пʼятниця, 9 вересня 2011 р.

Turkish Coffee

Кава по-арабськи або по-турецьки

Translate our Blog to your language using



Саме про цю каву араби говорили, що кава повинна бути чорною немов пекло, гарячою немов пекельний вогонь і солодкою немов поцілунок...
 

Ця кава – густа, насичена і п’ється, а точніше – смакується, простим вмочуванням губ. Тому можете уявити собі, скільки потрібно часу, щоб вимочити губами філіжанку кави, а отже, доведеться вам пити її без поспіху, за спокійною розмовою.
 

Кава по-турецьки заставляє розслабитись, забути всю мирську метушню і поринути в світ споглядання, майже нірвани...

Ще два десятки років тому, для України – це був традиційний спосіб заварювання кави, оскільки саме таку каву українці покуштували вперше. А посуд, в якому заварюється така кава, називається «турка» або «джезва» (мабуть, саме тому кава і називається «по-турецьки», але наша версія може і не збігатись з офіційною).




Для цього способу приготування кави, необхідно взяти дрібно змелену каву, просто порох, чим дрібніше, тим смачніше! Ми, наприклад, додатково змелюємо вже мелену каву. В Туреччині або в арабських країнах така кава вже продається розфасованою, але, при нагоді, щоб найкраще відчути весь шарм кави по-турецьки або по-арабськи, спробуйте купити її в лавці, де її обсмажують, потім при вас змелять і покладуть в пакет, а коли ви принесете її додому ще теплою, то зрозумієте всю божественність цього напою.
 

Це – кава для розмови, довгої, неспішної, у затишному, спокійному місці. Цю каву просто неможливо випити поспіхом, оскільки, при такому питті, окрім «задоволення» посмакувати кавову гущу, ви не отримаєте жодного іншого задоволення, навіть естетичного.
 

За роки вживання кави, в нашій сім’ї пройшло багато різних турок (і металевих, і керамічних, і дерев’яних), але прижились лише дві: одна – вірменська, на три-чотири порції кави, з лудженої міді, пузата і з вузеньким горлечком, а друга - чорногорська, маленька, на одну порцію. В цих турках виходить найсмачніша кава.
 

Форма турки є надзвичайно важлива. Турка повинна бути широкою внизу і з вузеньким горлечком вгорі. При такій формі кава запарюється, зберігаючи весь свій аромат. У дорогих турках з нержавіючої сталі і широким горлечком виходить кавовий напій, оскільки кава в них швидко і різко перекипає, а у дешевій дюралюмінієвій турці ви зможете приготувати саме справжню каву. Тому, не ганяйтесь за ґламуром, а просто пориньте у світ кавової насолоди!

Час підготовки:
5 хв
Розділ:
КАВА
Час приготування:
5-10 хв
Країна:
Туреччина, арабські країни
-
-
К-сть порцій:
1 порція

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Кава дрібнозмелена
1
столова ложка
Цукор
1-2
чайні ложки
Вода
60
мл





1
Змолоти кавові зерна на порох.
2
Засипати каву у турку (1-2 столові ложки на порцію), добавити цукор, залити окропом, перемішати.
3
Поставити турку на легесенький вогонь, слідкувати, щоб кава не втекла. Для цього необхідно кожного разу знімати турку з вогню, як тільки починає підніматись гуща, потім знову ставити на вогонь. Можна гущу злегка помішувати кавовою ложечкою, зчищаючи каву, яка накипає по периметру горлечка турки.
4
Повторити таку операцію декілька разів, доки гуща перестане підніматись, а кава почне мліти, тобто кипіти з дрібненькими бульбашками.
5
Зняти турку з вогню. Дати декілька секунд постояти, щоб осіла гуща, і вилити в прогріту кавову чашку.

N.B.

Головне правило заварювання кави по-турецьки – не відволікатись, вся увага лише каві, тоді вона від вас не втече.





Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми завжди раді читати ваші коментарі, а також обов'язково відповімо на ваші питання.

Nata & Valentyn