середа, 16 листопада 2011 р.

Uzbek Pilaff

Плов по-узбецьки

Translate our Blog to your language using

Єдине, чим ми погрішимо в рецепті нашого плову по-узбецьки, так це його назва мала б звучати як український плов по-узбецьки. Все правильно, ну куди ж ми без свині. Як співається в одній пісні: «Свиня, свиня, любов моя!» Але у всьому іншому – це оригінальна, традиційна рецептура приготування плову...

Узбецький плов – це також один з геніальних винаходів кулінарної думки людини. Простий у приготуванні і неперевершений за смаком. Плов можна їсти і їсти, і їсти – щодня, як і вінегрет! А весь секрет полягає у способі приготування. Подібна страва існує у багатьох народів, як в Азії, так і в Європі, але узбецький плов – неперевершений.
А тепер, трохи про секрети його чудового смаку.

1. Рис. Хоча існує думка, що на плов потрібен довгий рис, тому що він не розварюється і тримає форму, але така думка є досить хибною. На узбецький плов потрібно брати саме круглий рис. Круглий рис багатший за смаковими якостями від довгого. Він виходить соковитим і має насичений аромат і смак.

2. Посуд. Для плову потрібно брати товстостінну каструлю, а якщо ви готуєте на газу або відкритому вогні, то – товстостінний казанок і обов’язково – розсікач полум’я для газу.

3. Вода. По-обєму, води береться стільки ж, скільки і рису: на 1 чашку рису – 1 чашку води.
Оце і всі хитрощі, а все інше – то технологія приготування.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Каші
Час приготування:
15-20 хвилин + 1 година
Країна:
Узбекистан, Середня Азія
-
-
К-сть порцій:
Каструля на 2,5-3 літри


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Рис круглий
2
склянки
Баранина/Свинина – краще жирні реберця
8
реберець
Морква
2
шт.
Цибуля
2
шт.
Часник
1
голівка
Спеції: набір перців, насіння кмину, насіння кропу, гвоздичка...
-
за смаком
Ізюм
1
жменька
Вода
2
склянки
Сіль
-
за смаком
Олія
-
за потребою


1
Рис висипати в миску і промити декілька разів холодною водою до її прозорого стану (можна поставити під тоненьку цівку води під кран), залити холодною водою і відставити. Поставити закип’ячуватись чайник води.
2
Каструлю або казанок поставити розігріватись на вогонь, влити олії.
3
М’ясо нарізати порційними кусками і обсмажити з боків до коричнюватого кольору, але не перепалювати.
4
Цибулю і моркву почистити, нарізати кубиками.
5
М’ясо дістати з каструлі, нарізані цибулю і моркву висипати в жир, на якому смажилось м’ясо, і припустити до розм’якшення. Також не перепалювати. Каструлю зняти з вогню.
6
Присипати підсмажені овочі спеціями і прянощами, посолити, поперчити, викласти зверху м’ясо, всередину каструлі устромити помиту цілу голівку часнику.
7
Злити акуратно з рису воду, висипати рис на овочі і м’ясо, притрусити зверху жменькою ізюму.
8
Залити все окропом. Лити потрібно обережно, на ложку або на дерев’яну лопатку, щоб не збурити шари овочів, спецій і рису.
9
Поставити каструлю на гарно розігріту комфорку або на сильний вогонь і відразу ж стишити вогонь майже до мінімуму, щоб вода закіпала потихеньку, без бурління, не збурюючи шари інгредієнтів. Коли вода почне закіпати, накрити каструлю кришкою, стишити вогонь до мінімуму (якщо ви готуєте на газу, то поставити каструлю на розсікач полум’я),
10
Накрити каструлю зверху товстим рушником, щоб зверху також трималась температура. Плов повинен мліти на самому легенькому вогні, не пригораючи.
11
Можна поставити таймер на одну годину і спокійно зайнятись чимось іншим.
12
Через годину – плов готовий! Але ще потрібно зробити декілька рухів.
13
Перевернути каструлю з пловом в миску, дістати з нього часник і акуратно вимішати двома дерев’яними лопатками всі компоненти. Плов можна покласти назад в каструлю, насипавши лише декілька порцій, або подавати на стіл, висипавши його на широку тарелю і притрусивши покришеною зеленню.
14
Пам’ятайте, що переїдання шкодить вашому здоров’ю!

N.B.

Каструля або казанок повинні бути товстостінними. Вогонь – найменшим, щоб плов млів, і не забувайте накривати каструлю зверху рушником!
Плов робиться обов’язково жирним, тому м’ясо потрібно брати жирне, а також лити чималенько олії. Спробуйте зготувати плов на оливковій олії, яка найкраще підходить до страви.
Води потрібно брати 1 об’єм до 1 об’єму рису! Обов’язково! Тоді плов вийде розсипним, а рис – не розвареним. Заливайте плов окропом, щоб вода відразу ж почала кипіти, що пришвидшить і полегшить вам приготування.
Моркви і цибулі в плові багато не буває. Тому можете спокійно брати всього майже порівну – рису, моркви, цибулі.
Плов є досить жирною стравою, тому не жалійте перцю і не бійтесь готувати його гострим. Гострий плов гарно сприяє травленню.
Часник можете смакувати окремо, висмоктуючи м’якіть – дуже смачно!
Ізюм надає плову свіжість. Замість ізюму можна покришити кубиками кисло-солодке яблуко, помідор, покласти барбарис або журавлину. Тобто будь-яку кислувату або кисло-солодку ягоду. Вони також, як і перець, сприяють гарному перетравлюванню жирного плову, а ще дають присмак свіжості, коли потрапляють в рота.
Чудово до плову йде також покришена вже в тарілку зелень.
Видів плову багато, але головний принцип приготування – це тушкування рису у невеликій кількості води і у чималенькому об’ємі олії. Звичайно, традиційний плов є досить важкою стравою, оскільки містить багато жиру і сильно перетушковані овочі. Але сучасна кухонна техніка дозволяє готувати такий же смачний плов, але більш дієтичний. Як на мене, то найсмачніший і найдієтичніший плов готується у мікрохвильовій пічці. Тому, сподіваємось, що інші види плову ми розглянемо в інших постах. Слідкуйте за новинами.
В Середній Азії, казанок з пловом перевертають на широку тарелю і ставлять посередині столу не перемішуючи. Виходить, зверху м’ясо, потім овочі і внизу – рис, а жир, який опиняється вгорі, стікає до низу, насичуючи рис. Порційно, плов розкладається у великі піалушки – киси, як на фото.
Такий вид плову готують у всій Середній Азії – в Узбекистані, Туркменистані, Таджикистані, Казахстані і Киргизстані, з невеличкими варіаціями. І звичайно ж, з бараниною. Готують його всі національності, які живуть в регіоні. Представники європейських народів, яких свого часу було чималенько в тих краях, – українці, росіяни, німці, греки також готували такий плов, але зі свининою.



Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn