оформити в ще привабливішу на смак страву. Але не все так просто, як на перший погляд. Це схоже на приготування юшки з сокири – головний інгредієнт є, але його ще потрібно довести до смаку...

Приготування цієї страви необхідно розділити на два етапи – приготування юшки і приготування власне заливного, тому що заливний язик або риба, або морський коктейль самі по собі пісні і майже без смаку, а от в юшці, тобто в бульйоні, ці продукти набувають неперевершеного смаку.

Тому, найперше, що вам потрібно, так це гарний набір на уху – риб’ячі голови і хвости. Найкращими інгредієнтами в цьому плані буде голова сьомги або форелі, які даватимуть гарний рибний навар, а до неї голова коропа, товстолоба, щуки, піленгаса, тобто риби з характерним запахом і смаком, які і надаватимуть смакової родзинки заливному.

Голову необхідно вибирати з гарним шматком м’яса, тому жадні продавці, які вирізають голову аж по самі жабра нам не підходять. Замість другої великої голови можна взяти невелику цілу рибину.

Коли вибиратимете морський коктейль, то дивіться, щоб у ньому було побільше восьминогів, мідій, креветок, тому що саме вони надають страві екзотичного вигляду. В крайньому випадку, ви можете скомплектувати коктейль самостійно. Але креветок варто взяти додатково, щоб в кожну порцію потрапляло по 1-2 креветці. Найкраще брати великі королівські креветки. Їх потрібно буде лише з десяток, тому значно на ціну вони не вплинуть.

Про правила вибору риби ми писали в пості Смажені стейки з білого амуру.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Риба і Морепродукти
Час приготування:
2 години
Країна:
Україна
Час застигання:
4-6 годин
К-сть порцій:
2-2,5 л страви


Інгредієнти
Кількість
Од вим
ДЛЯ ЮШКИ:
-
-
Голова сьомги
1
кг
Голова і хвіст піленгаса
600
г
Морква велика
1
шт
Корінь петрушки
3
шт
Корінь селери
100
г
Цибуля велика
2
шт
Лавровий лист
3-4
листочки
Суміш перців горошком
1/2
ч.ложки
Коріандр насіння
1/2
ч.ложки
Кріп насіння
1/2
ч.ложки
Гвоздичка
2-3
шт
Часник
1
голівка
Сіль
-
за смаком
ДЛЯ ЗАЛИВНОГО:
-
-
Морський коктейль
250
г
Креветки королівські
10-12
шт
Петрушка зелень
2-3
гілочки
Цибуля велика
1
шт
Оцет яблучний
3-4
ст.ложки
Желатин
пакетика 25 г
Шкуринка лимона
за смаком


ПРИГОТУВАННЯ РИБНОЇ ЮШКИ:
1
Голови, рибу почистити від луски, жабр, нутрощів, помити і замочити в холодній воді на 30-60 хвилин.
2
Моркву і петрушку помити, почистити.
3
Цибулю і часник помити і не чистити.
4
Голови і рибу покласти в 5-літрову каструлю, залити 2,5-3 л води, довести до кипіння і зняти пінку.
5
Підготовлені цілі овочі, спеції покласти в каструлю, посолити, довести до кипіння, стишити вогонь і тушкувати на легенькому вогні 2-2,5 години.
6
Рибу, голови та овочі акуратно дістати з каструлі і покласти на окремі тарілки.
7
Юшку процідити на мілке сито в 2,5-3-літрову каструлю, поставити на плиту і довести до кипіння і зняти з вогню.
8
Відібрати з каструлі чашку юшки, повністю розчинити в ній желатин.
9
Вилити розчин желатину в каструлю, гарно розмішати і поставити у прохолодне місце охолоджуватись.
10
Приступити до приготування заливного, при цьому періодично помішувати юшку з желатином, щоб не утворювалась плівка.


ПРИГОТУВАННЯ ЗАЛИВНОГО:
1
Цибулю почистити, мілко накришити, покласти в тарілку, зляпнути оцтом, перемішати і залишити маринуватись.
2
Окремо морський коктейль і нечищені креветки повністю залити окропом, дати постояти декілька хвилин.
3
Шумівкою акуратно, не перемішуючи, дістати з води коктейль, щоб можливий пісочок залишався на дні, і покласти на окрему тарілку.
4
Дістати з води креветки, почистити їх від панциря і покласти на окрему тарілку.
5
Коктейль і креветки зляпнути оцтом і дати підмаринуватись.
6
Якщо на цей час рибна юшка охолола до теплої температури, то можна приступати до формування заливного. Найкраще для цього підійдуть піалушки об’ємом 100-150 мг, оскільки ви отримуєте страву порційно. Можна взяти одноразовий посуд або будь-які інші судочки будь-якої форми – за вашим бажанням.
7
В кожну піалушку рівномірно розподілити цибулю без соку, м’ясо з рибних голів або риби, коктейль, креветки, листочки петрушки, шматочки лимонної шкірки.
8
Обережно і акуратно залити піалушки теплою рибною юшкою, не збурюючи інгредієнти.
9
Дати постояти страві 30 хвилин, щоб трохи схопилась юшка і акуратно переставити в холодильник для застигання.
10
Через декілька годин страва буде готова. Щоб дістати заливне з піалушки акуратно, не глибоко, щоб не порушити цілісності желе, пройдіть тонким ножем по периметру і переверніть піалушку на тарілку, легенько струсивши її. Якщо раптом страва не захоче вистрибувати, то можна занурити дно піалушки на декілька секунд в гарячу воду.

N.B.
Цибуля з лушпинням дає юшці гарного золотавого кольору.

Смачного!

2 коментарі:

  1. Наташик, от такой красоты - голова кружится! А вкус...я только себе могу представить*) Здорово, Молодчинка! Переношу с огромнейшим удовольствием этот Чудо-рецептик к себе в "копилочку" *)

    ВідповістиВидалити
  2. Ленчик, спасибо! И с уверенностью могу сказать - это очень вкусно :)), а главное - совсем не сложно. И пусть не пугают несколько этапов приготовления, оно того стоит!

    ВідповістиВидалити

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn